Sfaturi utile pentru o vedere mai buna

Vederea este simtul pe care il pretuim cel mai mult, dar care in timp se deterioreaza. Exista insa metode simple prin care ne putem pastra ochii sanatosi.
Iata cateva sfaturi de ingrijire a ochilor care te vor ajuta sa iti pastrezi vederea buna.


Efectul varstei asupra vederii


Problemele se accentueaza pe masura ce inaintam in varsta, 50% dintre persoanele cu varsta peste 75 de ani intampinand probleme de vedere, precum: cataracta (tulburarea de transparenta a cristalinului); degenerescenta maculara (partea centrala a retinei este afectata); glaucom (pierdere a vederii si afectarea nervului optic.)

Aceste afectiuni pot fi tratate doar de catre un specialist, insa o ingrijire adecvata a ochilor poate intarzia sau preveni aceste afectiuni.


Ca si pielea, ochii pot fi "arsi" de soare

Asociatia Americana de Optometrie avertizeaza ca expunerea indelungata la razele ultraviolete poate provoca o serie de proleme ale ochilor, precum cataracta si afectiuni degenerative ale corneii. Aceste afectiuni se manifesta prin incetosarea vederii, iritatie, roseala, lacrimare, pierderea temporara a vederii si in unele cazuri chiar orbire.

Pentru protejarea adecvata a ochilor:
  • poarta ochelari de protectie in toate zilele in care ochii tai sunt expusi radiatiilor UV, chiar si intr-o zi innorata sau pe timp de iarna;
  • cumpara ochelari de soare care iti ofera o buna protectia impotriva radiatiilor UV.
    Acestia ar trebuie sa blocheze pana la 99% din radiatiile UV-A si UV-B si sa previna pana la 75% din lumina;
  • asigura-te ca lentilele au culoarea uniforma si sunt fara imperfectiuni si distorsiuni;
  • cumpara ochelari cu lentilele cenusii, deoarece acestea reduc intensitatea luminoasa fara a deforma culoarea obiectului, asigurand o vedere in culori cat mai naturale.
 

Calculatorul iti afecteaza vederea

Timpul indelungat petrecut in fata ecranului calculatorului poate afecta muschii ochilor si poate provoca: dificultati de concentrare (vedere incetosata); vedere dubla (diplopie); migrene; sensibilitate crescuta; sindromul ochilor uscati.

Daca lucrezi zilnic in fata unui calculator, este recomandat sa faci pauze cat mai dese, la cel putin 20-30 de minute.

Incearca acest exercitiu care iti va ajuta ochii sa se relaxeze si va antrena si muschii ochiului:
  • inchide ochii si acopera-i cu palmele;
  • respira adanc de cateva ori;
  • deschide ochii si lasa-i un moment sa se obisnuiasca cu intunericul provocat de palme;
  • coboara palmele si lasa ochii sa se acomodeze cu lumina, dupa care iti poti relua lucrul la calculator.


Protejeaza-ti ochii de fum!

Fumul poate irita membrana delicata a ochiului.
Daca nu poti evita incaperile in care este fum, ai grija ca ochii tai sa nu-si piarda hidratarea, folosind picaturi de ochi.


Ingrijirea lentilelor de contact

Statisticile arata ca peste 98% din purtatorii de lentile de contact isi pun sanatatea oculara in pericol prin nerespectarea instructiunilor de intretinere si de utilizare a lentilelor. Persoanele care poarta lentile de contact sunt mai predispuse la infectii, precum conjuctivita. Daca nu sunt curatate adecvat, acestea pot introduce bacterii in ochi.

Poti opta pentru lentilele cu purtare prelungita din silicon-hidrogel, care nu necesita dezinfectare zilnica.

"Avantajul lentilelor cu purtare prelungita este ca nu trebuie sa le cureti si sa le dezinfectezi zilnic. Le poti purta continuu, chiar si o luna", spune dr. Ionut Costache, specialistul Bausch & Lomb Vision Care.


Make-up

Folosite corect, majoritatea cosmeticelor nu afecteaza ochiul. Exista insa si anumite persoane ai caror ochi sunt mai sensibili. Recomandat este ca aceste persoane sa foloseasca marci hipoalergice si sa opteze pentru rimeluri pe a caror eticheta sa fie mentionat "testat oftalmologic".

Si cosmeticele pot adaposti bacterii care provoaca infectii si, din acest motiv, expertii recomanda schimbarea rimelului o data la 3 luni.


Renunta la fumat!

Riscul aparitiei afectiunilor oculare este mai ridicat la fumatori.
Conform studiilor, fumatorii sunt de 2 ori mai predispusi sa-si pierda vederea la batranete decat nefumatorii.

Orice obicei care incetineste circulatia sangelui, atat fumatul cat si consumul de alcool, poate afecta sanatatea ochilor.


Importanta dietei

Mama ta avea dreptate cand ti-a spus ca morcovii sunt buni pentru ochi. Insa si rosiile sau ardeii ajuta. Dintre alimentele recomandate pentru ochi sanatosi fac parte:
  • Alimentele bogate in luteina si zeaxantina (oua, varza, spanac);
  • Fructele si legumele care contin beta caroten (morcovi, mango, piersici);
  • Fructele si legumele bogate in vitamina C (portocale, capsuni, rosii, ardei verzi);
  • Alimentele bogate in vitamina E (migdale, seminte de floarea-soarelui);
  • Alimentele care contin zinc (carne, ficat, lapte).


Mergi regulat la medicul oftalmolog pentru consult

Chiar daca nu ai intampinat probleme de vedere, tot trebuie sa mergi la un control specializat pentru a te asigura de sanatatea ochilor tai. Ai peste 40 de ani? Specialistii sunt de parere ca trebuie sa vizitezi un oftalmolog anual.
Persoanelor tinere, care nu au probleme de vedere, le este recomandat sa mearga la un control o data pe an sau la doi ani.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • belecciu pe 30 Dec 2016, 11:20
    Vedixin

    am luat acest vedixin iar dupa doua saptamani ma usturau ochii in continuu ceea nu nu s-a mai intamplat. Gluma cu "imbunatatirea vederii nocturne" probabil se aplica intr-un intuneric absolut intrucat dupa ce am ajuns la terminarea cutiei, am constatat ca eu nu mai vad bine ziua si pe cale de consecinta cum as putea sa mai vad bine noaptea. cred ca mi-a crescut dioptria cu cel putin 0,5 dupa ce am luat aceasta gluma de medicament. din pacate am pierdut bonul fiscal cu care am cumparat medicamentul si nu am facut un control ocular inainte sa iau medicamentul (conform datei de pe bon fiscal) si dupa o luna cand am terminat cutia ca sa dovedesc fara dubii ca prostia asta mi-a afectat vederea. nu am gasit nimic pe forumuri anterior ca sa ma pregatesc sa le fac plangere la toate institutiile indivizilor care ne inseala cu gluma asta de vedixin. probabil ca blocheaza orice comentarii care nu le convin ceea ce am mai vazut si la alti infractori de tipul acesta ... dar pe internet astfel de glume nu se pot pedepsi. in cazul in care acest comentariu nu va fi sters va recomand sa incercati sa publicati pe cat mai multe forumuri, poate vom gasi o solutie sa scapam de gluma asta denumita vedixin. o zi buna si daca nu vreti sa aveti probleme cu vederea nu CUMPARATI VEDIXIN!

    0
    0

  • Scarbit pe 13 Ian 2014, 22:31
    Numai reclama stiti????

    Numai reclama stiti sa faceti? Unul mai tare decat celalalt. Numai sa prostiti oamenii stiti cu cartile voastre. Mai sunt si scumpe si nici macar nu iti garanteaza nimeni banii inapoi!

    0
    0

  • Laurentiu pe 19 Iun 2013, 18:59
    Miopia

    Buna ziua , as vrea si eu sa va intreb in legatura cu miopia am 0,50 la amndoi ochii si as vrea sa stiu daca imi pot reveni adika sa nu mai port ochelari sa fiu un om normal am doar 18 ani va rog frumos un sfat conteaza ,va multumesc frumos .

    5
    1

  • mihaela pe 2 Feb 2012, 03:17
    operatie ochi

    as vrea sa va intreb daca si a facut cineva operatie de corectare a miopiei? m am saturat de ochelari, iar lentile port de pe vreme cand nu se gaseau decat la optinova iar google ul nu exista. dar nu te simti foarte comod cu ele.e destul de incomod sa porti ochelari.

    5
    3

  • Mihai pe 4 Aug 2011, 19:38
    @ Artemis

    Eu am un prieten care si-a imbunatati vederea in mod natural prin exercitii si si-a schimbat cateva obiceiuri nefaste in alimentatie si dupa cateva luni a scapat de ochelari. La fel si un coelg de-al lui. Incearca http://vedereperfecta.com/

    3
    1

  • adriana pe 11 Iun 2010, 17:49
    Draga artemis1295

    si eu am avut probleme cu vederea, dar am gasit niste exercitii pe net care m-au ajutat sa scap de dioptrii si de ochelari. Intra pe acest site si vei primii mai multe imeiluri care te vor ajuta http://www.renuntalaochelari.com/

    7
    1

  • artemis1295 pe 20 Mai 2010, 21:49
    vedere

    buna!eu "sufar"de miopie si mi-a spus doctorul oftalmolog ca e din nastere.am dioptria"-3.5"la dr.si "-3.75"la stg. daca as face exercitii pt.vedere m-ar ajuta?ce fel de ex.sa fac?! va rog ajutati-ma:)

    5
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod