Blat 100g ciocolata neagra, de buna calitate 100g unt 85% 200g zahar 3 oua la temperatura camerei 100g faină 000 1 varf cutit de sare 1 pastaie vanilie (orice alt inlocuitor modifica gustul de la divin la …ordinar) 125g ciocolata neagra, maruntita grosier Pralinele 100-120g alune de padure/arahide crude 150g zahar apa cat cuprinde 1 foaie de copt putin ulei Mousse de ciocolata si cafea 2lgt ness 1lg apa fierbinte 200g ciocolata neagra 50g unt 85% 5lg zahar brun 50ml smantana (e buna si cea de 12%) 500g smantana pentru frisca.
BLAT Se topeste ciocolata la bain-marie, impreuna cu untul, amestecand pana devine o crema matasoasa. Se lasa apoi la racit, pana la temperatura corpului, amestecand pentru a preveni formarea pojghitei. Se adauga zaharul si ouale, pe rand, cate unul. Dupa omogenizare, adaugam faina, sarea si semintele de vanilie, iar la final, dupa ce compozitia e unitara, punem si ciocolata maruntita. Compozitia astfel rezultata se toarna intr-o forma rotunda (24-26 cm), cu fund detasabil (ar fi cel mai usor de lucrat) si tapetat cu hartie de copt, unsa cu putin unt/ulei. Se da la cuptorul preincalzit, la 180°C, pentru 30-35′ (blatul trebuie sa fie “elastic” la atingere, asa ca deschideti usa cuptorului dupa 30′ si verificati).
PRALINE Cat timp blatul e la cuptor, preparati pralinele. Eu folosesc alune in stare cruda, le sarez si le rumenesc putin intr-o tigaie teflonata, neunsa. Cand s-au racit, rasturnati-le pe o foaie de copt unsa cu ulei; pastrati-le adunate unele langa altele, fara a le imprastia prea mult si fara a le suprapune. Puneti zaharul intr-o craticioara adanca si turnati apa peste el, cat sa fie in intregime absorbita (scurgeti, eventual, excesul).
Posteaza comentariu