5 paşi nesiguri pentru a-ţi schimba viaţa în bine

Trăim într-o lume plină de stres. Ajungem într-un punct în existenţa noastră în care ne blocăm. Nu mai ştim cum să redevenim fericiţi. Şi e greu. Uneori trebuie să te reinventezi după

Trăim într-o lume plină de stres. Ajungem într-un punct în existenţa noastră în care ne blocăm. Nu mai ştim cum să redevenim fericiţi. Şi e greu. Uneori trebuie să te reinventezi după ce ai pierdut tot, alteori trebuie să te pregăteşti să pierzi tot. Mai e şi cazul în care vrei să fii mai bun, dar nu ştii cum.

Dacă nu mai eşti mulţumit cu viaţa ta, înseamnă că e timpul pentru o schimbare. Ai conştientizat de multă vreme că a sosit momentul, dar nu ştii cum să începi:

1. Trebuie să ştii că nu există începutul perfect. De exemplu, dacă vrei să te laşi de fumat, în 90% din cazuri nu vei reuşi din prima. Înainte de a începe orice proceduri în acest sens, e foarte important să-ţi cultivi gândul că nu vrei să mai fumezi, că acest obicei nu te mai reprezintă, că poţi să trăieşti fără ţigări, că nu ai nevoie de ele pentru a-ţi exprima personalitatea.

Acest proces de educare al egoului în privinţa scopului propus e cu adevărat primul pas. Şi e extrem de nesigur.

2. Înainte de a-ţi schimba viaţa trebuie să ştii foarte bine cum va arăta viaţa ta după schimbare. Rămânem la exemplul cu fumatul. Vor fi prieteni care nu vor privi cu ochi buni faptul că te-ai lăsat de fumat. Dacă partenerul sau partenera continuă să fumeze, vor apărea tensiuni şi presiunea teribilă a celuilalt  de a te reîntoarce la vechile obiceiuri. Vor fi o grămadă de tabieturi din viaţa ta care vor dispărea, chiar şi persoane cu care vei fi mai puţin în contact pentru că nu mai aveţi aceleaşi vicii. Toate aceste mici amănunte trebuie gândite, iar personalitatea ta trebuie să exploreze cu puterea minţii noua viaţă, să se acomodeze cu ea.

3.

Cum spuneam, nu există începuturi perfecte. Vor urma o grămadă de eşecuri. Te vei lăsa de fumat, te vei apuca din nou. Cu fiecare eşec, respectul de sine se va prăbuşi. Te vei gândi mai mult la ce cred ceilalţi, decât la ce crezi tu. Asta e calea sigură spre iad, spre renunţarea la orice schimbare. Din acest motiv, decizia de a face ceva trebuie să ţină cont de proiecţiile tale asupra lumii, despre locul tău în ea şi nu de proiecţiile celorlalţi asupra ta. E important să pleci la drum gata oricând să-l iei de la început. Şi va fi nevoie să-l iei de câteva ori.

4. Cum te raportezi la eşecuri? Cred că cel mai bine e să le percepi astfel şi să le analizezi. Atitudinea de a le ignora pur şi simplu e greşită pentru că nu înveţi nimic din ele, precum şi atitudinea de a te prăbuşi sub povara lor e greşită pentru că-ţi paralizează orice mişcare.

5.

Schimbarea e compusă din trei faze: entuziasm, depresie şi obişnuinţă.

În faza de entuziasm, după mai multe sau mai puţine eşecuri, poţi spune că ai reuşit, simţi că ai reuşit şi devii extrem de încrezătoare. Simţi păuterea schimbării, simţi că eşti mai bună decât ţi-ai imaginat.

În faza de depresie, după ce ai consumat resursele entuziasmului ai nostalgia vechilor obiceiuri. Ceea ce ai realizat nu ţi se mai pare atât de valoros şi crezi că poţi oricând să te întorci şi să scapi din nou. Vei rezista ispitei sau nu? Dacă nu vei rezista te întorci în punctul zero şi o iei de la început. Sau nu.

În faza de obişnuinţă, dacă ai trecut cu bine peste faza depresiei, noua viaţă face parte din tine, ai devenit liberă şi puternică, iar vechile tale obiceiuri şi suferinţe ţi se par prostii.

Ai trecut la un nou nivel de înţelegere. Urmează o nouă schimbare.

Şi astfel vei sesiza că oamenii care te atrag cel mai mult sunt cei care trec din schimbare în schimbare, una întoarsă spre ei şi nu spre ceilalţi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod