Tort mousse de ciocolata, cafea si praline

Blat 100g ciocolata neagra, de buna calitate 100g unt 85% 200g zahar 3 oua la temperatura camerei 100g faină 000 1 varf cutit de sare 1 pastaie vanilie (orice alt inlocuitor modifica gustul de la divin la …ordinar) 125g ciocolata neagra, maruntita grosier Pralinele 100-120g alune de padure/arahide crude 150g zahar apa cat cuprinde 1 foaie de copt putin ulei Mousse de ciocolata si cafea 2lgt ness 1lg apa fierbinte 200g ciocolata neagra 50g unt 85% 5lg zahar brun 50ml smantana (e buna si cea de 12%) 500g smantana pentru frisca.

 

 

BLAT Se topeste ciocolata la bain-marie, impreuna cu untul, amestecand pana devine o crema matasoasa. Se lasa apoi la racit, pana la temperatura corpului, amestecand pentru a preveni formarea pojghitei.

Se adauga zaharul si ouale, pe rand, cate unul. Dupa omogenizare, adaugam faina, sarea si semintele de vanilie, iar la final, dupa ce compozitia e unitara, punem si ciocolata maruntita. Compozitia astfel rezultata se toarna intr-o forma rotunda (24-26 cm), cu fund detasabil (ar fi cel mai usor de lucrat) si tapetat cu hartie de copt, unsa cu putin unt/ulei. Se da la cuptorul preincalzit, la 180°C, pentru 30-35′ (blatul trebuie sa fie “elastic” la atingere, asa ca deschideti usa cuptorului dupa 30′ si verificati).

 

PRALINE Cat timp blatul e la cuptor, preparati pralinele. Eu folosesc alune in stare cruda, le sarez si le rumenesc putin intr-o tigaie teflonata, neunsa.

Cand s-au racit, rasturnati-le pe o foaie de copt unsa cu ulei; pastrati-le adunate unele langa altele, fara a le imprastia prea mult si fara a le suprapune. Puneti zaharul intr-o craticioara adanca si turnati apa peste el, cat sa fie in intregime absorbita (scurgeti, eventual, excesul). Dati la foc moderat si asteptati ca zaharul sa se transforme in caramel (acea culoare galbuie; atentie sa nu-l ardeti!!). Luati de pe foc imediat si turnati caramelul peste alune, incercand sa le acoperiti pe toate. Lasati sa se raceasca. Odata devenita crocanta, spargeti “insula” de praline in bucati mai mici si introduceti-le in blender, pentru a obtine pudra. Se dizolva ness-ul in apa fierbinte, se sfarma ciocolata si se pune la foc mic intr-o craticioara impreuna cu cafeaua, untul, zaharul si 50 ml smantana.
Se amesteca continuu pana la obtinerea unei creme fine, matasoasa. Luati de pe foc, asteptati sa se raceasca, amestecand ocazional. Intre timp, bateti frisca bat si turnati crema de ciocolata peste, amestecand de jos in sus, cu delicatete. Aceste 2 compozitii ar trebui sa aiba temperaturi apropiate in momentul omogenizarii, pentru a nu risca “taierea” cremei. De asemenea, aceasta etapa trebuie parcursa doar dupa ce blatul e complet rece. Eu fac blatul cu o zi inainte, e mai comod asa. Asamblare: Am folosit aceeasi forma cu fund detasabil. Se asaza blatul, se pune jumatate din mousse peste, apoi un strat generos de praline, cam jumatate din cantitate, apoi restul de mousse.
Daca ii neteziti suprafata sau ii dati orice forma neregulata, ramane in voia imaginatiei voastre. Dati tortul la frigider cateva ore bune, cel mai bine peste noapte. Decorare: A doua zi, scoateti tortul din forma, cu ajutorul unui cutit cu care desprindeti marginile si mutati-l pe platoul de servit. Il puteti decora cu restul de praline sau cu fructe care “striga” dupa ciocolata: rodii (in cazul meu), zmeura, capsuni etc.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod