Cinci strategii pentru a-ti gasi de lucru in strainatate

Sa-ti cauti de lucru in tara ta este o competitie, dar cand pleci in alta tara te lovesti si de greutatile legate de limba si de obiceiurile neobisnuite ale acesteia...
Sa-ti cauti de lucru in tara ta este o competitie, dar cand pleci in alta tara te lovesti si de greutatile legate de limba si de obiceiurile neobisnuite ale acesteia.

Hotararea nu este suficienta. In mod normal, toti cei care reusesc sa-si gaseasca de lucru in strainatate au o strategie pe care o urmeaza pentru a face ca lucrurile sa se intample. Cum sa faci pentru a-ti transforma hotararea in rezultate? Urmareste cele cinci strategii de cautare a unui loc de munca in strainate.

1. Demareaza

Aceasta nu este o strategie pentru oricine, avand in vedere riscurile, dar nici nu a fost incercata doar o singura data, ci este doar o modalitate aventuroasa de a-ti incepe o cariera internationala. Ideea este simpla: alege tara, pleaca si spera ca va fi bine.
De fapt, toti cei care sunt de acord cu formularea "fa-o, pur si simplu", stiu ca acest mod de a gandi cuprinde de fapt un plan foarte dezvoltat de actiune. Ei analizeaza piata fortei de munca dintr-o anumita regiune, isi fac relatii si evalueaza cam cat timp vor fi capabili sa-si foloseasca resursele. Daca totul merge bine, ei cred ca isi vor gasi de lucru. Daca nu, se vor gandi ca au avut parte de o experienta aventuroasa.

2. Urca stacheta


O apropiere ceva mai conservatoare este sa-ti gasesti o companie bine cunoscuta pentru plasarea fortei de munca in strainatate. Nu ai nici o garantie ca vei fi ales(easa) pentru o slujba internationala, dar luand acest lucru ca scop si lasandu-ti managerul sa-ti cunoasca interesul, este o cale de a introduce munca peste hotare in planul tau de cariera pe termen lung.
Daca angajatorul tau stie despre interesul tau de a lucra in strainatate, vei avea posibilitatea de a-ti atinge scopul. Companiile au nevoie sa gaseasca oamenii potriviti pentru cererile din strainatate, dar ele vor in acelasi timp persoane cu o dorinta puternica de a lucra in alta tara.

3. Fa-ti relatii


In lumea moderna cu posibilitati de comunicare internationala este foarte posibil sa iti faci relatii cu persoane din alte tari. Pentru a incepe, bucura-te de discutiile on-line cu relatari ale altor persoane din domeniul tau de activitate sau cel pe care il vizezi. Chiar daca esti incepator(oare) sau foarte experimentat(a), vei fi capabil(a) sa gasesti o intreaga lista de email-uri sau alte forum-uri dedicate profesiei tale, chiar daca sunt lucruri povestite de persoane din alte tari.
Alte forum-uri care nu se refera la profesia ta iti pot fi de folos pentru intalnirea cu alte puncte de vedere; mai ales cele legate de un domeniu anume sau de o zona de cercetare sunt foarte bune pentru a-ti face o serie de relatii utile in cautarea unui loc de munca in strainatate.

4. Mergi la cursuri


Poate te gandesti ca ai invatat destul pana acum, dar trebuie sa fii deschis(a) sa inveti cat mai mult despre oportunitatile din strainatate, de la aprofundarea cursurilor de limba pana la programele arheologice despre dezvoltarea locuintelor. Odata ajuns(a) intr-o tara straina, te vei afla intr-o mai buna pozitie pentru a-ti face relatii la fata locului care te vor ajuta sa-ti gasesti o munca platita. Bineinteles, va trebui sa fii atent(a) la regulile autorizatiilor de munca.
Un serviciu full-time s-ar putea sa fie interzis pe timpul vizei de student.

5. Incepe o afacere sau fii independent(a)


Inca o data, acest lucru nu este pentru oricine, dar exista posibilitatea de a lucra pe cont propriu si in alta tara. Castiga experienta in strainatate, invata limba si incepe sa-ti faci relatii locale. Toti cei care sunt capabili de a fi independenti in alta tara, asa cum ar fi scriitorii de carti tehnice sau artistii graficieni, trebuie sa fie capabili sa se mentina pe piata muncii ma intai la ei in tara pentru a face fata apoi si peste hotare. Este un plan prea ambitios? Da, dar poate fi facut.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod