Îndrăznește să fii de neoprit!

Ar fi frumos ca viața ta să fie o continuă explorare, un șir lung de provocări de care să te bucuri autentic și care să nu te înspăimânte.
Ar fi minunat dacă oamenii nu ți-ar spune niciodată ce poți, dar mai ales ce nu poți să faci. Mai mult decât atât, ar fi ideal dacă tu ai avea acum curajul să nu-ți impui un stil de viață care să fie conform așteptărilor celorlalți, în special pentru că ești fată. Așa cum arată un studiu Always*, realizat în 2014, în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, primul contact cu așteptările și presiunea socială se întâmplă exact în momentul cel mai nepotrivit: la pubertate. E cunoscut faptul că începutul pubertății marchează momentul în care fetele au cel mai scăzut nivel de încredere, motiv pentru care orice acțiune care le inhibă poate să le afecteze pentru tot restul vieții. 
 
Îți sună cunoscut? Câte experiențe ai ratat pentru că ți-a fost frică de ce credeau ceilalți? Câte talente au rămas neexplorate pentru că ai fost nevoită să te concentrezi pe ce considerau alții ca e important pentru o fată? Oare ce puteai să devii dacă aveai mai multă încredere în alegerile tale și nu în ale celorlalți? Timpul nu e pierdut, iată cateva dintre lucrurile pe care le poți face ca să nu te mai întrebi niciodată: „Ce-ar fi fost dacă?”:

- Ce talent din adolescența ta a rămas neexplorat, doar pentru că nu a fost confirmat de grupul tău? Cântai, dansai, jucai fotbal, desenai? Mai dă-ți o șansă și bucură-te de fiecare pas pe care îl faci în redescoperirea ta.
Simte-te bine și sigură pe tine, oricâte încercări faci. Vei fi, cu siguranță, mult mai câștigată decât cei care te critică, dar care nu îndrăznesc să iasă din zona lor de confort.

- Care e lucrul de care ți-a fost mereu teamă? Să vorbeși în public, să conduci o  motocicletă, să îți începi prima afacere, să trăiești în străinătate? Ești liberă să încerci orice vrei tu, dacă știi că asta te va face fericită. Nimeni nu veghează asupra fericirii tale mai bine decât o faci tu.

- Care e activitatea la care te-ai convins singură că nu te pricepi deloc? Că nu știi să înoți? Să devii programator? Să gătești? Nimeni nu se naște cu un colac de salvare, cu o tastatură sau cu o tavă de cozonaci în mână, așa că nu-ți face griji dacă nu îți iese din prima. Având o mentalitate mai puțin rigidă, vei constata că orice provocare e o lecție de viață, nu o piedică insurmontabilă în calea devenirii tale, fie ea personală sau profesională.
Nimeni nu spune, însă, că nu e nevoie de muncă și perseverență pentru a deveni bun în ceea ce faci.

- Ce activitate sau experiență ai amânat mereu? Nu lăsa vechile dorințe și visuri să se piardă în negura trecutului tău, oricât de diferite sau excentrice par față de ceea ce ești tu acum. Gândește-te că ai o datorie față de adolescenta din tine. Așa că, hai, fă-ți curaj și pleacă la mare fără planuri, rezervări sau bani de cazare! Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla?

Atunci când ești convinsă că ești pe drumul potrivit, cel mai bun lucru pe care îl poți face e să împărtășești experiența ta cu alte femei. Alături de Always, poți ajuta tinerele fete să fie mai încrezătoare în forțele lor, să nu cedeze presiunilor sociale, să ocolească stereotipurile și prejudecățile. Privește cât de importante sunt curajul, încrederea în tine și forțele tale:  https://www.youtube.com/watch?v=sDlc0dNCcMI

*Studiul Always Confidence & Puberty Wave II a fost derulat folosind panelul Research Now, la care au participat 1.800 de persoane americane (1.300 de femei americane cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani şi 500 de bărbați americani din aceeași categorie de vârstă).
S-a utilizat un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.000 de femei şi 500 de bărbați, precum şi un eșantion adițional de 150 de femei afro-americane şi 150 de femei hispanice. Sondajul a fost realizat în perioada 5 decembrie 2014 - 12 decembrie 2014. 

Mișcarea Always #CAOFATĂ este susținută de milioanele de fete din întreaga lume care dau expresiei #CAOFATĂ sensuri uimitoare. Campania Always lansată în iunie 2014 a fost inspirată de ideea că începutul pubertății şi prima menstruație marchează momentul în care fetele au cel mai scăzut nivel de încredere, precum şi de faptul că anumite cuvinte ofensatoare pot contribui la scăderea încrederii de sine. Campania a demonstrat efectul profund al expresiei „ca o fată” asupra încrederii de sine inspirând astfel crearea unei mișcări, care a început deja să schimbe percepția publică: după ce au vizionat filmul #CAOFATĂ, majoritatea persoanelor (76% dintre tinerele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 şi 59% dintre bărbați) au declarat că videoclipul le-a schimbat percepția asupra expresiei „ca o fată”*, conform Studiului Always Puberty & Confidence Wave II. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod