Comisiile de specialitate ale ministerului Sanatatii - restructurate si reorganizate in noi comisii consultative

Incepand din aceasta luna, conform Ordinului 478/2006 al ministrului Sanatatii, functioneaza 3 tipuri de comisii consultative ale Ministerului Sanatatii Publice: comisii de specialitate; comisia de strategia terapeutica si comisia nationala de transparenta

Comisiile consultative ale MSP au atributii in coordonarea activitatii de specialitate, elaborarea strategiei terapeutice si a pachetului de baza de servicii medicale ce se acorda populatiei in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. De asemenea, noile comisii consultative vor elabora proiectul listei cu DCI-uri ale medicamentelor ce se acorda cu si fara contributia personala a asiguratilor, in tratamentul ambulatoriu.
Comisiile de specialitate sunt formate din specialisti, personalitati ale lumii medicale din tara noastra si au ca principale atributii: propunerea de obiective, actiuni si masuri privind derularea si dezvoltarea programelor nationale de sanatate; evaluarea necesarului de fonduri pentru sustinerea programelor nationale de sanatate; evaluarea ghidurilor de practica medicala si a protocoalelor terapeutice elaborate de Colegiul Medicilor din Romania; elaborarea registrelor nationale pentru bolile cu impact major asupra morbiditatii si mortalitatii in Romania; elaborarea listelor minimale care contin medicamentele specifice activitatii medicale, pe tipuri de spitale; evaluarea activitatii personalului de specialitate din institutiile sanitare; elaborarea propunerilor pentru pachetul de servicii medicale de baza; publicarea studiilor de specialitate; coordonarea Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali; coordonarea programelor de specializare a rezidentilor si a examenului de specialitate; propunerea, anual, a numarului de posturi necesare in teritoriu la specializarea prin rezidentiat; propunerea standardelor de performanta pentru acreditarea si autorizarea spitalelor.
Ca urmare a acestei restructurari, din 59 de comisii de specialiate cate existau pana in prezent, numarul acestora a fost redus la 30. Ca exemplu putem enumera comasarea comisiei de specialitate de anatomie cu cea de medicina legala, comisiei de diabet cu cea de endocrinologie, sau pediatria cu neonatologia. In comisia de cardiologie au fost incluse medicalele si chirugicalele. Neurologia s-a unit cu neurologia pediatrica si neurochirurgia. Comisia de strategie terapeutica este alcatuita din sefii comisiilor de specialitate. Comisia de strategie terapeutica va propune strategii si politici in domeniul asistentei medicale si sanatatii publice.
De asemenea, Comisa de Strategie Terapeutica va analiza si va elabora proiecte pe baza propunerilor si materialelor venite din partea comisiilor de specialitate. Comisia Nationala de Transparenta este alcatuita din 9 personalitati ale lumii medicale romanesti, altele decat cele care formeaza echipele comisiilor de specialitate. Comisia Nationala de Transparenta va avea obligatia sa definitiveze proiectele transmise de Comisia de Strategie Terapeutica si sa le propuna ministrului Sanatatii pentru aprobare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod