ABC-ul socializarii canine!

Odata sosit acasa, puiul trebuie sa urmeze un program strict, fara nici un fel de rasfat, ceea ce nu inseamna insa lipsit de dragoste. De primele zile depinde aproape...

Odata sosit acasa, puiul trebuie sa urmeze un program strict, fara nici un fel de rasfat, ceea ce nu inseamna insa lipsit de dragoste. De primele zile depinde aproape integral felul in care puiul se va comporta ulterior. In mod cert, el va cauta sa devina seful familiei, comportandu-se ca un adevarat terorist.

Orele de masa trebuie sa fie, pe cat posibil, regulate. Hrana nu se administreaza in nici un caz noaptea, oricat de mult scandal ar face puiul.

Locul puiului trebuie sa fie bine stabilit. O greseala enorma este aceea de a ceda presiunilor si de a-l invita langa noi in pat. Tot la fel de gresit este sa aparem noaptea langa el atunci cand face scandal, deoarece va repeta gestul, in speranta de a ne readuce acolo.

Daca zgomotul pe care il face este insuportabil, trebuie scuturat de ceafa si certat. Pentru a-i indulci tristetea provocata de pierderea mamei si a fratilor de cuib, puteti aseza langa el o jucarie de plus.

La varste fragede, puiul se comporta ca un adevarat "tub digestiv" - mananca, isi face nevoile, doarme. Este imposibil sa-l invatam la aceasta varsta sa-si faca nevoile intr-un singur loc, deoarece mananca des si face, in consecinta, des. Pentru a-i forma cat de cat niste deprinderi corecte, il putem duce intr-un loc unde am "plantat" niste ziare impregnate cu urina lui, imediat dupa ce mananca sau atunci cand se scoala din somn.



O data cu cresterea in varsta, numarul meselor zilnice se tot reduce, de la 5-6 mese pe zi, la varsta de sase saptamani, pana la o masa pe zi, dupa varsta de un an.

Dupa ce termina calendarul de vaccinari, in jurul varstei de 3 luni, il putem scoate din casa, lucru care il va ajuta in mod cert sa devina mai curat. Este bine de stiut ca, in general, femelele sunt mai curate decat masculii.

Chiar daca pana la varsta de 3 luni puiul nu poate iesi din casa, asta nu inseamna ca nu putem sa-l invatam primele lucruri. Cu cat vom petrece mai mult timp impreuna, cu atat rezultatele ulterioare vor fi mai spectaculoase. La varste fragede, singura metoda de instruire admisa este cea "stimulativa", bazata pe doua recompense posibile: hrana sau obiectul miscator.


Valoarea acestor doi stimuli depinde de varsta si rasa, un pui de varsta frageda fiind in mod cert mai interesat de hrana decat de obiectul miscator, care poate fi o minge sau orice alta jucarie. Oricum, dezvoltarea instinctului de vanatoare este foarte importanta, in acest scop fiind bine sa ne jucam cu o minge legata cu un siret, pana cand aceasta devine o adevarata "obsesie" a puiului.

Nu trebuie sa uitam ca una dintre comenzile cele mai dificile de la disciplina, fara de care examenele avansate pot fi promovate cu greu, este aceea de "aport".

La fel de importanta este si dezvoltarea capacitatii de concentrare, care trebuie considerata corecta atunci cand puiul ne poate privi cu atentie timp de 40 de secunde.

Exercitiile incep de la cateva secunde, recompensa acordandu-se numai dupa ce puiul a fost atent pret de cateva secunde. O mare greseala este aceea de a-l striga atunci cand nu se uita si de a-i acorda recompensa, deoarece va continua acest fel de comportament pentru a ne provoca sa-l strigam si sa-i dam recompensa.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod