Atitudinea la interviul de angajare

Cu siguranta, ai obosit ascultand discursurile prietenelor si sfaturile apropiatilor sau citind despre atitudinea pe care trebuie sa o ai la interviul de angajare la care tocmai urmeaza sa te duci.
Cu siguranta, ai obosit ascultand discursurile prietenelor si sfaturile apropiatilor sau citind despre atitudinea pe care trebuie sa o ai la interviul de angajare la care tocmai urmeaza sa te duci. Fii relaxata si degajata, zambeste, fii proactiva, suna tu angajatorul... oare cum este mai bine sa procedezi?

Intr-adevar, atitudinea afisata este un factor foarte important care iti poate creste... sau nu... sansele de reusita in cadrul unei intrevederi de selectie. Chiar daca nu esti foarte bine pregatita sau nu ai competenta necesara pentru a ocupa un anumit post, atitudinea te poate salva si/sau iti poate creste semnificativ sansa de a ocupa postul dorit.

Pentru orice angajator, este foarte important ca persoana din fata sa sa convinga, sa demonstreze ca isi doreste sa ocupe postul respectiv.
Totul porneste de la aceasta dorinta de a face o anumita meserie sau de a desfasura o anumita activitate in cadrul unei anumite companii.

Iata ce urmareste personajul aflat de cealalta parte a mesei atunci cand este vorba de manifestarile atitudinale ale unui candidat:

Atitudinea candidatului in raport cu organizatia angajatoare

Fie ca mergi la o intrevedere cu un angajator de renume, fie ca este vorba despre o companie mai mica sau relativ necunoscuta, cel din fata ta va urmari daca vrei sa lucrezi intr-adevar la el si de ce, ce anume te-a atras la compania respectiva si de ce tocmai la ei ai trimis CV-ul.

In timpul intrevederii, va urmari atitudinea ta in legatura cu valorile pe care organizatia in cauza le are. Este important pentru orice potential angajator daca impartasesti sau nu setul de valori si principii pe care el le sustine.
Si asta nu este tot... Va fi urmarita si atitudinea ta in legatura cu afacerea in sine sau cu produsele/serviciile pe care compania respectiva le ofera.

Te sfatuiesc sa fii sincera, pentru ca un recruiter sau o alta persoana cu experienta in selectia candidatilor isi va da seama de adevarata ta motivatie.

Atitudinea candidatului in raport cu echipa de lucru

Recruiterul are un mare avantaj: el stie deja ce se intampla in organizatia lui si din ce echipa vei face parte. El va urmari in cursul intrevederii daca modul tau de a te comporta, personal si profesional, te va ajuta sa te adaptezi la stilul echipei.

Pe de alta parte, este recunoscut faptul ca liderul echipei, viitorul tau sef, isi doreste o persoana cu un comportament sau profil asemanator sau compatibil cu al lui. Asa ca recruiterul va verifica si acest aspect.
Este important pentru tine sa intelegi si sa verifici daca ceea ce ti se ofera este exact ceea ce iti doresti, iar pentru angajator este important sa verifice daca esti motivata de pozitia pe care o vei avea in cadrul echipei.

Atitudinea candidatului in raport cu postul vacant

In momentul in care trimiti CV-ul catre un potential angajator, deja stii care sunt cerintele si ce munca presupune postul in cauza. In afara de verificarea cunostintelor si a abilitatilor pe care trebuie sa le ai pentru a ocupa pozitia respectiva, recruiterul va fi foarte atent si la atitudinea ta vizavi de post.

Este important sa intelegi care vor fi atributiile tale viitoare si care vor fi rezultatele muncii pe care o vei depune. Pune intrebari astfel incat sa iti dai seama care va fi nivelul de responsabilitate si de decizie pe care il vei avea.
Recruiterul va verifica, cu siguranta, care este atitudinea ta fata de acest aspect.

Fii sincera cu tine si cu cel aflat de cealalta parte a mesei. In momentul in care faci ceea ce iti doresti, totul va fi mult mai usor. Iar cel din fata ta, te asigur, are atat expertiza, cat si instrumentele necesare pentru a se putea convinge ca aceasta este realitatea.

Este greu sa "pacalesti" recruiterul, insa, daca reusesti, nu o lua ca pe o victorie. Este imposibil sa "joci teatru" in fiecare zi la birou, vei obosi la un moment dat, si vei fi dezamagita de tot... inclusiv de "victoria" ta.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod