Siameza, legenda si traditie a vechiului Siam

De-a lungul timpului, pasiunea pe care aceasta frumoasa pisica a inspirat-o iubitorilor de feline din intreaga lume a dat nastere multor interpretari legate de...

De-a lungul timpului, pasiunea pe care aceasta frumoasa pisica a inspirat-o iubitorilor de feline din intreaga lume a dat nastere multor interpretari legate de originile sale. Pierzandu-se intre mit si realitate, Siameza aduce cu ea, de la mii de ani departare, parfumul fin, misterios, al fascinantelor departari orientale.

Statutul sau de animal venerat i-a deschis larg usile templelor si ale casei regale a vechiului Siam. Deseori numita si "Pisica regala a Siamului", in mitologia thailandeza ea era cea care primea in trupul ei sufletul regelui, dupa ce acesta deceda.

Era pazitoarea templelor sacre, unde traia alaturi de calugari, legendele vorbind si despre opulenta de care era inconjurata. Ea era intotdeauna cea care veghea trupurile celor morti, darurile bogate fiindu-i oferite in special de catre rudele celor decedati, ca un ritual aducator de noroc.

O descriere a stramosilor acestei rase a fost descoperita in actuala biblioteca nationala din Bangkok, in manuscrise datand de sute de ani. In anul 1350 luase nastere orasul Ayudha, la vremea respectiva avand rolul de capitala a Siamului.

Desi distrus in anul 1767 de catre incendiile aduse de invazia burmeza (numele vechi al statului Myanmar, situat in peninsula Indochina), manuscrisele s-au pastrat pana in zilele noastre, cel mai cunoscut fiind "Cartea poemelor despre pisici". Aceasta carte ofera o descriere succinta a unei pisici seal point, cu blana alba si marcaje de culoare neagra pe fata, picioare si coada, in ai carei ochi albastrul safirului s-ar fi oglindit cu invidie.

Prima pereche siameza care a cucerit Anglia a reprezentat un cadou pe care regele Siamului l-a facut unui ambasador englez.

Acesta a luat pisicile cu el in Anglia, imediat prezentandu-le si in expozitiile feline desfasurate la London Crystal Palace.

Siameza este catalogata drept cea mai batrana reprezentanta a raselor Orientale, tot ei datorandu-i-se nasterea sau salvarea de la extinctie a altor cateva precum: Balineza, Burma, Javaneza, Tonkineza, Occicat, Havana Brown.

Renumita datorita calitatilor sale vocale, precum si tehnicilor de comunicare cu stapanii, Siameza da dovada de o inteligenta remarcabila. Intotdeauna jucausa si prietenoasa, iubitoare si curioasa din cale-afara, ea este pe departe acea felina periculoasa promovata de sceptici.

Orice pisica poate deveni agresiva daca stapanii i-o permit sau daca este insuficient socializata. Siameza nu este cu nimic mai "rea" decat orice alta pisicuta. Dimpotriva, o Siameza este in permanenta langa stapani, invitandu-i la joaca sau cautandu-si refugiu in bratele iubitoare. Deosebit de afectuoasa si placuta, este mereu o mangaiere a privirii si un balsam al sufletului.

Alura aristocratica a Siamezei, eleganta trasaturilor si a miscarilor ei, precum si contrastul armonic al culorilor sale atrag privirile in orice situatie. Delicatetea ei se datoreaza in primul rand aspectului alungit al corpului, siluetei distinse. Picioarele lungi si subtiri, un corp suplu, coada lunga, blana scurta, lucioasa te duc cu gandul la acel stil clasic, sobru, intotdeauna elegant si totusi intotdeauna la moda.

Parca doar palaria neagra, cu borul larg ii mai lipseste, o gentuta cocheta si un parfum fin pentru a parea transfigurarea misterioasa a unei femei frumoase.


Aspect general: siameza este o pisica de dimensiuni medii, zvelta, cu trasaturi alungite si fine, dar foarte bine acoperita cu muschi. Este normal ca masculii sa fie proportional mai bine dezvoltati.

Cap: crestet lung si ascutit, de marime medie si in armonie cu restul trasaturilor corporale. Crestetul incepe inca de la baza nasului, profilandu-se in linii drepte pana la baza urechilor, unde inchide un triunghi. Distanta la care sunt asezati ochii nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui ochi. Cand mustatile sunt indreptate spre spate, trebuie sa lase sa se ghiceasca structura osoasa a craniului.

Craniu: plat. Din profil, poate fi observata o linie dreapta ce uneste varful capului cu puntea nazala.
Urechi: uimitor de mari, largi la baza, cu point, in continuitate cu linia craniului.
Ochi: migdalati, de marime medie, nu foarte evidentiati, dar nici ascunsi in orbite. Inclinati catre radacina nasului, in armonie cu linia craniului si a urechilor. Nu sunt incrucisati.

Nas: lung si drept. Nu prezinta stop, fiind o continuare a fruntii.
Bot: fin si ascutit.
Barbie SI maxilare: de marime medie. Varful barbiei se situeaza pe aceeasi linie cu cea a nasului in plan vertical. Nu este masiva, dar nici foarte retrasa.
Gat: lung si elegant.

Membre: lungi si subtiri, cele posterioare mai lungi decat cele anterioare, in armonie cu restul corpului.
Labe: delicate, mici, ovale.

Degete: cinci la membrele anterioare, patru la cele posterioare.
Coada: lunga, subtiindu-se catre un varf fin.
Blana: scurta, fina, lucioasa, lipita de corp.
Conditie: excelenta, ochi luminosi, musculatura puternica, corp mladios, osatura moderata, animal zvelt.

Culoare: culoarea corpului este uniforma, cu usoare umbre acolo unde sunt permise. Culorile inchise sunt acceptate doar in cazul exemplarelor batrane, deoarece se stie ca siamezele isi accentueaza culoarea corporala o data cu inaintarea in varsta, dar aceasta trebuie sa fie intr-un contrast evident cu pointurile.

Pointul este reprezentat de masca faciala, coloritul urechilor, al picioarelor si al cozii, toate in aceeasi nuanta. Masca acopera intreaga regiune faciala, incluzand pernitele mustatilor si este legata de urechi prin urme de culoare. Masca nu trebuie sa treaca peste varful capului si nu trebuie sa prezinte fire de culoare alba.

Se penalizeaza: culoare improprie a pernitelor sau a pielii nasului. O prelungire anormala a cartilagiului sternului, evidenta la o simpla examinare.

Sunt descalificate exemplarele care prezinta semne ale unei boli sau o stare de sanatate precara. Corp slab, fara putere. Membrele posterioare nesigure. Respiratie urat mirositoare. Epuizare. Coada indoita. Culoarea ochilor alta decat albastru. Numar incorect de degete. Culoarea alb pe degete, respectiv membre. Blana lunga.

Cat Fanciers Association recunoaste doar patru tipuri de point si acestea sunt:

Seal point (maro inchis cu tendinte spre negru): blanita de pe corp este maro deschis catre cream, in tonalitati calde, care isi pierde din intensitate in zona abdomenului si a pieptului.

Pielea nasului si a pernitelor trebuie sa fie de aceeasi culoare cu cea a pointului. Culoarea ochilor este albastru intens.

Ciocolatiu: blanita de pe corp este colorata in ivoriu simplu, fara umbre. Point de culoarea cafelei cu lapte. Pielea nasului si a pernitelor este roz-scortisoara. Culoarea ochilor - albastru intens.

Albastru: blanita de pe corp este albastrie, in nuante reci, devenind aproape alba in zona abdomenului si a pieptului. Point albastru. Pielea nasului si a pernitelor - gri-albastru. Culoarea ochilor - albastru intens.

Liliac: culoarea blanii de pe corp este alb pur, fara umbre de culoare. Pointuri de culoare gri argintiu, cu tonuri de roz. Pielea nasului si a pernitelor - roz-lavanda. Culoarea ochilor - albastru intens.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dalinam pe 24 Aug 2009, 11:39
    Ofer pisicuta siameza superba

    O pisicuta siameza superba rataceste de cateva saptamani printre blocuri. Este un exemplar deosebit, este chiar standardul rasei! ochii de un albastru clar, culoare capucino, labute, coada si botic maro inchis! E pacat sa nu fie adoptata de cineva care ar putea sa ii ofere iubire si ingrijire... Am uitat sa spun ca locatia este Craiova.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod