Ducu Darie

A murit regizorul Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului actor Iurie Darie

Regizorul Alexandru (Ducu) Darie, fiul regretatului Iurie Darie, a încetat din viață. Ducu Darie suferea de ciroză și se afla de ani buni pe lista de transplant.
În vârstă de 60 de ani, Ducu Darie era internat în stare gravă la Institutul Fundeni. A încetat din viață în cursul zilei de marți, vestea fiind confirmată de mama lui vitregă, Anca Pandrea.

Ducu Darie, fiul actorului Iurie Darie și al actriței Consuela Roșu, a studiat regia de teatru la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1983.

A debutat ca asistent regizor artistic la Teatrul de Stat din Oradea (1983-1987), a fost asistent regizor artistic (1987-1990) şi regizor artistic (1990-1992) la Teatrul de Comedie din Bucureşti și regizor artistic la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1992-2002).

Din 2002, Ducu Daria ocupa funcția de director al Teatrului Bulandra, iar între 2006-2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.  

Alexandru Darie a regizat şi spectacole montate în SUA, la Performing Arts Centre din New, dar şi la Globe Theatre Tokio, Japonia.
 
Ducu Darie a jucat și în filme, precum „Galax, omul păpuşă” (1984), de Ion Popescu-Gopo, dar și mai recenta peliculă „Poveste de dragoste”, de Cristina Iacob (2015). 

La scurt timp după anunțul decesului, jurnalistul Lucian Mîndruță a scris pe Facebook un mesaj în care spune că Ducu Darie a murit așteptând să primească un ficat, fiind înscris pe lista de transplant. 

Ducu Darie s-a dus.
Duceți-vă să vedeți "Coriolanus" la Bulandra, ca să înțelegeți cu adevărat pierderea. 

Dar cea mai impresionantă moștenire pe care ne-o lasă Ducu e chiar moartea lui. A murit de ciroză. Avea nevoie de un ficat nou. Era pe lista de transplant. Era un mare regizor, șef la Bulandra... vă imaginați că știa tot Bucureștiul, da? Ei bine, Ducu nu s-a băgat în față. 

Nu s-a bagat în față la coada pentru viață. A murit cu ficatul lui, cuminte, la coada la care stăteau atâția și atâția necunoscuți, necelebri, poate și netalentați...
Dincolo de lecția de artă pe care ne-a predat-o când trăia, Ducu ne-a lăsat-o pe asta. Lecția egalității în fața morții. Și a modestiei de a nu trăi în plus, pe timpul vieții altora...
”, a scris Lucian Mîndruță.
18 Septembrie 2019
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod