Secretele amplasarii mobilierului...

Cel mai facil si mai putin costisitor mod de a revigora aspectul living room-ului tau este de a rearanja elementele de mobilier. Amplasarea mobilei poate fi o sarcina descurajanta...

Cel mai facil si mai putin costisitor mod de a revigora aspectul living room-ului tau este de a rearanja elementele de mobilier. Amplasarea mobilei poate fi o sarcina descurajanta, indiferent de dimensiunile incaperii pe care doresti sa o "trezesti la viata".

Daca intotdeauna te-ai gandit ca acest aspect este unul de care ar trebui sa se ocupe specialistii in domeniul designului interior, te anuntam ca exista si solutii mai simple (si mai ieftine) de atat.

Sfaturile noastre te vor ajuta sa gasesti echilibrul perfect al incaperii, datorita felului in care iti aranjezi canapeaua, masuta de cafea si fotoliile. Te vei putea bucura de un coltisor sau o camera plina de armonie, datorita felului in care iti amplasezi elementele de mobilier.

Locatia este totul

Cum sa o spunem mai clar de atat - o camera trebuie sa aiba echilibru si armonie! Mobila din fiecare incapere trebuie sa fie amplasata in asa fel incat "sa placa ochiului" si, de asemenea, sa fie usor de manevrat.

Daca elementele de mobilier greoaie, de dimensiuni mari, cum ar fi canapelele, fotoliile, bibliotecile etc., incarca doar o anumita parte a camerei, spatiul respectiv arata si pare o corabie care se scufunda...

Pe de alta parte, daca iti imprastii elementele de mobilier prin intreaga incapere, la intamplare, spatiul va parea inghesuit si aglomerat chiar si atunci cand este relativ gol.

Ia intotdeauna in considerare dimensiunea living room-ului in raport cu numarul pieselor de mobilier folosite.

Poti "ancora" incaperea organizand in dreptul unui perete centrul de divertisment (un aranjament care sa contina aparatura video si audio necesara divertismentului intregii familii). Aranjeaza apoi in jurul acestui centru ansamblul alcatuit din fotolii si canapea, creand in acest fel un spatiu de relaxare cat se poate de confortabil.

De asemenea, poti "ancora" canapeaua sau sofaua in dreptul unui perete; adauga o masuta de cafea in fata sa, pentru un confort sporit si, iata, camera ta este acum in perfect echilibru!

"Secretele" canapelei...

A te folosi de canapea pe post de "ancora" sau de punct focal / de interes poate fi o idee extrem de eficienta in ceea ce priveste amplasarea mobilierului. Totusi canapelele modulare sau sofalele care sunt alcatuite din mai multe componente pot reprezenta o "ancora" prea grea - pot dezechilibra si distruge armonia unei incaperi, din cauza masivitatii si a numarului prea mare de piese.

O solutie creativa la aceasta problema o reprezinta "spargerea" elementelor din care este alcatuita canapeaua respectiva.
Asaza cea mai mare "bucata" a canapelei in dreptul celui mai lung perete din incapere, apoi elementele mai mici pe partea opusa.

 Daca piesele mai mici vor fi asezate in unghi fata de corpul propriu-zis al sofalei, vei reusi sa eviti acel aspect plictisitor, de "cutie", pe care canapeaua modulara il are in momentul in care toate elementele care o alcatuiesc sunt asezate "cuminti", cu spatele la acelasi perete.

O alternativa la fel de revigoranta o reprezinta si amplasarea canapelei in dreptul celui mai lung perete din camera, insa fara sa fie lipita de perete, ci departata de acesta.

Daca aceasta idee iti surade mai mult, atunci opteaza pentru un spatiu destul de generos lasat in spatele sofalei (canapeaua sa fie asezata pana la un metru distanta de perete), asigurand in acest fel spatiul de trecere, pentru un "trafic" cat se poate de fluid si fara obstacole. Intre scaune, fotolii si canapea este de ajuns un spatiu mai mic, insa intotdeauna tine cont de culoarele de trecere.

Respecta fluxul si culoarele de trecere din living room

Imagineaza-ti felul in care tu, membrii familiei si invitatii tai vor "circula" in living room o data ce toata mobila se va afla la locul ei.

Spre exemplu, daca exista doua usi in living (respectiv daca din aceasta incapere se mai trece in alta), este preferabil sa asezi canapeaua si scaunele / fotoliile in asa fel incat cei prezenti in incapere sa poata trece prin spatele sau pe langa acest aranjament de piese de mobilier, in loc sa circule direct prin centrul sau.

Daca in incaperea respectiva nu exista decat o usa (cea care da in living room), nu bloca culoarul de trecere cu o masuta de cafea amplasata chiar in fata si "in calea" sofalei.

Asigura-te intotdeauna ca permiti accesul direct si usor la canapea si scaune chiar din dreptul usii. De asemenea, lasa putin spatiu si un mic culoar de trecere si pe langa aranjamentul mobilier.

Living-urile de dimensiuni mai mari pot fi aranjate astfel incat sa functioneze ca doua zone distincte. Spre exemplu, poti avea intr-o parte a incaperii un aranjament "social", de divertisment, adresat intregii familii, cu o zona de relaxare, cu locuri de stat jos, iar cealalta parte a camerei poate functiona pe post de birou sau loc de studiu.

Amplasarea meselor inalte in spatele canapelei se accepta doar daca se pastreaza un culoar de trecere pe langa ele.

Atunci cand incepi acest proiect de amplasare a mobilierului in locuinta, asculta-ti instinctul.

Dupa ce ai decis felul in care vor fi asezate toate elementele de mobilier, mai amana cateva zile sau chiar o saptamana momentul decorarii peretilor - acorda-ti acest timp pentru a te obisnui cu aceasta schimbare.

Traieste in acest spatiu o perioada de timp si asimileaza vibratiile pe care ti le transmite si felul in care te simti in "noua" incapere. Daca ceva simti ca nu este in regula, poti muta oricand obiectul respectiv, folosindu-te in acelasi timp de sfaturile de mai sus, pentru a readuce armonia si echilibrul in apartamentul tau.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod