West Highland White Terrier - micul strengar

Blana unui Westie este mai degraba uscata decat uleioasa, prin urmare se murdareste destul de greu si nici nu are un miros accentuat "de caine". Acest catel chiar nu are nevoie de bai frecvente. Pentru a-l mentine curat, este suficienta utilizarea periei si a unui sampon uscat.

Crescatorii propun pudra alba de creta in scopul obtinerii unui aspect impecabil. Prin periere, o data cu inlaturarea pudrei este indepartata si murdaria. Toaletarea unui Westie (ca pet) este suficient sa aiba loc o data la 8 pana la 12 saptamani. Daca insa cainele urmeaza sa apara in ring, atunci acesta va fi toaletat o data sau chiar de doua ori pe saptamana.

In cazul in care iti doresti un catel dragalas, pe care sa-l tii in brate toata ziua, s-ar putea ca West Highland Terrierul sa nu fie tocmai alegerea potrivita pentru tine, deoarece acestuia nu-i place sa stea prea mult timp intr-un loc.


In timp ce unii dintre reprezentantii acestei rase s-ar putea sa fie incantati sa te insoteasca peste tot, cei mai multi se vor retrage intr-un colt linistit al casei, de preferinta langa o sursa de caldura.

Daca esti pasionata de gradinarit, poate ca ar trebui sa mai reflectezi in ceea ce priveste adoptarea unui Westie sau a orcarui alt terrier, acestia fiind mari amatori de "lucrat" pamantul.

In situatia in care totusi ti-a ramas sufletul la un asemenea catel, dar doresti sa pastrezi si gradina intacta, poti impaca si "capra si varza", restrictionand aria de acces a patrupedului.

In cazul in care lipsesti frecvent de acasa, prietenul tau canin va avea de suferit. Fara a necesita un program special de exercitii, acest terrier solicita prezenta stapanilor cat mai mult timp posibil, altfel plictisindu-se si orientandu-se spre activitati distrugatoare.


Datorita firii jucause, simtului dezvoltat al umorului si aspectului amuzant, chiar si la maturitate West Highland Terrierul poate fi luat drept pui. De mic, acest catel are o infatisare atragatoare.

Insa, atunci cand iti alegi viitorul companion, nu trebuie sa uiti ca este vorba de o perioada cuprinsa intre 10 si 15 ani. Nu lua in considerare doar faptul ca este dragalas. Daca in cuib exista mai multe exemplare, observa reactiile micutilor la mediu.

In jurul varstei de 7 pana la 10 saptamani, acestia ar trebui sa fie preocupati deja de explorarea imprejurimilor si de investigarea diverselor obiecte. Vorbeste cu puiul si vezi daca acesta te urmeaza atunci cand te misti.

Arunca-i o minge sau orice alta jucarie, pentru a testa capacitatea sa de a urmari, de a vana, de a transporta sau chiar de a-ti returna obiectul respectiv. Cei mai multi Westie nu au instinct de aportor, dar ar trebui sa manifeste atentie fata de obiectele aflate in miscare.


Urmareste daca tipul de personalitate afisat se apropie de cel pe care ti-l doresti. Poate ca indrazneala, repezeala sau insistenta unui pui nu sunt pe gustul tau si te tenteaza mai mult unul cu un caracter ascultator si care sa respecte cu minutiozitate comenzile.

Daca este posibil, ar fi bine s-o vedeti si pe mama. Timiditatea excesiva sau agresivitatea acesteia reprezinta caracteristici nedorite, ce pot fi mostenite de catre urmasi. O femela de Westie trebuie sa fie atenta, rabdatoare cu puii si, in acelasi timp, incantata sa ti-i arate.

La fel de bine poti opta pentru un Westie adult, deja socializat. Un asemenea exemplar educat de catre crescator se va acomoda destul de repede cu noua familie, deoarece el nu este un caine pentru un singur stapan, ci unul care isi imparte afectiunea tuturor celor apropiati.

Nu trebuie sa ai retineri referitor la adoptarea unui caine matur.
Chiar daca, la inceput, el va fi confuz si va produce eventuale neplaceri, cu rabdare, consecventa si calm toate aceste probleme se vor rezolva. Cainele isi va recapata increderea si se va adapta la noile conditii de viata. Pentru o convietuire optima, incearca sa afli cat mai multe amanunte despre stilul sau de viata: obiceiuri, dieta, preferinte, istorie personala.

Pui sau adult, Westie este, in esenta, un amalgam de energie debordanta, buna dispozitie, ambitie, tandrete, voiosie si devotament. Viclean si rapid, aproape ca nu-l tin picioarele pe cat ar vrea sa se joace si sa alerge atunci cand se afla afara, in teren. In casa insa devine companionul ideal: credincios, obedient, atasat, vesel si inimos.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cristina pe 1 Sep 2008, 22:59
    cainele

    as vrea sa stiu cum sa fac sa nusi faca nevoile in apartament

    0
    0

  • mirela pe 13 Mar 2008, 16:37
    westie

    caut un mascul de westie pentru imperechere,de preferat din cta.0722228204

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod