Harry, primul membru al familie regale britanice ce depune mărturie la tribunal, după ce a dat presa în judecată

Prinţul Harry, duce de Sussex, s-a prezentat, marți, la Înalta Curte din Londra, unde a depus mărturie în procesul pe care l-a intentat împotriva editorului tabloidul britanic Daily Mirror. Vezi ce acuzații aduce Harry tabloidului britanic.
Fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii și Irlandei de Nord este primul membru al familiei regale britanice ce depune mărturie la tribunal, după ce a dat presa în judecată.
 


Harry, primul membru al familie regale britanice ce depune mărturie la tribunal

 

Harry îl acuză pe editorul tabloidului britanic de acţiuni de hacking ale telefonului şi de alte activităţi ilegale, potrivit Reuters. Mai mult, Harry este primul membru al familie regale britanice ce depune mărturie la tribunal, după ce a dat presa în judecată.
 
Prințul Harry nu s-a prezentat, luni, la tribunal, deși era așteptat, însă a apărut marți pentru a fi audiat ca martor, devenind astfel primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care depune mărturie în instanţă din ultimii 130 de ani.

 
De-a lungul timpului, peste 100 de personalități au dat în judecată trustul Mirror Group Newspapers

 

De-a lungul timpului, peste 100 de personalităţi, printre care se numără și Elton John, au dat în judecată Mirror Group Newspapers (MGN) și pe editorul publicaţiilor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People, pentru presupuse acţiuni ilegale comise între 1991 şi 2011.

La debutul procesului intentat de Harry, trustul Mirror Group Newspapers, deținut acum de Reach, și-a prezentat scuze și a recunoscut, potrivit unor documente existente la dosar, că o singură dată publicația Sunday People a căutat, în mod ilegal, informaţii despre Harry.
 
Mai mult, Mirror Group Newspapers recunoaște că Harry este îndreptățit să ceară despăgubiri pentru acest lucru.
Însă, trustul media susține că pentru celelalte acuzații din dosar Harry nu are dovezi. 
 
Ca o lovitură, Mirror Group Newspapers susține că unele informații apărute în presă au ca sursă consilieri regali. 

 
Ce spun avocații lui Harry

 
Procesul a debutat luna trecută, iar avocaţii care îl reprezintă atât pe prințul Harry, cât și pe alţi trei reclamanţi, se străduiesc să demonstreze faptul că informațiile au fost culese ilegal, totul fiind aprobat de editorii și directorii MGN.
 
David Sherbone, avocatul lui Harry, a declarat, luni, în instanţă, că procesul nu este o vendetă îndreptată împotriva presei, ci prin această acțiune se dorește atragerea atenției asupra presupuselor activităţi ilegale.
 
David Sherborne a a precizat că MGN a publicat circa 2.500 de articole despre viaţa privată a lui Harry.


De ce nu a venit Harry luni la tribunal

 

Harry a fost aşteptat la instanţă luni, dar avocatul său, David Sherborne, a motivat absența acestuia prin faptul că aranjamentele de călătorie și Securitate sunt complicate. De asemenea, Sherbone a mai precizat că Harry a avut zbor duminică, din Los Angeles, unde locuieşte cu familia, după ce a participat la cea de-a doua aniversare a fiicei sale Lilibet.
 
La rândul său, judecătorul Timothy Fancourt s-a arătat "surprins" de absenţa lui Harry.
De asemenea, și avocatul Mirror Group Newspapers, Andrew Green, a calificat absența lui Harry drept un lucru "absolut ieşit din comun".
 


Harry acuză presa că i-a distrus adolescența

 

Prințul Harry a atacat dur, marți, presa, acuzând-o că i-a distrus adolescența și relațiile amoroase pe care le-a avut.
 
Harry a intrat, marți, zâmbitor, la audierile ce au avut loc la Înalta Curte din Londra și, vreme de circa trei ore, a răspuns întrebărilor avocatului Andrew Green, reprezentantul MGN, cu privire la 33 de articole de presă, ce fac subiectul acestui dosar și pentru care Harry susține că s-au folosit informații obținute ilegal.
 
În declarația sa, Harry a precizat că a fost calificat de către presă drept „prinț playboy”, „prostănac” și „ratat”. De asemenea, el a mărturisit că tot tabloidele poartă vina și pentru  despărțirea sa de Chelsy Davy, iubita din adolescență.
 
„Cât de mult sânge va mai trebui să păteze degetele cu care ei scriu înainte ca cineva să pună capăt acestei nebunii?”, s-a mai întrebat Harry. 

 
Prințesa Diana, victima interceptărilor telefonice?

 
 
Andrew Green, avocatul MGN, l-a întrebat pe Harry dacă afirmația sa face referire la Prințesa Diana, iar acesta a răspuns: „Unii dintre editori şi jurnalişti sunt responsabili de a fi provocat multă durere, supărare şi în anumite cazuri - poate din neatenţie - chiar moartea unor persoane".
 
De asemenea, David Sherborne, avocatul lui Harry, a spus, luni, că Prințesa Diana a fost victima interceptărilor telefonice.
 
La rândul său, fostul editor al Daily Mirror, Piers Morgan, care acum lucrează pentru News Corp, a lui Rupert Murdoch, a negat orice implicare și susține că nu ar fi știut de cazuri de interceptări telefonice. 
 
„Mereu am auzit oamenii spunând că mama mea era paranoică, dar nu era.
Îi era teamă de ceea ce i se întâmpla, de fapt, acum știu că și eu eram la fel", a mai adăugat prințul Harry.
 


Mirror Group Newspapers recunoaște că a ascultat telefoane, dar spune că nu și în cazul lui Harry

 

Mirror Group Newspapers, deţinută acum de Reach, a admis, anterior, că publicațiile sale au fost implicate în interceptări telefonice, soluționând peste 600 de reclamații, însă Green a afirmat că nu există nicio dovadă că fiul regelui Charles al III-lea s-ar fi numărat printre victimele acestei practici. 
 
În plus, editorul publicațiilor susține că unele dintre informațiile referitoare la Harry proveneau de la consilieri regali, inclusiv de la unul dintre foștii consilieri ai tatălui său. 

7 Iunie 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod