Solutia finala impotriva varicelor



O echipa de medici straini si romani au operat, la sfarsitul saptamanii trecute, patru pacienti cu afectiuni vasculare grave printr-o noua tehnica numita CHIVA. Trei dintre bolnavi sufereau de boli varicoase, iar pentru al patrulea a fost nevoie de o operatie complexa de reconstructie arteriala cerebrala. Prin noua metoda, operatia se face in ambulator, nu dureaza mai mult de o ora, iar in maximum trei ore de la operatie pacientii pot sa paraseasca spitalul. Pentru tratarea varicelor, interventia costa intre 500 si 700 de euro, iar pentru afectiunile arteriale, 2.000-3.000 de euro.
Interventia se poate face, deocamdata, doar la Spitalul Euroclinic din Capitala. Examinarea EcoDoppler este obligatorie
Tehnica CHIVA (C=conservator, H=hemodinamic, I=insuficienta, V=venoasa, A= ambulator) este un tratament destinat in special tratarii varicelor. Examinarea EcoDoppler (un ecograf performant) este esentiala inainte de a face operatia, deoarece aceasta arata cu exactitate portiunile afectate din vena, astfel incat fluxul de sange sa se indrepte spre venele sanatoase. "Sub anestezie locala, se face o incizie de doi milimetri si se sectioneaza.
Marcajul foarte precis realizat cu ajutorul EcoDoppler-ului permite ca operatia sa fie usoara", afirma dr. Amine Bahmini, specialist chirurg. Pentru pacientul cu afectiune arteriala, interventia a constat intr-o incizie de patru-cinci centimetri. Operatia este foarte delicata deoarece implica structuri importante in regiuni unde trec vase cu rol in activitatea cerebrala si unde exista nervi care faciliteaza miscarile mainilor. In plus fata de celelalte tehnici, CHIVA permite totodata vindecarea ulcerului varicos, redirijand circulatia venoasa. Alte tratamente pentru varice In prezent, cele mai utilizate metode de tratare a varicelor sunt strippingul si tratamentul cu laser.
Strippingul presupune scoaterea venei safena (aflata in spatele genunchiului) prin smulgere, in timp ce tratamentul modern cu laser consta in distrugerea venei safene prin incalzire, blocand circulatia. Problemele apar din nou in ambele cazuri deoarece sangele va fi preluat de celelalte vene, care se vor dilata prin supraincarcare. "Materialul venos superficial este cel mai bun pentru pontajele arteriale (devierea circulatiei pentru a desfunda artera) de mai tarziu", precizeaza dr. Claude Franceschi, specialist angiolog.
In Romania, aproximativ 3.000 de pacienti fac anual operatii cardiovasculare.
Prin tehnica CHIVA, o operatie de varice costa intre 500 si 700 de euro, iar o interventie pentru afectiunile arteriale variaza intre 2.000-3.000 de euro. In Franta, aceleasi operatii costa intre 3.000 si 4.000 de euro, respectiv 12.000-20.000 de euro, diferenta explicandu-se prin onorariul mai mic revenit echipei de chirurgi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod