Cancerul de san

Cancerul de san este de departe cel mai frecvent dintre cancerelefemeii. Desi nu este cunoscuta cauza sa exacta, factorii de risc suntdin ce in ce mai bine identificati.

Gratie mamografiei, depistarea precoce a acestui cancer a crescutsemnificativ perspectiva vindecarii.

Frecventa
Frecventa cancerului de san este in continua crestere in tarile dezvoltate(mai ales in Europa Occidentala si in America de Nord, mai putin inJaponia), acest tip de cancer fiind de departe cel mai frecvent canceral femeii. In fiecare an, cancerul de san este responsabil de 77.000 dedecese in Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani. Incidentaacestui cancer, adica numarul de cazuri noi in cursul unui an, creste,dar mortalitatea a atins un nivel de platou, ceea ce ne indreptatestesa afirmam ca speranta de supravietuire este in crestere.

Factorii de risc
Factorii de risc se cunosc de mult timp. Ei sunt:
- de ordin personal: precocitatea menstruatiilor, absenta nasterilor(nuliparitate), o prima sarcina tardiva (dupa 35 de ani), menopauzatardiva;
- de ordin familial: antecedente de cancer de san la membri apropiatidin familie, sugerand implicarea unor factori genetici.

In afara acestor factori, varsta este si ea un factor de risc. 7% dincancerele de san afecteaza femeile sub 40 de ani, acest procent crescandcu varsta: 18% la 40-50 de ani, 32% la 50-60 de ani si 43% la peste 65 deani. Mai multe cercetari au subliniat influenta alimentatiei prea bogatein grasimi de origine animala asupra aparitiei acestui cancer. Excesulponderal este un factor favorizant.

Depistarea precoce
Depistarea cancerului de san se efectueaza prin autopalpare (femeiaisi examineaza sanii in fiecare luna), examen medical anual (de catreginecolog sau medic de familie), dar mai ales prin mamografie.

Aportul mamografiei. Aceasta radiografie cu raze X cu penetrantaredusa evidentiaza diferentele de densitate ale tesutului mamar. Eapermite decelarea tumorilor foarte mici (incepand de la 3 mm) carenu pot fi depistate la palparea sanilor, aceasta din urma permitanddecelarea unor formatiuni de peste 0,5/1 cm. Rezulta ca este o tehnicaesentiala pentru depistarea precoce a cancerului de san, deoarece permitereperarea unei tumori cu ani de zile inainte de a intra in faza clinica,adica inainte sa apara semnele decelabile de catre medic.
Gravitatea bolii este indicata de talia tumorii, dar mai ales de prezentasau absenta invadarii ganglionilor axilari. Cand cancerul este localizat(cancer in situ sau stadiu 0), supravietuirea la 5 ani este de 97%;daca tumora are o dimensiune sub 5 cm, fara invadarea ganglionilor(stadiul 1), supravietuirea este de 70%; in cazul invadarii ganglionare(stadiul 2), supravietuirea nu mai este decat de 38%.

Preventia. Se recomanda depistarea sistematica de la varsta de 50de ani, prin mamografie la 2 sau 3 ani. Inainte de aceasta varsta, esteimportant ca orice femeie sa consulte regulat medicul pentru examenulclinic (palparea sanilor). La varsta de 40 de ani se recomanda adeseorio mamografie, chiar si in absenta oricarei anomalii.

Depistarea in formele familiale
In marea majoritate a cazurilor (peste 95%), cancerele de san survinsporadic, adica intamplator. In unele familii insa, incidenta acestuicancer este deosebit de ridicata si nu se poate explica numai prinintamplare. Sunt mai multe particularitati care ne indreptatesc sapresupunem ca o persoana afectata de cancer de san are si o predispozitiegenetica: aparitia la o varsta mai scazuta (inainte de 40 de ani),afectarea ambilor sani, prezenta unor cancere asociate (de exemplu,sani si ovare). Se stie in prezent ca aceste forme familiale suntlegate de genele predispozante, transmise de la o generatie la alta. Ofemeie purtatoare a acestor gene (BRCA1 si BRCA2) are un risc crescutde aparitie a cancerului de san (80-90%, fata de 8-10% cat este in modnormal). Cancerul nu este ereditar, numai genele predispozante sunt celecare se transmit. Cautarea acestor gene de predispozitie ereditara fatade cancerul de san trebuie efectuata in cadrul consultatiei medicale despecialitate (genetica oncologica).
Descoperirea lor la o pacienta justifica elaborarea unei strategiiadaptate de depistare.

Ce este cancerul?
Corpul uman este constituit din 100.000 miliarde de celule care formeazatesuturile diferitelor organe (ficat, inima, creier). In cursul vietiilor, celulele primesc si emit in permanenta semnale asemanatoare unorordine: de multiplicare, de diferentiere, de stopare a diviziunii. Daca ocelula nu mai raspunde acestor semnale, ea scapa de sub orice reglare sipoate sa se multiplice la nesfarsit, intr-un mod anarhic, in detrimentulcelulelor vecine. Devenita maligna, ea da nastere unui cancer.

Recomandari privind depistarea
Grupul de varsta cel mai afectat este cel intre 50 si 65 de ani; femeilesub 30 de ani sunt rar afectate. Aceasta nu exclude insa supravegherearegulata (autoexaminarea sanilor, controalele medicale regulate) latoate femeile tinere.
Inainte de 50 de ani: un examen ginecologic anual, constand in palpareasanilor; autoexaminarea sanilor; mamografie, in caz de anomalie.
Dupa 50 de ani: un examen ginecologic anual, constand in palparea sanilor;autoexaminarea sanilor; o mamografie la fiecare 2 ani.
Femeile cu una sau mai multe rude apropiate care au avut cancer de sansunt supravegheate mai riguros.

Diagnostic si tratamente
Exista mai multe examene pentru diagnosticarea cancerului de san. Dupaobtinerea informatiilor necesare, se poate stabili tratamentul specific.

Cancerul de san este diagnosticat din ce in ce mai frecvent in stadiiprecoce, gratie depistarii sistematice. Aceasta depistare intr-un stadiuprimitiv al bolii permite in prezent vindecarea in cazul majoritatiicancerelor de san fara metastaze.

Diagnostic
Examenul clinic. Este prima etapa de diagnostic: consta ininterogatoriu, palparea sanilor si explorarea ganglionilor din fosaaxilara. Examenul clinic permite decelarea unei anomalii care sugereazamedicului alte examene necesare.

Examenele complementare. Mamografia (examenul radiologic alsanului) permite depistarea unei tumori. Ecografia aduce informatiicomplementare, legate de natura acestei tumori. Ea se poate asocia cuprelevarea catorva celule din leziune (citopunctie), care confirma sauinfirma prezenta de celule canceroase.
Daca in acest stadiu persista dubii cu privire la benignitatea saumalignitatea tumorii, este necesara o biopsie (prelevarea, apoi analizareaunui fragment de tesut mamar).
Dupa stabilirea diagnosticului de cancer, este posibila apreciereagradului de agresivitate a tumorii. Factorii de gravitate a canceruluide san sunt viteza de crestere a tumorii (definita prin timpul necesardublarii volumului), invadarea ganglionilor axilari si, eventual,prezenta metastazelor.

Tratamente
Alegerea metodei de tratament (protocol terapeutic) tine cont defactori multipli, cum sunt varsta pacientei si stadiul de evolutiea tumorii. Pot fi efectuate patru tratamente, asociate sau izolate:interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

Interventia chirurgicala. Consta cel mai frecvent in ablatiatumorii (tumorectomie) si a ganglionilor din axila (cura ganglioniloraxilari). Ablatia sanului (mastectomie) este evitata in masuraposibilului, dar este practicata daca tumora este voluminoasa (peste 3cm) sau prost plasata. Ablatia sanului poate fi urmata de o interventiede chirurgie plastica, cu scop reconstructiv al sanului.

Radioterapia. Utilizeaza capacitatea radiatiilor ionizante de astopa cresterea celulelor tumorale. Cel mai frecvent, radioterapia esteaplicata dupa interventia chirurgicala, fie ca aceasta este conservativa,fie ca nu, in scopul limitarii recidivelor locale, mai ales la nivelulganglionilor axilari. Uneori, in cazul tumorilor neoperabile, ea esteasociata cu chimioterapia, in scopul obtinerii unei regresii.
Radioterapia a cunoscut progrese importante: aparate perfectionate,tehnici cu efecte mai tintite si mijloace de simulare care permitcalcularea dozei de radiatii adaptate in functie de caz.

Chimioterapia. Este preconizata dupa interventia chirurgicalasau ca metoda terapeutica unica, in cazul evolutiei rapide a tumorii,la femeile tinere sau cand sunt prezente metastazele. Medicamenteleutilizate actioneaza prin blocarea diviziunii celulare. Ele limiteazaastfel talia tumorii si riscul de aparitie a metastazelor. Efectelesecundare ale medicamentelor (voma, greata, caderea parului...) suntdin ce in ce mai bine controlate.
Hormonoterapia. Tratamentul hormonal (pe baza de antiestrogeni) estepreconizat daca tumora este sensibila la hormonii sexuali (aproximativ30% din cazuri). El este eficient dupa menopauza.

Prognostic si supraveghere
Daca este tratat precoce, cancerul de san are prognostic bun. Totusi,aproximativ 50% din paciente fac o recidiva in primii 10 ani dupatratament. Pentru depistarea unei recidive se impune supravegherea prin:
- consultatii frecvente la medicul curant (trimestrial in primul an,apoi la fiecare 6 luni, timp de 4 ani, dupa care anual);
- autoexaminare lunara a sanilor, cu prezentare rapida la medic in cazuldepistarii unei modificari;
- examene recomandate sistematic sau numai daca persoana prezintaanumite simptome, pentru depistarea metastazelor sau a semnelor derecidiva a cancerului in alt organ (ecografie cardiaca, scintigrafieosoasa, radiografie toracica, ecografie hepatica, tomografie cerebrala,dozarea markerilor tumorali).

Simptome
In majoritatea cazurilor, prima manifestare a cancerului de san este unnodul descoperit de femeie sau de medic. Acest nodul este cel mai frecventsituat in portiunea superioara a sanului, in apropierea axilei. Celelaltesimptome sunt secretia mamelonara si deformarea areolei sau a mamelonului(retractie). Uneori, cancerul de san nu prezinta nici un semn.

Nu orice nodul de san este obligatoriu canceros. Poate fi vorba de unchist, de o congestie dureroasa legata de perioada premenstruala, saude un adenofibrom, o tumora benigna frecventa.

Cancerul de san si sarcina
Sarcina nu agraveaza cancerul de san. Totusi, daca boala este descoperitain primul trimestru de sarcina, se poate recomanda intreruperea acesteiapentru inceperea tratamentului. Daca boala este diagnosticata mai tarziu,tratamentul chirurgical este efetuat, dar radioterapia si chimioterapiase amana pana dupa nastere, care poate fi provocata in momentul in carefatul este viabil.

Femeia tratata pentru cancer de san poate sa-si planifice o sarcina, cuconditia respectarii unui interval de 2 ani dupa terminarea tratamentului,pentru supravegherea evolutiei bolii. Bineinteles ca alaptarea nu esterecomandata.

Informatii furnizate de www.raobooks.com din cartea "Viata Sexuala", aparutala Editura Rao

Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde potiachizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare aflatin paginile Eva.ro.

 

Comentariile 1-50 din 107

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gabriela pe 31 Mar 2016, 11:28
    probleme la san

    Fragmente de parenchim mamar cu ducte ectaziate si lobuli mamari mici , cu stroma fibroasa cu redus infiltrat inflamator rotundonuclear dar si cu colectii neutrofilice amestecate cu histiocite si reduse detritusuri necrotice, cu aspecte de abcedare ; vase limfatice si sanghine libere. Infiltratul histiocitar se extinde in lobulii adiposi adiacenti. Aspectul histologic sugereaza un proces de mastita acuta. Nu se evidentiaza celule suspecte de malignitate in acest material. VA ROG SA IMI RASPUNDE-TI PRIN EMAIL VA MULTUMESC

    0
    0

  • lavinia pe 11 Ian 2012, 16:16
    CANCER LA SAN

    AM O SECRETIE MAMARA LA AMBI SANI ,POATE SA FIE CANCER

    2
    9

  • tatiana(moldova) pe 21 Dec 2011, 12:24
    ma doare pieptul

    de la inceputul anului am avut 2 operatii de sarcina extrauterina..ultima operatie a fost in luna iulie si abia acuma am inceput sa simt ca ma doare pieptul sting si ca e cam umflat desi la mine mereu asa a fost inainte de menstruatie doar ca atunci ma durea ambii sini... nustiu ce sa fac la unul nu se prea simte dar la celalalt da.. datimi un sfat va rog!!!!

    5
    1

  • Luiza pe 12 Sep 2011, 13:56
    biopsie

    buna... ce medicamente ti-au dat cei de la fundeni pentru chimioterapie?in ce stadiu esti?imi poti trimite si mie rezultatul biopsiei?in cat timp ti s-a dat raspunsul? eu am cancer la 25 ani...stadiu 1.

    10
    9

  • Stamate Letitia pe 12 Sep 2011, 11:35
    cancer la san

    Imi pare rau ca postez asa ceva ,dar vreau sa va previn.NU FACETI CHIMIOTERAPIE. La noi probabil se aduc medicamente depasite ca valoare de eficienta inpotriva cancerului de SAN,,sau medicii oncologi sunt f.f.d. slabi pregatiti in a trata. Dar vad ca sunt tare bine pregatiti in a lua banii nostri!!!!.Am facut chimioterapie la FUNDENI cu o mare doamna DR> si la alt spital din sectorul 4 ,tot cu o doamna doctor care se spune ca este f, buna . NU sunt buni ONCOLOGII NOSTRI DECAT SA IA BANI. Mergeti si vizitati un spital de oncologie si va ve-ti lamuri ce inseamna tratamentul acesta ....pentru COBAI. Mai bine lasati-i pe cei bolnavi de cancer sa moara nechinuiti ,nu-i mai tracasati si nu-i mai omorati cu zile. Acuma incerc un tratament pe cale naturista de la Dacia Plant si acesta mi se pare ceva empiric.Nu simt nicio ameliorare .Mainile imi sunt reci ,picioarele la fel de reci si din cauza medicatiei prescrise de marii specialisti oncologi, mi-a iesi pe abdomen si pe spate niste bubite ,eruptii care ma dor si care ma mananca (prurit) de imi vine sa ma urc pe pereti.Nu mai iau decat NONI. ,CITONAT,NAPRAZNIC,DONG QUAI si ASTRAGALUS ,dar si acestea ma ajuta ,,,,,ca ventuzele le mort. Cancerul la noi in ROMANIA este de neinvins. Va doresc voua tuturor acelora care suferiti de aceasta boala ,sa va insanatositi cat mai repede .MAICA DOMNULUI SA FIE CU VOI.

    1
    9

  • Luiza pe 30 Aug 2011, 15:35
    biopsie

    buna...am fost diagnosticata cu cancer la san in urma mamografiei si a biopsiei cu cancer in stadiul I.as dori daca a mai facut cineva de curand o biopsie as vrea sa vad si eu rezultatele la alte persoane. va multumesc

    9
    2

  • doini pe 10 Mai 2011, 11:24
    noduli la sani

    sunt tare ieftini si cu rezultate bune intr o jum de an am fost las eco si surpriza noduli au scazut;1,2/1cmaltu 2,2/1 care era de 4/1,2 atu de 0.6/0,4 san drept iar stang 2/0.9 cm ,1,6/0,9 si 0,6/0,3 aproape toti au scazut .am incredere in acest tratament .mult noroc!

    32
    6

  • doini pe 10 Mai 2011, 11:19
    noduli la sani

    am 31 de ani am noduli la sani unul de 4/1,2 cm altul de 2/1,3 ,0,6/0,4 la sanul drept iar la cel stang 2/1,5 altu de 1,8/1,6 si 0,6.am fff multi nu am scurgeri nici dureri am fost la cluj la control sunt fibroadenoane nu mi a dat nici un tratament nu i cazul de oparatie .am cautat pe net tratamente naturistice si pot sa zic ca am dat peste ceva ffff bun crema de tuia si alcoolatura de tuia ppentru mine

    19
    3

  • simona pe 8 Mai 2011, 17:40
    buna

    buna tuturor..am 20 de ani si sunt foarte ingrijorata..mi sa umflat un san si ma doare mam palpat insa cateodata simt ca si cum ar fi un nodul cateodata nu..este vorba se sanul stang..la palpare ma doare putin nu am secretie mamelonara doar ca mi sa umflat putin si ma doare..deobicei ma dureau ambii sani in perioada premenstruala..dar acum nu ma doare decat unu ba chiar mi sa si umflat..credeti ca este vorba d cancer..va rog daca are cineva un rasp pt ca sunt foarte ingrijorata..

    13
    12

  • ana pe 10 Mar 2011, 14:03
    e posibil sa am cancer?

    am 24 de ani nu am ramas niciodata grawida ,de aproximatiw 5 ani am o scurgere din ambii sani ,iar inaite si in timpu menstruatiei am dureri la sani .ce ar putea fi?multumesc

    22
    17

  • Andreea pe 8 Mar 2011, 21:43
    e posibil sa am cancer??????

    de vreo luna de zile mi se scurge din ambii sani un lichid albicios asemanator laptelui, am mai patit o data dupa ce am facut un avort acu un an si ceva dar acea scurgere a durat cateva zile, acum e ceva mai mult timp si nu stiu care ar putea fi cauza si sunt tare ingrijorata

    11
    6

  • Lavinia pe 2 Mar 2011, 20:22
    Durere la sanul stang

    Am 22 de ani si de vreo 3 ani mi-a aparut un nodul la sanul stang. Am fost la 5 medici diferiti,mi-am facut si eco mamar si medicul a descoperit un nodul de 3.9 cm.dar mi sa spus ca nu e nimic grav si sa nu ma sperii ca nu e cancer si ca trebuie sa merg dupa 6 luni din nou la un nou examen.Dar ma doare foarte tare si nici crema sau ceva tratament nu mi-au dat niciunul dintre medici. Uneori nici sutienul sau sau hainele nu le suport ca ma doare.Imi puteti recomanda un medic bun? Eu sunt din Timisoara dar nu conteaza din ce oras imi recomandati medicul.Va multumesc.

    19
    8

  • lazar alexa pe 13 Feb 2011, 00:05
    cancer la san

    am 21 de ani.ma dor sanii foarte tare inainte de mestruatie dar nu inceteaza nici in perioada intre mestruatii.M-am examinat singura si simt ceva care pare sa fie un nodul dar daca am inteles bine atunci acestia sunt de obicei mici iar ce am simtit eu e mare.Ce ar putea fi?Multumesc

    20
    16

  • mihaelakara pe 10 Feb 2011, 15:03
    dr radiolog f bun

    Dr Lesaru, clinica - TOTAL RADIOLOGY

    18
    7

  • ioana pe 8 Feb 2011, 11:49
    dureri

    am 40 de ani , traiesc in germania si de 1 an la un control de rutina am fost depistata cu un nodul la sanul stang.Am facut mamografia nu este cancerigen asa mi s-a spus , in schimb am dureri in fiecare zi fiecare noapte, nu sunt groaznice dar nici placute.Mai are cineva simptomele mele?Stie cineva sa imi recomande o clinica , un doctor bun in Romania?Va rog, in ciuda ce se

    6
    4

  • Laura pe 1 Feb 2011, 23:41
    nodul san

    Completarea la mesajul anterior: am 22 ani.

    16
    7

  • Laura pe 1 Feb 2011, 23:40
    nodul san

    Buna ziua. De un an de zile mi a fost depistat un nodul la sanul stang dar nu mi s a spus decat sa revin peste 6 luni. Apoi dupa urmatoarea ecografie mi s a spus sa revin peste alte 6 luni. Din cand in cand simt o durere sub forma de intepatur cand la un san cand la altul. Sa am incredere in ecografiile facute sau sa fac si altceva? Multumesc

    6
    2

  • ungurean pe 22 Dec 2010, 16:52
    despre sani

    Fetelor, nu este atat de greu inainte de menstuatie sa ne uitam,palpam sanii.din pacate femeile din romania nu stiu cum se intampla , dar suntem pe locul 1la cancer...orice lucru anormal mergeti la doctor, ..sanatate tuturor

    0
    3

  • ungurean pe 22 Dec 2010, 16:52
    despre sani

    Fetelor, nu este atat de greu inainte de menstuatie sa ne uitam,palpam sanii.din pacate femeile din romania nu stiu cum se intampla , dar suntem pe locul 1la cancer...orice lucru anormal mergeti la doctor, ..sanatate tuturor

    0
    1

  • cioanca ungurean elena pe 25 Oct 2010, 22:42
    ptr ALEXANDRA

    mesajul de sus este ptr tine,,dar de emotii am uitat sa specific! cu respect!

    1
    1

  • cioanca ungurean elena pe 25 Oct 2010, 22:39
    urgent operat......

    la 45 de ani am trecut tot prin asa ceva ,,,,,,nu e de glumit,,,pe doctorul care a zis acum 3 ani ca nu e nimic ,,este un timpit,,,,,de 1 si 10 luni ma lupt cu aceasta boala...totula plecat de la un nodul cu mult mai mic,,,siiiii....era cam tirziu,,,,,,dar am reusit sa depasesc ......pina in prezemt...trebuie un medic bun.......mai ales ca la voi in famili a fost bunicul bolnav cu aceasta boala,,,,,,pot sa te ajut cuun medic minunat,,,,medicul care m-a pus pe picioare cind nu mai speram nimica,,,este de la SPITALU judetean TG mures.....as merge cu voi ,,,,astept un semn ...cit mai urgent...lelaungurean@yahoo.com,,,pot sa fiu alaturi de voi,,,,,,,,

    3
    1

  • Alexandra pe 25 Oct 2010, 19:35
    am uitat sa specific

    mama are varsta de 40 de ani,iar bunicul meu(tatal ei) a murit de cancer pulmonar...poate are vreo legatura?

    1
    0

  • Alexandra pe 25 Oct 2010, 19:29
    se poate trata?

    buna...tocmai ce am fost cu mama mea la medic sa-si faca biopsie...are un nodul la sanul stang de aproximativ 3,4 ani...acum 2 ani a facut mamografie si i s-a spus ca nu e nimic grav,dar sa-l tina sub control.de curand a realizat ca i s-a marit si i-a aparut si la sanul drept.saptamana trecuta si-a facut mamografie si ecografie si i s-a spus ca nodulul este de 2,6 cm dar nu se stie inca daca este canceros.intrebarea mea este urmatoarea:este posibil sa nu fie cancer?iar daca este,se poate trata la aceasta dimensiune?va rog din suflet sa-mi raspundeti...sunt f ingrijorata.va multumesc

    9
    0

  • MARIASANDA pe 19 Oct 2010, 12:17
    NODUL LA SAN

    BUNA ZIUA . AM AVUT UN NODUL SUB BRATUL STANG SI L-AM OPERAT ANUL TRECUT IN APRILIE IAR REZULTATUL BIOPSIEI A IESIT FOARTE BINE. DE DOUA LUNI AM OBSERVAT CA MI-A APARUT ALT NODUL LANGA CEL CARE L-AM SCOS. AM FOST OPERATA LA OCOLOGIA CLUJ .OARE POATFE FI CANCER . MA INTREB PT CA IN FAMILIA MEA AM AVUT FOARTE MULTE CAZURI DE CANCER PRINTRE CARE SI MAMA MEA , FRATELE EI , BUNICII

    6
    2

  • raileanu oana pe 18 Oct 2010, 20:07
    nu stiu ce e?

    buna tuturor!!!!!De vreo 2 zile am la sanul drept o umlfatura mare,cred ca e un nodul e destul de mare si foarte dureres.Imi este teama ce sa fac.Aproape ca nici nu pot sa ating zona. Multumesc !!!!!!!!!!!!!!

    11
    4

  • ioana pe 22 Sep 2010, 15:08
    ce am ?

    am 16 ani .. si ma doare sanul stang foarte tare ,,, kred ca am un nodul in partea stanga .,.. asta ce inseamna ca am cancer .. ?

    7
    7

  • elena cioanca pe 9 Sep 2010, 22:39
    urgent ,la medic!!!

    nu inteleg de ce nu se posteaza tot mesajul meu!

    3
    1

  • elena cioanca pe 9 Sep 2010, 22:37
    urgent ,la medic!!!

    sint operata la sin de 1 an si 8 luni,bineinteles diagnosticata cu ...CANCER mamar,,,,mastectomie(taiat sinul(>>>SUFERINTA GROAZNICA

    5
    2

  • elena cioanca pe 9 Sep 2010, 22:34
    urgent ,la medic!!!

    sint operata la sin de 1 an si 8 luni,bineinteles diagnosticata cu ...CANCER mamar,,,,mastectomie(taiat sinul(>>>SUFERINTA GROAZNICA

    7
    4

  • alina pe 7 Sep 2010, 15:57
    buna oare am cancer

    sunt cateva luni 3 sau 4 de cand ma dor sanii uneori unul alteori altul daca i palpez nu ma dor si nu simt nici un nodul simt ca o injungiere ca o taiere ce sa fie oare mentionez ca am doi copii o fetita de 3 ani si un baiat de 1 an si nu iam alaptat deoarece nu am avut lapte suficient va multumesc

    4
    1

  • ank pe 4 Sep 2010, 13:47
    buna!

    Buna! Am 22 de ani si de cateva zile ma cuprins o durere cumplita la un san,ma inteapa ingrozitor ca si cum mi-as intepa sanul! Nu sunt casatorita, dar am relatie de 2ani si menstruatia imi este ok! Nu stiu ce sa cred ca se intampla, ce sa fac?! merci mult!

    6
    5

  • lory pe 6 Aug 2010, 05:51
    un sfat va rog

    ce inseamna nodulele....iubitu meu e cam disperat ..oare sa fi cancer

    2
    3

  • ana pe 2 Aug 2010, 15:50
    medicul e solutia

    Buna ziua! Am citit comentariile d-stre, ale tuturor. Chiar astazi am fos si eu la medic, deoarece m-a deranjat ceva la sanul drept. Mi-am luat inima in dinti si nu am asteptat. Si am facut f bine, pentru ca mi-a explicat ce a fost de fapt. Am fost f incantata ca am scapat de o mare grija. De aceea, cel mai bine ar fi sa mergeti si d-stra care aveti simptome la un consult, la o mamografie. O zi buna si sanatate!

    1
    1

  • Maria pe 13 Iul 2010, 19:28
    Mergeti la medic

    Buna, am 22 de ani si de ceva timp,vreo 2-3 luni mi-a aparut din senin o durere la sanul stang.Am palpat si aveam un nodul mic.La o saptamana dupa descoperire am mers la medic.Am facut o ecografie si intr-adevar era acolo un nodul mic, care probabil provine din probleme hormonale.Nu e nimic de speriat, nu e cancer.Nu mai asteptati si mergeti pana nu e prea tarziu!Eu am programare din nou in luna septembrie la control.

    0
    4

  • alexandra pe 20 Iun 2010, 15:35
    noduli san

    buna ziua !am descoperit acum cateva luni ,fara dureri ,cu secretie niste noduli la sanul stang.am facut o mamografie si ecografie j am constatat ca sunt mai multi si mici la ambii sani.a-si dori si eu cateva lamuriri:eu am sterilet si a-si vrea sa stiu daca este din cauza lui si din cauza nealaptarii prea mult a copiilor.multumesc

    0
    0

  • ,,,,,,,,,, pe 2 Iun 2010, 22:29
    cancer la san

    am un an de cind am nodul la san, am facut tratament medicul mea zis k asa e normal k la virsta mea sa am la 18 ani nu cred k e bine? ma tem k sa nu am cancer me frica sa nu ma duc iar la medic sa imi zica k am cancer

    0
    2

  • ioana pe 21 Mai 2010, 17:31
    mamografie sau radiografie?

    Tot incerc sa aflu ce ar fi mai indicat in descoperirea cancerului:mamogafie sau radiografie? sau ce alte analize pot confirma sau infirma acest lucru? ca prim pas.....

    0
    0

  • Sam pe 19 Mai 2010, 13:43
    oameni buni!

    Tot citind comentariile voastre, mi-am dat seama de un lucru: de teama sau din comoditate preferati sa povestiti cati noduli ati palpat sau cat de tare va dor sanii, dar nu aud pe nimeni spunand: "m-am dus la medic sa-mi fac un control". Eu inteleg ca documentarea e buna, dar dupa o autoexaminare, daca aveti vreun dubiu, mai bine consultati un doctor, un specialist, mergeti sa va spulberati toate nedumeririle ca sa nu va para rau mai tarziu!SANATATE!

    4
    0

  • ella pe 16 Mai 2010, 10:28
    despre sini

    in general daca sunt nodul care dor dar nu sunt duri la palpare,sinul nu este inflamat, nu sunt scurgeri poate fi vorba de chisturi care pot fi lichidiene sau fibromatoase dar nu e cancer ,durerile sunt mai ales in perioada premergatoare menstruatiei,chisturile lichidiene dor mai ales atunci cind se maresc ca volum si apasa pe structura sinului ,daca sunt prea mari se poate interveni scotind lichidul ,cele fibrochistice se sot prin operatie daca este nevoie si deranjeaza,in general recomand un ecograf mamar macar o data pe an pt a depista la timp si a urmari evolutia chisturilor,nu costa atit de mult un ecograf si te poate scapa de indoieli,mameldinul intradevar reduce din dureri si pare ca este bun,l-am folosit si eu aceste chisturi apar datorita unor dereglri hormonale ,intii faceti ecograf apoi daca este cazul trebuie mers la dr oncolog pt tratament ,nu lasati timpul sa treaca ca nu se rezolva nimic de la sine cncerul evolueaza repede si s-ar putea sa fie rea tirziu ,o zi buna

    0
    1

  • lsnic pe 11 Mai 2010, 15:12
    cancer san

    In formula SA e prezentat un unguent care reduce sau face sa dispara noduluii la san. Nu l-am verificat. Se cheama MAMELDIN. E produs de Ircon - Iasi. Se gaseste in farmaciile Sensiblu. Poate ca e intradevar asa cum este prezentat - adica da rezultata f. bune!

    2
    0

  • Gina pe 9 Mai 2010, 20:33
    despre sani

    BUNA SEARA,AS DORI SA AFLU DACA SE POATE FACE CANCER DE LA SARMELE DE LA SUTIEN,PENTRU CA ACUM 2 ANI AM FOST LA MEDIC SI MI S A SPUS CA AM UN NODUL INSEMNIFICABIL LA SAN DIN CAUZA SARMEI DE LA SUTIEN NUMAI CA ACUM A INCEPUT SA MA DOARA

    3
    2

  • catalina pe 4 Mai 2010, 23:14
    posibila tumora la san?

    mama mea are 85 de ani si a fost pana acum foarte sanatoasa.Acum are in jurul mamelonului stang o roseata. Se simte la palpare ceva dur sub piele. Locul e foarte dureros. E inspaimantata si nu vrea sa mearga la medic de teama. Tine compresa cu aparece si otet si spune ca o doare mai putin. Ce poate fi?

    15
    8

  • deny pe 26 Apr 2010, 21:16
    nodul la ambele san

    am 18 ani si de 2ani an nodur sa ambele san si la una am fost operata de un ani si amu iara ma doare simt ca sa facut iara alt nod mi frica sa nu patesc ceva pote sa se faca cancer sau exsista riscur...

    12
    0

  • voicu emilia pe 20 Apr 2010, 13:03
    asi avea o mica problema ;daca e posibil sa ma puteti azuta cu indoiala asta ca nu am cancer

    am 20 nde ani si de o luna de la mestruatie a inceput sa imi creasca sanu drept si plus de aia am si dureri ,in tradevar se simt niste noduri dar se misca nu sunt stabile intrun loc plus de aia mi si rau cand ma doare sanu drept ,dureri de cap .nu stiu ce sa fac mi frica sa ma duc la un doctor nu stiu ce sa mai fac

    2
    0

  • elena pe 3 Apr 2010, 12:45
    va rog urgent :( cancerul la san

    am 18 ani si am mai de mult un nod la sanul stang, nu ma doare am citit p net k dak se misca e bn si la mine se misca nu este prins intr-un loc,nu ma doare knd palpez doar k imi e frica sa nu am cv si imi e frica sa ma duc l doctor si nici nu am ku cn sa ma duc.si alta problema e k imi apar p maini si akum si p picioare niste "vanatai" kre nu ma dor adik nu m-am loviti aklo ci imi apar si imi dispar si am auzit k dak iti apar asa vanatai din senin ai cancer .e adevarata?/ va rog ajutati ma !! :( ast rasp multumesc din suflet

    0
    1

  • adryana pe 26 Mar 2010, 17:38
    cancer¿?

    aceasta portiune am gresito..¨iar sanul drept este foarte mic ¨...am vrut sa zic sanul stang este foarte mic in comparatie cu cel drept..soory

    1
    0

  • adriana pe 26 Mar 2010, 17:35
    cancer¿?

    Buna...am 20 de ani.De la varsta de 15 ani cam asa am pieptul drept mai mare decat cel stang....deseori simt dureri....simt ca si cum a-si avea ceva care ma frige....si la atinger simt mai multe nodule...durerile sunt foarte rare pot zice ca o data la 2 sau 3 luni...iar sanul drept este foarte mic in comparatie cu cel drept nu am dureri la cel standg...dar am impresia ca nu mi-a crescut deloc de la varsta de 15 ani....este posibil sa am vro problema la pieptul stang¿?...daca ma poate ajuta cineva....email-ul meu este..papusyka4you@yahoo.com

    2
    0

  • ioana pe 8 Mar 2010, 16:27
    nodul

    buna ziua,am 19 ani si de 3 ani am un nodul la sanul stang, de ceva timp am observat ca imi apare si la cel drept, imi este foarte frik sa nu fie cancer deoarece am dureri foarte mari, imi amorteste bratul ma doare tot locul, uneori simnt k nu mai pot respira toate astea simnt k im i vin din acel loc, va rog dak imi puteti raspunde imi este foarte frik, am citit si comentariile altor fete dar nici una nu avea simpomele pe care le am eu, va rog dak cititi comentariul meu si aveti sau ati avut aceleasi simptome contactati-ma va rog trimeteti- mi un email pe adresa mea iona_kadjia@yahoo.com va rog

    0
    1

  • Vasiliu alice pe 28 Feb 2010, 23:45
    Oare ce am?

    Buna ziua,am si eu o pbl,de kateva luni,ma jeneaza sanul drept,mai bine zis aproape de sub brat.cind pun mana,simt niste galmite mici,dureroase,uneori.dar nu mai pot purta sutien.ka ma dor.ce pot avea?sa merg la dr?oare?va multumesk.

    5
    3

  • andreea dobrescu pe 19 Feb 2010, 22:30
    intepaturi la san

    buna. de cateva zile am intepaturi la nivelul ambilor sani. nu sunt frecvente, sunt rare, nu ma dor sanii la palpare si nici nu simt vreun ganglion. Cu toate acestea sunt foarte dureroase intepaturile. Ce ma sfatuiti?

    4
    8
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod