Divorteaza de fostul job, dar politicos!

E clar: nu-ti mai place locul de munca, sefii te enerveaza, iar colegii te scot din sarite. In fiecare zi te duci in sila la serviciu si te gandesti la demisie tot mai mult...
E clar: nu-ti mai place locul de munca, sefii te enerveaza, iar colegii te scot din sarite. In fiecare zi te duci in sila la serviciu si te gandesti la demisie tot mai mult, chiar daca este "criza". Visezi chiar la ziua in care vei avea un job in buzunare si te vei duce la seful tau direct pentru a-i spune "verde-n fata" cate una, sa-l usture si sa stie ce si cum gandesti despre el.

Scenariul de mai sus nu este imposibil. El are loc de multe ori, in numeroase companii, in special acolo unde nu exista comunicare si unde angajatii se tem sa mearga la sef sa ii deschida usa. Specialistii in resurse umane sustin ca astfel de comportamente, chiar daca pe loc dau satisfactii angajatului, il vor pune pe acesta, mai devreme sau mai tarziu, intr-o lumina proasta.

Prima "trezire" s-ar putea sa aiba loc atunci cand va fi intrebat, la interviul de angajare, de ce a plecat de la ultimul loc de munca.
Sinceritatea, in acest caz, e greu de crezut ca-i va fi de folos. "Unii angajatori vor chiar recomandari de la ultimul job", atrage atentia si Dina Taralunga, specialist in resurse umane la compania Ascent Group.

Ea recomanda ca despartirea de fostul angajator sa fie una prietenoasa si in limitele politetii, nicidecum una cu usi trantite, tipete si acuzatii "de neuitat".

In fond, trebuie sa lasi loc de buna ziua oriunde. Chiar esti asa de sigura ca nu te mai intorci? Sau ca nu ai sa te mai intalnesti cu respectivul sef? Dar pe colegi esti sigura ca nu ai sa-i mai vezi?
 

Mai bine cu "frumosul"

 
"Divortul" de angajator pe cale amiabila este varianta cea mai indicata pentru cazul in care esti decisa sa pleci din companie. Dar pana sa ajungi aici, spun expertii, este foarte bine sa ai cateva discutii cu sefii tai directi, pentru ca acestia sa afle ce anume te nemultumeste.
In cadrul acestor intalniri, trebuie sa fii calma si sa incerci sa-ti exprimi cat mai clar posibil, si cu argumente, frustrarile. Poate chiar se rezolva tot ce nu-ti convine!

In situatia in care si angajatorul concluzioneaza ca nu mai este loc de impacare, atunci despartirea este inevitabila. Dar de ce sa nu fie una cu zambetul pe buze? O plecare eleganta, eventual insotita de o mica masa de adio pentru colegi, este cea mai decenta iesire dintr-o companie.

In felul acesta pastrezi usa deschisa pentru o eventuala intoarcere si nu vei fi nevoita sa ocolesti sediul companiei, pe viitor. Gandeste-te ca s-ar putea sa lucrezi la o firma care va colabora cu cea de la care ai plecat si va trebui sa vorbesti la telefon, si sa trimiti e-mailuri acelor "persoane de nesuportat" sau chiar sa te intalnesti cu fostii colegi sau sefi.


"In plus, s-ar putea ca, la un moment dat, sa ai nevoie de o recomandare. De unde o vei lua daca atunci cand ai plecat ai dat cu pumnul in masa, dupa care ai denigrat fostul sef si compania in toate mediile in care ai fost, inclusiv in cele online?", adauga Dina Taralunga.
 

Totul se invata

 
In cazul in care spui "asa sunt eu", "am fost impulsiva", "am actionat sub impulsul momentului", atunci nu faci decat sa-ti gasesti scuze pentru actiunile tale, pe care, eventual, le consideri in continuare indreptatite.

Specialistii in resurse umane spun insa ca totul se poate invata: pentru asta sunt cursuri de comunicare, de gestionare a conflictului, de managementul stresului. 
 
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alexandra pe 2 Dec 2009, 14:41
    if possible

    Acolo unde se poate, daca job-ul nu iti mai convine , poate ar trebui sa ceri - daca lucrezi full-time - o trecere la un program part-time - ca sa iti "eliberezi" un picior si sa poti lua un job part time la o companie care iti convine mai mult sau un contract de colaborare. Dezangajarea poate fi treptata, daca intr-adevar nu te mai intereseaza. Acel patron poate chiar considera ca e mai bine asa, daca el e interesat de tine.

    0
    0

  • Mary pe 2 Sep 2009, 15:23
    Divorteaza de fostul job, dar politicos

    Nu exista asa ceva.Am plecat din mai multe locuri de munca, angajatorul se bucura dc pleci din initiativa lui, insa se simte frustrat daca decizi sa pleci din proprie initiativa. Nu am intalnit angajator care sa nu se enerveze cand ii inmanezi demisia dupa care urmeaza cele 15 zile de cosmar in care toti colegii te ocolesc pr ca ai dezertat si se tem sa nu se enerveze seful si sa-i dea afara ptr ca vb cu tine.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod