Poarta-te corect la interviul online!

Conteaza si aici cum te imbraci, cum te porti, cum te misti
Astazi poti sa participi la un interviu pentru un post stand acasa, in fotoliu, cu laptopul in fata. Si asta pentru ca, in ultimul timp, multe companii folosesc tot mai des o astfel de metoda de recrutare, mai ales ca o prima triere a candidatilor.

“Firmele utilizeaza interviul online fie in cadrul anunturilor de pe site-urile profesionale de joburi, fie in aplicatia interna, ca prima metoda de departajare a aplicantilor”,
afirma Cristina Dumitru, training consultant la firma de resurse umane VON Consulting Bucuresti. Aceasta metoda este cel mai des uzitata pentru posturile de telemarketing, call-center operator, operator la un help desk.

Cum se procedeaza

In afara de intrebarile la care trebuie sa raspunzi atunci cand aplici pe un site de joburi, te poate astepta si un dialog online cu recrutorul. Camere web, microfoane, casti, chat - iata “ingredientele” necesare pentru o astfel de intalnire “pe fir”.


Daca interviul se desfasoara in timp real si exista chiar si posibilitatea ca recrutorul si candidatul sa se vada, prin intermediul unei camere, atunci discutia on-line poate suplini interviul fata in fata. “Asadar, conteaza si aici cum te imbraci, cum te porti, cum te misti”, subliniaza experta in limbaj nonverbal Mihaela Stroe.

Expertii in resurse umane atrag insa atentia ca si in acest caz, pentru reusita, se aplica aceleasi metode. Principala, spun ei, este data de dovedirea seriozitatii. Daca pentru intalnirea virtuala s-a fixat o ora, este indicat sa o respecti la secunda.

De asemenea, nu te baza pe faptul ca “pe net” discutiile sunt, de regula, informale.
Esti totusi in cadrul unui interviu, iar eticheta trebuie respectata! Nu folosi prescurtari si nu scrie cu litere mari (asta inseamna ca tipi). Raspunde corect si concis.

In cazul in care esti solicitata sa trimiti documente atasate, ai grija sa nu dai angajatorului vreun virus! Asta da dovada de neseriozitate, nepasare si nestiinta.

La ce foloseste

De cele mai multe ori, in scrisoarea de intentie atasata CV-ului, multe dintre raspunsurile la intrebarile care ar urma sa fie adresate in cadrul interviului online nu sunt prezente. De aceea, este necesara organizarea unei astfel de intalniri virtuale.

In felul acesta, mai spune Cristina Dumitru, angajatorul isi poate construi un profil mai complet al candidatului si poate minimiza numarul celor eligibili.
De asemenea, si candidatul are posibilitatea sa-si analizeze mult mai bine motivatia si de cele mai multe ori trebuie sa se intereseze in detaliu despre postul la care aplica.

“Se evita astfel si aplicatiile in masa, mai ales in aceasta perioada de criza financiara, cand multi candidati aplica oriunde, doar-doar se vor alege cu un job”
, subliniaza specialista Cristina Dumitru. Un alt avantaj al candidatului este dat de faptul ca multe dintre emotiile unei intalniri reale dispar. El este mai relaxat, iar stresul si blocajul dispar.

Mai putine cheltuieli

Interviul online este si o modalitate de a scadea costul procesului de recrutare, in special daca locul de munca nu este in acelasi oras sau, in cazul companiilor multinationale, daca departamentul de resurse umane este centralizat pe o anumita zona. “Se economisesc astfel timp si bani pentru transportul potentialilor angajati”, accentueaza Cristina Dumitru.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • arminia pe 30 Oct 2012, 10:48
    interviu online

    doresc sa intreb, nu cumva conteaza si backgroundul din casa? daca traiesc la tara si arata cum arata, angajatorul nu zice nimic? eu stau la faurei, si vb 4 limbi si am licenta cu master, si voi avea un interviu zilele astea, va rog ptr un raspuns

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod