Despre invatamantul tehnic de la noi si din afara, cu Daniel Preotiuc

Daniel Preotiuc este unul din acei absolventi de informatica autohtoni care parasesc Romania pentru a-si continua studiile pe meleaguri mai ... pline de posibilitati. Spre deosebire de majoritatea

Daniel Preotiuc este unul din acei absolventi de informatica autohtoni care parasesc Romania pentru a-si continua studiile pe meleaguri mai ... pline de posibilitati. Spre deosebire de majoritatea care in astfel de situatii dezvolta resentimente fata de mediul academic roman, el este foarte legat de scoala pe care a absolvit-o aici. Preocupat de dorinta de a schimba in bine mediul, Daniel a lasat o puternica amprenta in Universitatea Bucuresti, infiintand in urma cu doi ani si jumatate prima asociatie studenteasca a Facultatii de Matematica si Informatica, ASMI.

C.B.: De ce ai ales sa faci o facultate de informatica?

D.P.: Calculatorul a fost pasiunea mea de cand eram mic; dupa aceea a urmat in liceu clasa de intensiv informatica unde mi-am dat seama ca voi face din informatica o meserie. Cum imi placea programarea si partea teoretica mai mult, optiunea fireasca pentru mine a fost Facultatea de Matematica si Informatica din Universitatea din Bucuresti.

C.B.:  Cum ti-a venit ideea sa infiintezi o asociatie studenteasca a facultatii?
D.P.: Nu pot sa spun ca a fost o idee care mie si colegilor mei ne-a venit instant.

Infiintarea a venit in mod natural, faceam parte dintr-un grup care a mai organizat evenimente pentru Facultate, am ajutat la promovarea programelor de studii in randul liceenilor, cativa eram si reprezentanti ai studentilor in Consiliul Facultatii si in Senatul Universitatii. Am dorit ca aceste lucruri sa fie continuate, gama de evenimente si activitati pentru studenti sa se diversifice si sa-i implice pe toti studentii doritori, oferindu-le cu aceasta ocazie si o pregatire complementara celei primite prin cursurile din Facultate.

C.B.: Cum a fost primit acest ONG de studenti si de profesori?
D.P.: Cred ca facultatea avea nevoie de un ONG. Drept urmare, in primul an am recrutat 50 de membri care s-au implicat in proiectele pe care ASMI le-a derulat. Profesorii poate ca au fost mai circumspecti la inceput, avand in vedere cateva experiente mai nefericite in anii anteriori, dar cu timpul cred ca si-au dat seama ca ASMI este un lucru benefic pentru facultate.

Ca dovada, cel putin anul trecut, majoritatea profesorilor au ales sa-si redirectioneze cei 2% din impozit catre ASMI.

C.B.: Care e raportul fete/baieti in cadrul asociatiei? E mai mare sau mai mic decat in cadrul facultatii?
D.P.: Uitandu-ma pe site, observ ca putin peste 2/3 din membrii actuali ai ASMI sunt fete; iar in facultate cred ca numarul de fete si de baieti este aproximativ egal.

C.B.: Crezi ca va ajunge vreodata o fata presedinta a ONGului de la informatica? De ce?
D.P.: Daca stau sa ma gandesc, 4 din cei 5 studenti ai Consiliului Director al ASMI sunt fete... doar presedintele de la informatica este baiat. Nu vad de ce la urmatoarele alegeri nu va fi aleasa o fata presedinte la informatica. Candidatul cel mai competent va fi presedinte, ramane doar sa vedem daca va fi o fata sau un baiat.

C.B.: Acum studiezi in UK. De ce nu in Romania?
D.P.: Eu si la Master am avut optiunea sa imi continui studiile in stainatate si am ales sa raman in facultate si, uitandu-ma in urma, cred ca a fost o decizie foarte buna.

Am tot respectul pentru profesorii mei din Romania care mi-au deschis apetitul pentru cercetare in diverse domenii si cu care colaborez inca. Dar pentru un doctorat in cercetare, sunt multe aspecte pe care in Romania nu le gasesti, precum un grup mare de cercetare in domeniul tau de studiu cu care sa schimbi idei si cunostinte, infrastructura si finantare pentru proiecte si conferinte. De asemenea, faptul ca un profesor nu poate deveni conducator de doctorat decat tarziu in cariera lui este un mare handicap al sistemului romanesc pe care mai ales noi, cei care lucram in probabil cea mai noua stiinta - informatica, il resimtim mult. In plus, am primit si o oferta foarte avantajoasa de la unul din cele mai bune grupuri de cercetare din lume in domeniul meu asa ca decizia consider ca a fost una fireasca.

C.B.: E mai usor pentru o fata sau pentru un baiat sa reuseasca in industria de IT? De ce?
D.P.: Desi informatica este privita in mod traditional un domeniu dominat de barbati, nu stiu ca cineva sa fi avut avantaje sau dezavantaje din cauza faptului ca sunt fete.

In fond, este un domeniul in care productivitatea poate fi evaluata foarte usor si ea va fi tot timpul cea care primeaza.

cristina-badea
cristina-badea
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod