Putem scapa de subiectivism?

Sa-ti arati emotiile la birou este neprofesional. Iar daca mai dai frau liber si subiectivismului, deja ai incalcat multe reguli. Acestea sunt "legi nescrise" si par a fi de bun simt. Insa putem fi sigure ca daca ne infrangem emotiile sau suntem mai putin subiective, suntem mai productive si mai eficiente? Sau e doar o chestiune de nuanta? Femeile sunt mai emotive si mai subiective decat barbatii si cu asta basta!

Probabil aceste "legi nescrise" au fost initiate de barbati, insa cu certitudine si femeile au pus multe pietre de temelie acestui edificiu!

Exista multe lucruri tehnice pe care le invatam in facultati sau in MBA, insa nimeni, niciunde nu ne invata cum sa ne manifestam in mediul de afaceri: cat si cum sa vorbim, cand si cat sa ne manifestam emotiile, cat sa fim noi insine si cat sa fim altfel doar de circumstanta etc.

Se spune ca femeile sunt mai emotive decat barbatii, insa in materie de subiectivism cred ca suntem construiti cam la fel.
Amintiti-va numai de ultima promovare a preferatului sefului vostru, nu era vorba si de subiectivism? Macar un pic?

Si barbatii si femeile simt aceeasi "cantitate" de emotii insa barbatii, din fericire sau din nefericire, isi suprima aceste emotii. Acele emotii nemanifestate nu se evapora in univers, ci se transforma in altceva... De aceea sunt mult mai multi barbati cu probleme medicale, de stres, anxietate, frustrari, ducand chiar pana la mai multe sinucideri in randul lor decat al femeilor.

Sa-ti exprimi emotiile nu este o problema, o problema devine in momentul in care emotiile nostre sunt trecute prin filtrul mintii si dintr-un banal disconfort, pornit de la o ofensa sa spunem, poti ajunge la furie, daca te gandesti, de exemplu, ca cel care ti-a spus-o este un subaltern sau o persoana pe care nu o agreezi.

Este normal sa ne exprimam emotiile, este normal sa mai avem toane din cand in cand, este absolut uman sa fim subiectivi, in fond nu suntem roboti, ci fiinte.
Numai emotiile duse la extrem sunt nesanatoase atat pentru corpul si mintea nostra, cat si pentru viata noastra profesionala. Inchipuiti-va un mediu de lucru plin de femei colerice, plangacioase, speriate, frustrate, demotivate, razand in hohote fara nici un motiv, barfitoare etc. Nu trebuie sa fim nici foarte emotive, dar nici foarte logice. Avem nevoie de amandoua pentru a fi eficiente si productive. Nu poti motiva si misca echipe daca nu folosesti componenta emotiva si nu poti fi riguros in proceduri fara latura logica. Din pacate in business vedem mai multe eforturi de a ne suprima emotiile, decat de a ne suprima logica, a face din ea o logica mai creativa.

Subiectivismul este si el parte din emotiile noastre. Nu putem fi 100% obiective, oricat am incerca, deoarece lumea in care traim este cea creata de propriile noastre perceptii, de propriile paradigme. Daca noi credem ca directorul financiar este o persoana inchisa si nu prea zambeste la glumele nimanui (decat ale directorului general) atunci nu ne vom duce niciodata sa-i propunem un proiect impreuna sau macar sa-i spunem o gluma, ca parea trist.
Suntem subiective asadar, il privim din prisma perceptiilor noastre.

Trebuie sa trecem de aceasta bariera, de propriile perceptii pentru a scapa de subiectivism si a trai intr-un mediu de business mult mai sanatos si mai real, de fapt. Probabil ca directorul financiar nu este chiar asa de inchis, sau trist, ci poate trece printr-o perioada dificila.

Singura modalitate de a trece de subiectivism este sa aducem claritate in relatiile noastre. Sa ii intelegem pe ceilalti, sa le intelegem emotiile, atitudinile si comportamentele, sa reactionam nu conform impulsului de moment ci sa asteptam sa se clarifice situatia, sa fim corecte atat fata de noi insine, dar si fata de ceilalti, sa relationam fara prejudecati si, mai ales, fara sa ne ascundem dupa multe degete puse in fata ochilor nostri.

De cate ori ati ales sa faceti primul pas catre cineva care nu va este tocmai la suflet? Cand ati spus ultima data "multumesc" din inima, privind in ochi persoana respectiva? Cand ati stat ultima oara cinci minute gandindu-va cat de corecta sunteti cu voi insiva si cu ceilalti? Poate e timpul sa o faceti acum.

Orice am spune sau am face, deocamdata este o lume de business condusa de barbati.
Putem juca dupa regulile lor, insa este alegerea noastra sa fim naturale, sincere, corecte si, mai ales, feminine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod