Deparazitare caini

Cât de des se face deparazitarea la câini?

Dacă ai un câine trebuie să fii atent la foarte multe aspecte pentru a te asigura că se simte bine, iar una dintre problemele fundamentale este deparazitarea. Infestarea cu paraziți intestinali apare mult mai des în zonele cu vreme caldă, unde solul îngheață rar. Află cât de des se face deparazitarea la câini și ce măsuri poți lua pentru a-ți proteja cel mai bun prieten.
În funcție de zona în care locuiești strategia de protecție a câinelui tău împotriva paraziților intestinali va varia ca frecvență și intensitate. În climatul cald ouăle de viermi supraviețuiesc mai mult timp, iar în unele zone trebuie să știi în ce perioade ale anului este mai probabil să apară acest inconvenient pentru a lua măsuri din timp. Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru câinele tău este să discuți în detaliu cu medicul veterinar cât de des se face deparazitarea la câini pentru a ști la ce să te aștepți și a favoriza procesul de refacere. Bineînțeles că ai vrea să protejezi câinele permanent pentru ca viermii intestinali să nu-i atace organismul, dar numai recomandările specialistului te pot ghida pentru a înțelege dacă este bine să-i dai tratamente preventive și când.

 
Deparazitarea cățeilor și a câinilor mai mici

Un cățelus poate contacta paraziți intestinali de la mamă prin intermediului laptelui.
În aceste condiții trebuie să conștientizezi că până și cel mai mic cățel poate fi deja afectat de viermii intestinali, deși nu a fost deloc afară și nu a interacționat cu alți câini. Este recomandat ca un cățel să fie deparazitat pentru prima dată înainte de a i se administra primul vaccin.
Astfel, deși majoritatea persoanelor știu că un câine poate fi contaminat din mediul înconjurător sau de materiile fecale ale altor câini, influența laptelui pe care îl consumă cățelușii de la mamă este mai puțin cunoscută. De fiecare dată când adopți un cățel trebuie să verifici dacă a fost deparazitat. Această regulă se aplică indiferent dacă iei cățelul de la magazin, de la o persoană cunoscută sau de la un adăpost de animale. Dacă nu se poate clarifica acest aspect cere sfatul medicului veterinar.
Cățeii mici trebuie deparazitați inițial în primele 21-30 de zile de viață, iar după aceea la fiecare 2 luni până la 12 săptămâni.
În cazul în care cățelușii au contact cu alți câini adulți deparazitarea devine un pas esențial pentru că labele câinilor pot aduce fragmente de sol contaminat sau acestea se pot regăsi pe blană. 
Infestarea cu viermi intestinali produce foarte rar decesul câinilor, cu excepția viermelui de inimă (Heartworm), dar cățelușii mor des din cauza paraziților. În situațiile în care cățeii mici mor pe neașteptate medicii veterinari consideră că paraziții intestinali sunt prima cauză posibilă pentru că organismul lor nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva efectelor secundare ale infestării. Deparazitarea trebuie efectuată înainte să fie separați de mamă și mutați într-o altă casă, cu noua lor familie.

 
Cât de des se face deparazitarea la câini adulți

Frecvența deparazitării pentru câinii adulți depinde de numeroși factori, printre care zona în care trăiește câinele, rasa, unde se merge pentru plimbări și concedii plus recomandările specifice ale medicului veterinar.
În zonele cu risc scăzut, de exemplu cu ierni geroase, unde solul îngheață în fiecare an, este posibil să nu fie necesară deparazitarea preventivă, iar medicul veterinar poate chiar să-ți spună că ar trebui să o eviți.
Nu uita că tratamentul de deparazitare presupune folosirea unor medicamente cu efect puternic și nu trebuie administrat decât dacă este nevoie. În cazurile cu un risc redus medicii veterinari vor recomanda de obicei deparazitarea numai în cazul confirmării contaminării.
Pentru zonele în care paraziții supraviețuiesc mult timp va fi indicat un tratament de deparazitare preventivă o dată la 6 luni pentru câinii adulții, iar dacă riscurile sunt extreme la fiecare 2 luni. Discută cu medicul veterinar pentru a te lămuri în ce categorie de risc se încadrează câinele tău, iar dacă nu simți că este totul clar poți cere o a doua opinie de specialitate.
Mărimea și greutatea câinelui nu vor influența frecvența deparazitării, dar vor schimba cantitatea de medicamente administrată. Fii foarte atent la mărimea dozei pentru că o doză prea mică va face tratamentul ineficient, dar dacă îi vei da prea multe medicamente pot apărea consecințe grave inclusiv decesul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod