4 plante de interior care nu au nevoie de multă lumină

De-a lungul timpului au apărut numeroase trenduri în domeniul decorațiunilor, dar verdele este mereu de actualitate. Descoperă ce plante de interior pot supraviețui fără multă lumină.
Tendințele în materie de decorațiuni se schimbă de la an la an, însă plantele nu ies niciodată din schema gândită pentru îmbunătățirea atmosferei din fiecare locuință. Frunzele lucioase, verdele crud și grija pe care trebuie să le-o porți transformă plantele într-un element central pentru o locuință primitoare. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de caracteristicile apartamentului sau ale casei tale când alegi o plantă. Nu alege plante de interior de mari dimensiuni dacă nu dispui de mult spațiu. În același timp trebuie să iei în calcul și timpul de care dispui pentru a îngriji plantele. Dacă nu ai decât câteva minute la dispoziție seara, când vii de la serviciu, ar fi bine să alegi specii mai rezistente.
Gradul de lumină de care dispune apartamentul contează foarte mult. Cu siguranță nu vrei ca plantele să se veștejească din această cauză.
Lumina naturală influențează decisiv alegerea plantelor. „Un apartament cu puțină lumină nu este mediul favorabil pentru plantele sensibile. Dacă nu poți citi fără să aprinzi lumina probabil că spațiul dispune de foarte puțină lumină naturală. În unele cazuri plantele se pot dezvolta și cu ajutorul luminii artificiale. Este suficient să plasezi ghiveciul sub un bec pentru a-i asigura plantei lumina de care are nevoie”, explică Justin Hancock, expert horticultor.  

 
Dacă vrei să eviți acest gen de probleme și să nu ai costuri suplimentare cu energia electrică, cel mai indicat este să alegi plante de interior care nu au nevoie de multă lumină:

 
1. Aglaonema (planta veșnic verde)

Este ideală pentru persoanele cu un program aglomerat, cu foarte puțin timp la dispoziție pentru a îngriji plantele. Dacă nu ai mai avut plante până acum ai putea să începi cu aceasta, fiind recomandată pentru „grădinarii începători”.
„Este foarte ușor să ai grijă de ea.
De obicei trebuie să o uzi când vezi că pământul s-a uscat la distanță de 2-3 degete de marginea ghiveciului. În cazul în care uiți nu este nicio problemă. Planta supraviețuiește până la 3 săptămâni fără contribuția ta”
, explică Hancock. Nu este obligatoriu să folosești îngrășământ, dar, dacă ai timp, ar fi bine să utilizezi un fertilizator lichid în fiecare primăvară.

 
2. Sansevieria (planta șarpe)

Este ușor de recunoscut datorită frunzelor sale tubulare, asemănătoare unor sulițe, cu o strălucire gri, argintie sau aurie. Nu necesită îngrijire specială, poate fi plasată în orice cameră a apartamentului și înveselește atmosfera fără să fie nevoie de vreun efort suplimentar din partea ta. Această plantă transformă dioxidul de carbon în oxigen, pe timpul nopții. Este foarte utilă pentru a te asigura că locuința ta are mereu un aer curat.
În plus, absoarbe toxinele și menține umiditatea la un nivel optim.

 
3. Zamioculcas (planta ZZ)

Călătorești des și nu prea ai timp să uzi plantele de apartament? Planta ZZ este alegerea ideală pentru tine. Originară din Africa de Est, are un aspect asemănător cu cel al ferigilor.
„Este o plantă foarte rezistentă la secetă. Își poate reveni chiar dacă toate frunzele s-au uscat, în momentul în care este udată din nou”, potrivit lui Hancock. Are un aspect deosebit, iar nuanța plăcută de verde va înveseli apartamentul tău în câteva clipe. De asemenea, o vei întâlni foarte des în mall-uri, hipermarket-uri sau hoteluri, tocmai pentru că nu necesită o îngrijire specială și este foarte rezistentă.

 
4. Dracaena marginata (arborele dragon)

„Ți-ai dorit dintotdeauna să ai un palmier acasă, dar nu ai lumina naturală necesară? Arborele dragon este alternativa indicată pentru tine”, potrivit lui Hancock. Este ușor de remarcat datorită frunzelor cu margine roz sau roșie.
Nu trebuie decât să uzi planta din când în când și să tai frunzele uscate. Este alegerea perfectă chiar și pentru spațiile întunecoase, situate în umbră toată ziua. Temperatura ideală pentru arborele dragon este între 25 și 29 de grade, iar dacă este expus la temperaturi sub -10 grade, va fi în pericol. În timp, frunzele de la baza trunchiului se vor usca și vor cădea, lăsând urme pe tulpină. Are un aspect plăcut, o combinație de culori care energizează atmosfera și creează un spațiu plăcut pentru a bea un ceai, pentru lectură sau pentru orice altă activitate care îți face plăcere. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod