Mamele infectate cu HIV pot naste copii sanatosi

Nou-nascutii din mame infectate cu HIV pot fi sau nu infectati cu acest virus, dar toti au in sange anticorpi anti-HIV proveniti de la mama, care persista cateva luni. Daca sugarul nu prezinta niciun simptom, diagnosticul corect folosind numai testele de detectare a anticorpilor nu se poate face decat dupa implinirea varstei de 15 luni.
Transmiterea infectiei HIV de la mama la fat este influentata de anumite aspecte de ordin medical: urmarea unei terapii antiretrovirale pe perioada sarcinii, nastere prin cezariana, interzicerea alaptarii la san a noului nascut, urmarea unui tratament medical pe o perioada scurta pentru noul nascut care se incepe imediat dupa nastere. Prevenirea transmiterii infectiei HIV de la mama la copil este prevazuta in Strategia Nationala HIV/SIDA 2008-2013, in cadrul prioritatii de interventie 1 si realizata prin intermediul programului national care ofera ingrijire medicala persoanelor infectate HIV. Totusi realizarea acestui lucru implica proceduri medicale concrete care previn aceasta transmitere, informarea, educarea tinerei gravide si monitorizarea ei pe perioada sarcinii si dupa, cand ingrijirea noului nascut se face cu respectarea unor reguli stricte.


A.N, diagnosticata cu HIV la 9 ani a nascut 2 copii sanatosi

Povestea de succes a unei tinere din judetul Constanta care a fost diagnosticata cu HIV la varsta de 9 ani, dupa care a nascut doi copii sanatosi este inca un exemplu care intareste importanta educarii si a monitorizarii in impiedicarea transmiterii virusului de la mama la fat. A.N. (20 de ani) este o tanara seropozitiva care a decis sa-si inceapa viata sexuala la 15 ani, ramanand insarcinata cu un tanar mai mare decat ea cu sase ani. A descoperit sarcina tarziu, la patru luni. Optiunea ei a fost pentru avort, dar acesta nu era posibil.
Astfel cu sprijinul Fundatiei Baylor Marea Neagra (infiintata in 2004 si care acorda suport tuturor gravidelor seropozitive din Evidenta Centrului de Excelenta Clinica HIV), A.N. care a luat pe perioada sarcinii terapia specifica a nascut in mai 2005 o fetita care a primit terapie antiretrovirala. Nu a nascut prin cezariana pentru ca a ajuns tarziu la spital din cauza distantei dintre localitatea unde domicilia si Spitalul Judetean din Constanta. La testarea de la 18 luni fetita era seronegativa.

In toamna lui 2007, A.N. si partenerul decid sa mai aiba un copil. La acea data, A.N. nu mai urma terapia antiretrovirala. In martie 2008 la o vizita a echipei Fundatiei la ea acasa, tanara declara ca e insarcinata.

Dupa consiliere s-a stabilit un plan urgent de interventie: vizita la medicul infectionist pentru stabilirea terapiei antivirale, a fost insotita de asistenta Fundatiei la medicul ginecolog al organizatiei si sarcina i-a fost monitorizata in permanenta. A fost implicat si partenerul pentru ca gravida sa fie aderenta la tratament. In iunie 2008, A.N. naste un baiat prin cezariana, cu doua saptamani inainte de termen. Fundatia a anuntat Spitalul Judetean Constantta, inainte ca aceasta sa ajunga, pentru a se pregati sala de operatie. Conform protocoalelor terapeutice, nou nascutul (un baiat) a primit terapie timp de sase saptamani, mama fiind invatata sa ii administreze corect tratamentul. Nu a fost alaptat la san, ci cu lapte praf fiind ajutata material de personalul Fudnatiei.
La testarea HIV facuta la noua luni de la nastere, copilul este seronegativ. A.N. este in continuare monitorizata de catre Fundatie. A fost un caz care a implicat foarte multe eforturi din partea organizatiei si a Spitalului de Boli Infectioase Constanta, dar care a demonstrat ca prin munca sustinuta, cu implicarea tuturor factorilor se pot naste copii sanatosi din mame infectate cu HIV. Proiectul „Pasi pentru viitor” derulat de Fundatia Baylor are ca obiectiv responsabilizarea tinerelor infectate cu HIV de a nu trasmite infectia propiilor copii, asigurand consiliere si monitorizare viitoarelor mamici seropozitive.


Terapia prin gene, noua speranta pentru combaterea HIV

Un studiu aparut in februarie in revista stiintifica "Nature Medicine" si publicat pe BBC News arata ca una dintre primele incercari de a folosi terapia prin gene pentru tratarea virusului HIV a obtinut rezultate promitatoare la testele clinice. Terapia a fost testata pe 74 de pacienti si s-a dovedit a fi sigura, reducand efectul virusului asupra sistemului imunitar. Teoretic, un tratament ar trebui sa fie suficient pentru a inlocui nevoia unei terapii antiretrovirale care dureaza o viata.


Vaccinul anti-HIV va fi disponibil in 5 ani

In urmatorii patru-cinci ani va fi pe piata un vaccin care sa combata virusul HIV, informa la sfarsitul anului trecut agentia italiana de presa AGI. Declaratia ii apartine Prof. Dr. Luc Montagnier, medic si biolog francez, care a primit Premiului Nobel pentru descoperirea virusului HIV, acum 25 de ani.
Este vorba despre un vaccin terapeutic, care se va administra celor care au contacta deja boala. Potrivit cercetatorului francez, pentru a avea un vaccin preventiv, mai sunt necesare foarte multe investigatii.


Ce trebuie sa stii despre HIV/SIDA ...

HIV reprezinta acronimul denumirii in limba engleza a virusului Human Immuno-Deficiency Virus, adica virusul imuno-deficientei umane. HIV este virusul care duce la SIDA, insa cu toate acestea o persoana poate fi infectata cu HIV multi ani fara sa dezvolte SIDA. Virusul se gaseste in sange si in alte fluide ale corpului, cum ar fi sperma si fluidele vaginale. Nu supravietuieste in afara corpului, astfel pentru a te infecta cu HIV trebuie sa existe contact direct intre fluidele corpului tau si ale persoanei infectate.

SIDA este un sindrom, adica un asamblu de semne si simptome care apar la persoanele infectate cu HIV, intr-o stare avansata de distrugere a sistemului imunitar. In absenta unui tratament, evolutia de la infectare pana la aparitia bolii SIDA este in general intre 8-13 ani. Durata supravietuirii dupa instalarea bolii variaza, in absenta tratamentului, de la 9 luni la 2 ani. Aceasta perioada poate fi prelungita in conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicatie specifica.

Deoarece HIV este un anumit tip de virus numit retrovirus, medicamentele pentru tratament se numesc antiretrovirale si reusesc sa incetineasca progresului infectiei, dar nu-l distrug. Este necesar ca persoanele seropozitive sa ia aceste medicamente exact dupa schema prescrisa de catre medicul in grija caruia se afla, deoarece s-a demonstrat ca prelungesc viata persoanelor seropozitive si totodata imbunatatesc calitatea vietii acestora.


In Romania, primele cazuri de HIV/SIDA au aparut in 1985, iar de atunci si pana la jumatatea anului trecut au fost inregistrate 15.341 de persoane care au suferit de HIV/SIDA, potrivit Institutului National de Boli Infectioase "Prof.Dr. Matei Bals", compartimentul pentru Monitorizarea si evaluarea Infectiei HIV/SIDA in Romania. Totodata, potrivit raportului din totaul persoanelor cu HIV/SIDA inregistrate 5.150 au decedat, astfel in prezent in Romania mai sunt 9.628 persoane cu aceasta afectiune. Numarul total al pacientilor aflati in evidenta Institutului este de 7.719 (cei mai multi cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani), acestia fiind beneficiari ai tratamentului gratuit prin intermediul programului initiat de Ministerul Sanatatii.

Articole utile:
HIV/SIDA: informatii generale
Tratament anti-HIV tolerat de catre copii
Un nou tratament HIV este disponibil in Romania
Toate gravidele vor face testul HIV/SIDA
Proiect de ajutorare a mamelor seropozitive pentru a naste copii sanatosi
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • a.b pe 11 Sep 2011, 09:20
    bebelul sanatos

    buna ziua sunt o persoana seropozitiva, partenerul meu este sanatos vrem sa stim daca sunt sanse ca el sa ia boala facand neprotejat deoarece ne dorim un bebe si vrem ca bebele sa fie sanatos. ce sanse sunt ca el si bebelusul sa fie sanatosi

    7
    2

  • H.R pe 17 Mai 2011, 20:30
    daca pot avea copil sanatos

    buna seara. sunt o persoana seropozitiva si am o prietena care este sanatosa am dori sa ne castorim dar nu suntem 100% siguri ca daa vom avea un copil ea si copilul se va inbolnavi? am dori sa stim daca exista vre-o posibilitate ca atata mama cat si copilul sa fie sanatosi? va multumesc

    11
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod