Fundația ADEPT și Transilvania, celebrate și susținute de către Ambasada României și Institutul Cultural Român din Londra ṣi Alteța Sa Regală Prințul Charles, la Festivalul „Transilvania”

În perioada 13-15 mai 2014, a avut loc la Londra Festivalul „Transilvania”, eveniment de celebrare a 10 ani de activitate a Fundației ADEPT ṣi de promovare a frumuseţilor naturale, a tradiţiilor, culturii ṣi ecosistemului rural din zonă, rezultatul unei interacţiuni armonioase între natură, societate ṣi economie.
În prima seară a festivalului, spațiile de protocol ale Ambasadei României și Institutului Cultural Român din Londra au fost inundate de oaspeții prezenți la deschiderea evenimentului organizat de Fundația ADEPT, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit și al ICR Londra.

Invitatul de onoare al serii a fost Alteța Sa Regală Prințul de Wales, un admirator si susținător constant al proiectelor de conservare a patrimoniului natural și istoric românesc, care a participat la vernisajul expoziției „Pictori britanici în Transilvania” - o impresionantă colecție de instantanee din viața satului transilvănean, realizată de artiștii britanici Tim Scott Bolton, Patrick Cullen, Tom Hoar, Susanna Lyell, Flappy Lane Fox, Richard Foster, Clare Inskip, Lucy Portman și Paul MacDermot. Înaltul oaspete, la rândul său un pictor pasionat și expresiv, a apreciat imaginile celor peste 100 de picturi, recunoscând diferite peisaje sau scene din viața de zi cu zi ale satului transilvănean.

Alteța Sa Regală s-a arătat la fel de interesată de standul cu produse tradiționale din zona Viscri, amenajat de Fundația ADEPT, ca o mica dovada a valorificării inteligente și competitive a produselor și tradițiilor locale.
Prințul Charles s-a amuzat în special de conotațiile magice ale unor obiecte aparent inofensive din arealul tradițional, acceptând în dar de la membrii Fundației o pernă rituală de formă triunghiulară, cusută în culori caracteristice țesătoriei transilvănene, „care sa îl apere de spiritele rele”.
 
De-a lungul vizitei, Prințul Charles a fost însoțit de de către ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României, dna Daniela Jinga, Dorian Branea, directorul ICR Londra, și de membri ai comitetului de organizare al Fundației ADEPT - Nicolae Rațiu, Nat Page și Clare Inskip. La standul cu produse tradiționale al Fundației ADEPT, Alteța sa regală a fost întâmpinată de Ben Mehedin, Laura Chirilă, Răzvan Popa, Gerda, Cristi și Romi Gherghiceanu.

„Festivalul Transilvania” a continuat, în 14 mai cu un concert al pianistei Alexandra Dăriescu și violonistului Alexandru Tomescu, doi dintre cei mai de succes tineri muzicieni români, care au prezentat în premieră britanică „Sonatina pentru vioară și pian” a lui Dinu Lipatti și „Sonata pentru vioară și pian” de Tiberiu Olah, precum și o atent calibrată suită de „Capricii” pentru solo de vioară de Niccolo Paganini, „Preludii” pentru solo de pian de Frédéric Chopin și „Dansurile românești” ale lui Béla Bartók.

Programul Festivalului a mai cuprins o serie de prelegeri susținute de dr.
John Akeroyd, cunoscut om de știință și unul dintre membrii fondatori ai Fundației ADEPT („Peisaje culturale și ecologie”), Lucy Abel Smith, istoric și autoare de cărți de călătorie („Transilvania - surprize la fiecare pas”), Satish Kumar, activist în domeniul conservării mediului și jurnalist („Sol, suflet, societate”), scriitoarea Artemis Cooper („Patrick Leigh Fermor. Darul și cel ce dăruiește”).

Cea de-a treia zi a festivalului s-a încheiat în 15 mai cu un concert de muzică românească al trupei Monooka’s Caravan, precum și un fabulos „ospăț ardelenesc” pregătit de Gerda Gherghiceanu („mama Gerda”), venită la Londra pentru acest eveniment, din satul Viscri, pentru a prepara câteva dintre gustoasele bucate transilvănene. Acestea au fost însoțite de o degustare de vinuri exceptionale, oferite de apreciata Casă de Vinuri „Prince Știrbey”, care a reînviat cu succes o veche tradiție viticolă din podgoriile Drăgășanilor.

Fundaţia ADEPT este implicată activ în viaţa comunităţilor rurale din Transilvania ṣi desfasoară proiecte legate de biodiversitate, turism, agricultură, produse locale.
ADEPT protejează, prin acţiunile sale, peisajele unice din Transilvania, biodiversitatea lor ṣi comunităţile de fermieri din zonă si identifică disfunctionalităţile ṣi punctele slabe ṣi le soluţionează prin asistenţă practică ṣi acces la finanţare. Proiectele Fundaţiei ADEPT sunt susţinute de Fundatia Orange.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod