Zece reguli pentru a avea un copil OK. Trebuie şi un pic de noroc

E atât de greu să găseşti formula potrivită pentru a educa un copil. Ce ştie un părinte? El funcţionează conform propriei viziuni subiective şi nu-şi doreşte altceva decât ca urmaşul

E atât de greu să găseşti formula potrivită pentru a educa un copil. Ce ştie un părinte? El funcţionează conform propriei viziuni subiective şi nu-şi doreşte altceva decât ca urmaşul său să aibă o viaţă mai uşoară decât a lui. Care e capacitatea unui părinte de a citi viitorul numai Dumnezeu ştie?

Aşa că se poate observa cu uşurinţă cât de riscant e acest job.  Dacă la asta mai adăugăm propriile noastre temeri, îndoieli, depresii şi stres din lumea complicată a adulţilor, avem un tablou cuprinzător al mersului pe sârmă cu copiii în braţe.

Nu ştiu dacă regulile de mai jos sunt cele mai bune.

În cazul meu şi a altor prieteni părinţi au dat ceva rezultate. Ideea proprie în ce priveşte educaţia urmaşilor se opreşte la titlul filmului american ”The kids are all right!”, cu toate consecinţele ce decurg de aici. Nu sunt deloc sigur pe mine în ce priveşte viitorul şi de aceea cred că un copil:

1. Trebuie să fie relaxat şi pentru asta cei din jurul lui ar fi bine să adopte aceeaşi atitudine.

2. Nu e bine să plecăm de la premisa că în cealaltă cameră doarme viitorul Steve Jobs  sau viitoarea Heidi Klum.

3.

Ora de matematică e la fel de importantă ca şi ora de sport. Ultima, pe termen lung, e chiar mai importantă.

4. Dacă vrei să reduci timpul petrecut de copil la televizor, începe întotdeauna cu tine.

5. Nu e indicat ca părinţii să se certe în faţa copiilor. Ştiu că e aproape imposibil, dar dacă se întâmplă, lasă-i şi pe ei să-şi spună părerea, folosind acelaşi ton.

6. În orice discuţie cu propriul copil ar fi bine ca adulţii să pornească de la ideea că şi copilăria e o treabă serioasă şi nici lor nu le e uşor.

7.

E greu să nu-ţi faci tot timpul griji pentru sănătatea lui, dar ar fi bine să nu observe asta, iar un strănut e doar un început de răceală şi nu un cataclism natural.

8. Nu-l îmbrăcaţi mai gros decât pe voi înşivă. Înălţimea nu e direct proporţională cu rezistenţa la frig.

9. Copilul are nevoie de autoritate, dar autoritatea ţine de personalitate, nu de bătaie, strigăte şi înjurături.

10. Părinţii dacă vor ca proprii copii să nu fumeze şi să nu bea când vor creşte, ar trebui să nu facă acest lucru în faţa lor.

Cred că cea mai eficientă educaţie se face cu puţine cuvinte şi prin exemplu personal.

În rest, e nevoie şi de puţin noroc.

Acest articol a fost inspirat de un text excelent scris de Simona Tache care vorbeşte despre greşelile pe care le-au făcut părinţii noştri şi greşelile pe care le facem noi, acum, când am devenit părinţi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod