Cladirile si cele cinci elemente

Cele cinci elemente apar si ele in peisaj, dand nastere unor forme de relief variate. Dupa o studiere atenta a caracteristicilor fiecarui element, precum si a naturii...
Ca si cele patru animale celeste, mentionate intr-un articol anterior, cele cinci elemente apar si ele in peisaj, dand nastere unor forme de relief variate. Dupa o studiere atenta a caracteristicilor fiecarui element, precum si a naturii inconjuratoare, maestrii Fengshui din vechime au clasificat formele de relief in functie de predominanta unui anumit element.

Pentru ca nu traim in mijlocul naturii, ma voi opri asupra caracteristicilor cladirilor si nu voi insista asupra formelor muntilor sau dealurilor, de exemplu. Cladirile construite de oameni pot fi analizate din perspectiva celor cinci elemente tinandu-se cont de forma lor.


Lemnul
Cladirile care sunt inalte (semanand cu niste arbori) se incadreaza in aceasta categorie: zgarie-norii, blocurile inalte, hornurile fabricilor, etc. Pentru a fi catalogate drept "cladiri de lemn", acestea nu trebuie sa aiba acoperisuri ascutite.

Metalul
Cladirile cu forme rotunde, ca de dom, precum si cele in care abunda formele circulare si arcadele, se vor incadra la tipul metal. In trecut, aceste forme erau des folosite, iar arhitectura moderna se pare ca reia modelele trecutului.

Focul
Flacarile sunt de obicei reprezentate prin forme triunghiulare, ascutite. Cladirile care contin astfel de elemente arhitecturale sunt bisericile si templele, precum si casele ornate cu multe turnulete mici cu acoperisuri ascutite.
Casele cu acoperisuri (obisnuite) ascutite intra si ele in aceasta categorie. De asemenea, arhitectura moderna include tot mai multe elemente triunghiulare, forme ascutite si unghiulare, care, uneori, rapesc din echilibrul cladirii, nefiind imbinate armonios.

Apa
Desi apa nu poate avea decat forma "vasului" in care se afla, in teoria celor cinci elemente este acceptat faptul ca aceasta are o forma neregulata, curbilinie, de tipul valurilor. In privinta cladirilor, acestea pot fi mai dificil de incadrat in categoria "apa". Cladirile cu forme nedefinite, dar care pastreaza o forma generala "ondulata", sau "valurita", pot reprezenta elementul apa.


Pamantul
Este asociat formelor plate si patratului/cubului. Cladirile cu aceste caracteristici se incadreaza in categoria elementului pamant. Care profesii vor beneficia de "adapostirea" in cladiri de un tip sau altul.

Lemn
Elementul lemn este asociat crearii si cresterii. In cladiri de tip lemn pot activa foarte bine servicii de ingrijire, catering, profesii artistice, etc.

Metal
De obicei, cladirile cu aspect de metal sunt folosite pentru activitati care implica un numar mare de oameni, sau ceremonii civile sau de stat.

Focul
Cladirile care contin elementul foc in design sunt propice pentru activitatile care au de-a face cu invatarea (scoli sau biblioteci).


Apa
Comunicarea, inteligenta si ambitia pot fi calitati asociate elementului apa. In cladirile de acest tip pot functiona teatre sau afaceri care implica mass media si calculatoarele.

Pamant
Activitatile care pot beneficia de pe urma asocierii cu elementul pamant sunt constructiile, munca voluntara si serviciile pentru sanatate, investitiile financiare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod