Strategii de comunicare

Pisicile incep sa socializeze cu oamenii si cu animalele din jurul lor din a doua saptamana de viata si pana in jurul varstei de doua luni. Pentru a comunica ceea ce simt, felinele...

Pisicile incep sa socializeze cu oamenii si cu animalele din jurul lor din a doua saptamana de viata si pana in jurul varstei de doua luni. Pentru a comunica ceea ce simt, felinele adopta anumite posturi si scot diferite sunete, acest limbaj non-verbal fiind, de multe ori, mult mai expresiv decat cel verbal.

Analizand cu atentie comportamentul pisicilor, s-a constatat ca, in functie de mesajul pe care vrea sa-l transmita, mica felina poate avea o atitudine prietenoasa, defensiva, ofensiva, agresiva sau amenintatoare, fiecare dintre acestea fiind caracterizata printr-un limbaj corporal specific.

Pisica in defensiva

Curioasa din fire, pisica se sperie insa foarte repede atunci cand aude un zgomot puternic sau este luata prin surprindere, adoptand o atitudine defensiva: isi arcuieste corpul si coada, avand urechile date pe spate. Aceasta postura este caracteristica pisicilor care dau "nas in nas" cu vreun caine sau care, intalnindu-se cu alti semeni de-ai lor, vor sa evite un eventual conflict.

Pisica la atac

Cand se pregateste de atac si vrea sa para cat mai infricosatoare pentru cei din jurul ei, pisica isi arcuieste spinarea, isi zburleste blanita, pupilele i se dilata, iar mustatile sunt orientate in jos.

Aceasta postura este adoptata si de pisicile care au pui si considera ca oricine s-ar apropia de acestia reprezinta un pericol. Pentru a-si intimida adversarul, pisica se infoaie, incercand sa para mai mare decat este in realitate.

Pisica amenintatoare

Deseori, atunci cand se intalneste cu caini sau cu alte animale, pisica se simte amenintata: se ghemuieste, maraie si-si scoate gherutele. Aceasta postura nu trebuie interpretata ca fiind o atitudine de supunere in fata cainelui, ci arata ca pisica este gata sa faca orice pentru a iesi dintr-o situatie dificila si nu va ezita chiar sa muste, daca este amenintata in continuare.

Pisica prietenoasa si fericita

Atunci cand pisica este fericita si se simte in siguranta, se va rostogoli si se va lasa mangaiata pe burtica, aceasta fiind partea ei cea mai vulnerabila. Blanita este lipita de corp, urechile sunt usor ridicate si indreptate in exterior, iar coada este dreapta, fara a fi infoiata.
O pisica prietenoasa se va alinta, mieunand subtire, cerand parca sa fie mangaiata.

Pisica agresiva

Conflictele dintre pisici sunt cu adevarat interesante nu atat din punct de vedere al comportamentului lor, ci al sunetelor pe care le scot. De fapt, in cele mai multe cazuri, este mult zgomot pentru nimic.

Exceptand perioadele de imperechere, in timpul carora masculii devin agresivi, iar muscaturile lor sunt cu adevarat serioase, luptele dintre pisici sunt deseori doar momente lungi de asteptare si pregatire, insotite de maraieli. Atacul este scurt si rapid, insotit de sunete menite sa impresioneze adversarul, totul terminandu-se la fel de repede cum a inceput.

Acest tip de comportament este des intalnit in timpul jocului dintre doua pisici adulte care sunt crescute impreuna. Numai un bun cunoscator isi poate da seama daca intr-adevar este vorba de joaca sau agresivitate.



In functie de situatie, pisica incearca sa se adapteze pentru a obtine ceea ce vrea. Fiecare felina are propria personalitate, insa, in general, se pot distinge trei tipuri diferite:

Pisica vanator: este foarte discreta, se misca foarte usor si silentios si vrea sa vada fara a fi vazuta. Foarte sensibila la zgomotele de orice natura, pisica vanator isi tine urechile ciulite pentru a receptiona orice informatie din jurul sau.

Aproape lipita de sol, felina inainteaza fara sa faca niciun zgomot, alegand cu grija momentul atacului. Isi misca cu nervozitate coada, iar privirea ii este fixata asupra prazii.

Pisica fanfaron: merge tantosa, indeparteaza orice intrus de pe teritoriul sau, arcuindu-si spatele, si miorlaie mai tare decat ceilalti, pentru a-si alunga adversarii. Isi zburleste blana si-si tine coada dreapta, aratand in acest fel ca ea este stapanul, iar orice adversar nu are nicio sansa in fata sa.

Pisica magician: traieste alaturi de oameni si ii sunt satisfacute toate dorintele.
Nu are nicio grija, iar toate sunetele pe care la scoate sunt atat de expresive, incat ii fascineaza pe toti. Ii place sa fie centrul atentiei, se lasa mangaiata si periata, vrajindu-i pe cei din jur cu miscarile sale delicate si cu privirea misterioasa.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod