Proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună”, a intrat în cel de-al treilea an de desfășurare

Proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” derulat de OvidiuRo cu sprijinul GSK România, a intrat în cel de-al treilea an de desfășurare. Lansată în aprilie 2012, inițiativa adaugă o componentă de sănătate programului Fiecare Copil în Grădiniță (FCG) derulat de OvidiuRo și oferă acces la servicii de sănătate pentru copiii din 16 comunități defavorizate din România. La finalul lunii iunie a acestui an, peste 1.000 de copii au beneficiat de astfel de servicii de sănătate şi educaţie pentru sănătate finanțate printr-un grant în valoare de 150.000 EUR acordat de „European Community Partnership”, un program global al GSK.
Datorită acestui demers, copiii cu vârste între 3 și 5 ani, provenind din familii cu un venit pe membru mai mic de 150 de lei pe lună, precum și părinții acestora și rudele apropiate, beneficiază de acces la instrumente pentru o îngrijire mai bună a sănătății, precum: campanii de vaccinare și educare a părinților privind importanța imunizării, vitamine distribuite gratuit copiilor în grădinițe, consultații medicale regulate, analize gratuite și suport pentru obținerea medicamentelor necesare, programe de educație pentru sănătate și igienă pentru copii și părinți. Activitățile sunt prevăzute să se încheie în aprilie 2015.

Proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” își propune să contribuie la îndeplinirea obiectivului OvidiuRo de a extinde accesul la educație preșcolară pentru copiii provenind din medii defavorizate. Aceștia sunt expuși unui risc ridicat de abandon școlar, iar starea de sănătate precară și lipsa accesului la mijloace adecvate pentru prevenirea și combaterea afecțiunilor reprezintă câteva dintre principalele cauze ale acestui fenomen.

Barbara Cygler, Directorul General al GSK România: „Parteneriatul cu OvidiuRo se integrează firesc în eforturile GSK România de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții românilor.
Am găsit în aceste comunități o nevoie presantă de susținere pentru ca atât cei mici, cât și familiile lor, să aibă parte de o mai bună îngrijire a sănătății, pornind de la controale și analize de rutină și ajungând la suplimente nutritive și informații esențiale pentru ca acest efort să nu fie unul izolat, ci să contribuie la o îmbunătățire a situației pe termen lung. Împreună cu partenerii noștri, sperăm să le oferim copiilor din aceste comunități șansa de a avea acces la o educație mai bună mulțumită unei stări de sănătate mai bune.”


Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo: „Copiii care provin din medii dezavantajate au probleme de sănătate, multe dintre ele cauzate de alimentația deficitară și de condițiile dure în care locuiesc. Dacă un copil este bolnav, nu poate frecventa grădinița sau școala regulat; și dacă nu vine zi de zi, nu poate ține pasul cu colegii lui, iar până la urmă abandonează. Componenta de sănătate, posibilă cu sprijinul GSK România, reprezintă o completare firească a programului Fiecare Copil în Grădiniță, pentru că educație fără sănătate nu se poate.”

„Împreună pentru o sănătate mai bună” face parte dintr-un proiect amplu, finanțat de GSK prin inițiativa „European Community Partnerships”. Aceasta oferă suport pentru inițiativele locale de sănătate și dezvoltarea infrastructurii în sănătate.
Proiectul se desfășoară în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia și urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor și părinților din comunitățile cu o populație majoritară de etnie romă, precum și dezvoltarea unei infrastructuri necesare pentru menținerea acesteia. Pentru atingerea acestor obiective, GSK a acordat granturi în valoare totală de peste 500.000 de euro. La începutul lunii iunie 2014, reprezentanții ONG-urilor din regiune au vizitat comunitățile din Araci și Hetea, județul Covasna, unde proiectul „Împreună pentru o sănătate mai bună” implementat de OvdiuRo a înregistrat un succes vizibil în îmbunătățirea stării de sănătate și a nivelului de educație privind îngrijirea sănătății în rândurile membrilor comunității.

Activitățile derulate în perioada aprilie 2012 – iunie 2014 sub umbrela ”Împreună pentru o sănătate mai bună” (ÎSMB) au urmărit patru obiective principale:

Creșterea accesului la sănătate

Deși analizele pentru identificarea unor afecțiuni precum boli ale sistemului respirator sau ale aparatului digestiv sunt obligatorii înainte de începerea anului școlar, majoritatea copiilor incluși în programul FCG nu a beneficiat de ele pe parcursul vieții. De aceea, în cadrul inițiativei ÎSMB, peste 800 dintre ei au avut acces la un pachet de analize de bază.
Similar, multe dintre comunitățile incluse în proiect se confruntau cu o rată de vaccinare sub 50%, astfel că grantul GSK a permis lansarea unei campanii de imunizare extinse și a unui program de consultații gratuite accesibil nu doar copiilor, ci și familiilor acestora, din comunitățile izolate. Proiectul a oferit și suport pentru achiziționarea medicamentelor prescrise de medici în cadrul consultațiilor.

Educarea membrilor comunității cu privire la igienă și îngrijirea sănătății

Lipsa unei igiene adecvate este una dintre principalele probleme cu care se confruntă familiile din comunitățile defavorizate. De aceea, OvidiuRo și GSK au lansat activități educaționale săptămânale dedicate copiilor cu vârste între 2-4 ani, reunite sub umbrela „Șotron Doi” și care au inclus informații esențiale referitoare la probleme de sănătate și igienă. De asemenea, 1500 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani au participat la Atelierele de Vară Șotron pe tema sănătății în perioada iulie – august 2013.

Extinderea suportului în domenii importante pentru viața comunității

În toamna anului 2013, reprezentanții ÎSMB au asigurat gustarea zilnica pentru peste 400 de copii din județele Covasna și Dolj, unde Consiliile Județene au întâmpinat probleme în procesul de achiziție publică a cornului și a laptelui.
De asemenea, trei comunități au fost incluse în traseul unei caravane medicale la care au participat ca voluntari 30 de studenți ai Universității Carol Davila din București și 20 de medici specialiști. În cadrul caravanelor medicale, peste 1000 de copii și adulți au beneficiat de analize de bază de sânge și glicemie, iar în funcție de afecțiunile descoperite au fost consultați de medicii specialiști.

Una dintre principalele provocări rămâne crearea unei rețele de mediatori sanitari. În aprilie 2012, 10 dintre comunitățile care implementau componenta de sănătate nu aveau mediator sanitar. Rolul acestuia este important deoarece facilitează comunicarea dintre comunitatea săracă și cadrele medicale, contribuind la creșterea eficacității intervențiilor de sănătate. Proiectul a contribuit la formarea a cinci mediatori și a inițiat demersuri pentru angajarea acestora în cadrul primăriilor. Doar unul dintre aceștia a fost angajat până în prezent, procesul fiind împiedicat de faptul că posturile în aparatul de stat sunt încă blocate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod