Rasele olandeze de caini

In secolul al XIX-lea, dupa ce fermierii au introdus rase precum Setter sau Pointer, popularitatea raselor Friesland a inceput sa scada. Fermierii obisnuiau sa primeasca o suma de bani in schimbul blanilor de dihor si cartita, pretul fiind destul de mare, iar cu acesti bani ei puteau sa isi cumpere caini de munca valorosi.

Stabyhoun

Caracteristici generale: este un caine echilibrat, inteligent, tacut, atent, supus si usor de dresat; corpul este putin mai lung decat inalt, coada este lunga, acoperita cu franjuri, purtata cazut si buclata spre varf; blana de pe labe si cap este scurta, iar pe corp este lunga si franjurata; prezinta pete albe, negre, albastre, maronii sau portocalii; dimensiunile se situeaza in jurul a 50 cm la nivelul umerilor, pentru masculi, femelele fiind putin mai mici.

Wetterhoun

Caracteristici generale: este un excelent vanator, dresat in special pentru capturarea vidrelor (dusmanii declarati ai pescarilor). Wetterhoun este un excelent caine de paza, dornic de munca, dar nu foarte usor de dresat.

\Prezinta un corp cvadratic, cu membre foarte puternice, piept puternic, membre anterioare drepte si bine pozitionate, labe compacte cu degete arcuite; blana este foarte deasa, ondulata, iar parul de pe cap si membre este scurt; culorile cel mai des intalnite la aceasta rasa sunt maro, negru sau albastru; coada este lunga si purtata peste spate, acoperita cu blana mai lunga decat pe restul corpului.

Cainii de turma

Dutch Sheepdog

Catre sfarsitul secolului al XIX-lea si chiar in prima decada a secolului XX, Dutch Sheepdog (Schapendoes) erau folositi de catre ciobani pentru paza turmelor din pasunile mlastinoase, dar si pentru capacitatea lor mare de munca.

Rasa era bine cunoscuta pe teritoriul Olandei, in special in nordul provinciei Drenthe, unde era utilizata pentru paza turmelor mari de ovine.

Responsabil pentru crearea acestei rase este chinologul P.M.C. Toepoel. Dupa ravagiile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, chinologul a utilizat putinele exemplare ramase pentru a reface rasa. Clubul Schapendoes a fost creat in 1954, desi nu a fost acceptat oficial de F.C.I. decat in 1971, iar recunoasterea rasei s-a facut in 1989.

Numele original al acestei rase este "Schapendoes": "schapen" inseamna turma, iar "does" este numele vechi al unei rase de Poodle. Se pare ca aceasta rasa olandeza ar avea aceleasi origini cu o rasa germanica, acum disparuta, numita Schafpudel.

Caracteristici generale: Dutch Sheepdog este un caine cu osatura delicata, dar musculatura puternica; are un torace de dimensiuni considerabile, spate puternic si salele usor arcuite. Corpul acestui caine este acoperit cu blana lunga de cel putin 7 cm, mult mai lung pe membrele posterioare; parul de pe frunte, barba si mustati este foarte lung; toate culorile sunt acceptate, dar sunt preferate negrul si griul.

Blana de pe labe si degete trebuie sa fie de culoare mai deschisa; coada este perfect arcuita, ajungand pana la jaret; masculii au dimensiuni cuprinse intre 43 si 50 cm la greaban, in timp ce femelele au inaltimea la greaban cuprinsa intre 40 si 47 cm. Dutch Sheepdog este un patruped deosebit de mobil, inteligent, curajos si activ, cu un temperament impunator.



Dutch Shepherd

Originile acestui caine de turma se trag de undeva din sudul Tarilor de Jos, mai precis din Brabant. Dutch Shepherd (Hollandse Herdershond) era folosit cu precadere pentru paza turmelor si a fermelor. In acele timpuri, situatia economica a fermierilor nu era una deosebita, astfel incat nu-si puteau permite caini de talie mare sau rase specializate. Preferau cainii de munca, foarte activi si temperamentali.

De-a lungul timpului, acest patruped sprinten si atletic a fost folosit si pentru a cara poveri pentru tarabe si magazine si chiar drept caine politist. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand au aparut expozitiile canine, s-a facut o triere a varietatilor de culoare si textura a blanii, asa incat astazi avem rase Dutch Shepherd diferite: cu blana scurta, sarmoasa si aspra.

Caracteristici generale: este un caine cu conformatie cvadratica; angulatia trenului anterior si posterior este una normala; capul pare a fi destul de mare, privit in comparatie cu urechile mici si ridicate; corpul este puternic, musculatura bine dezvoltata, coastele usor arcuite, nu foarte rotunde; blana trebuie sa fie intotdeauna punctata cu gri sau auriu; coada este usor curbata, atingand jaretul; inaltimea la greaban se situeaza in jurul a 60 cm.

Cainii de paza

Saarlooswolfdog

Aceasta rasa a aparut dintr-o incrucisare intre un ciobanesc german mascul si o femela lup salbatic. Intentia celui ce a infaptuit aceasta imperechere, Leendert Saarloos, a fost aceea de a obtine pui mai sanatosi, mai puternici si mai temperamentali, rezistenti la boli, cu un caracter potrivit cainilor politisti, precum si sporirea robustetei rasei germane.

Dupa mai multe generatii de caini, Leendert Saarloos a observat ca rasa noua semana foarte mult lupilor salbatici. Din intamplare, a descoperit insa alte calitati ale rasei. Sotia sa, care iubea cainii foarte mult, a orbit, iar unul dintre cainii sai preferati a devenit un excelent caine ghid. Cainii Saarloos (Saarlooswolfhond) s-au dovedit a fi foarte usor de dresat pentru a fi folositi drept ghizi.

Caracteristici generale: seamana foarte bine cu lupii (tip lupoid); sunt bine proportionati; capul este aplatizat, puternic, usor arcuit intre urechi, in perfecta armonie cu corpul; trenul anterior este usor iesit in afara, iar trenul posterior este caracterizat de musculatura puternica; roba are o textura aspra; chiar daca nu este foarte lunga, prezinta un subpar destul de dens; culoarea blanii variaza de la gri inchis catre alb sau maro inchis; coada este prinsa jos, in repaos este purtata arcuit, in timp ce in actiune este purtata ridicat; inaltimea la greaban a masculilor este de 65-75 cm, iar a femelelor de 60-70 cm.

Dutch Smoushond - "cainele evreilor"

Originile acestei rase nu sunt cunoscute, dar unii autori sustin faptul ca Dutch Smoushond (Hollandse Smoushond) ar fi ruda "aurie" a Schnauzerului. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, rasa si-a pierdut popularitatea. 20 de ani mai tarziu, doamna Barkman a inceput sa stranga toate informatiile despre aceasta rasa, reusind sa o readuca in prim plan.

Caracteristici generale: acest caine este un atlet de necontestat, poate urmari cu usurinta galopul calului; are o conformatie cvadratica, o musculatura bine definita, miscari flexibile; craniul este bombat, cu stop pronuntat, botul este puternic, maxilarele scrurte, dar puternice; ochii sunt mari si rotunzi, inchisi la culoare si conturati cu negru; urechile mici si fine sunt prinse sus si atarna pe langa obraji; corpul este viguros, gatul scurt, piept lat cu coaste arcuite; crupa musculoasa, abdomen foarte usor ridicat, spate drept si lat.



Coada poate fi lasata lunga sau cupata la o treime din lungimea sa totala; daca este naturala, are lungime relativ scurta si este purtata in sus, este stufoasa, dar fara a fi franjurata.

La nivelul corpului, roba are intre 4 si 7 cm lungime, este aspra, dreapta, usor zbarlita, dar nu buclata sau ondulata; pe membre, roba are lungime medie; este scurta pe craniu si lunga pe obraji; mustatile, barba si sprancenele sunt stufoase si lungi; sunt acceptate nuantele de galben, de preferinta cele mai inchise; urechile, mustatile, barba si spancenele sunt mai inchise la culoare decat restul robei.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod