Cum să recunoști o aluniță periculoasă. 20 de imagini

Detectarea precoce a cancerului de piele poate fi un pas salvator, mai ales în cazul unor forme extrem de periculoase, cum ar fi melanomul și carcinomul cu celule scuamoase.
Primele semne ale acestei afecțiuni pot fi depistate în stadiu incipient chiar și de către pacient, la domiciliu, prin monitorizarea în mod regulat a alunițelor și observarea unor neregularități care indică potențial cancerigen, este de părere medicul dermatolog Laurențiu Vlădău.

În ciuda faptului că fiecare persoană are cel puţin o aluniţă (nev), puţini dintre noi ştiu să distingă un nev sănătos de unul care are potenţialul de a se transforma în cancer de piele. Acesta este motivul pentru care medicii dermatologi recomandă să acordăm o atenţie deosebită aluniţelor şi să le examinăm periodic (de preferat lunar) pentru a descoperi din timp semnale ale unor boli extrem de grave. 

Depistarea aluniţelor cu potenţial cancerigen 

O bună informare cu privire la caracteristicile aluniţelor periculoase, precum şi monitorizarea lor periodică acasă pot ajuta la identificarea nevilor cu potenţial cancerigen într-un stadiu incipient, în care ar putea fi trataţi prin simplă excizie. 

Deşi melanomul apare cel mai adesea pe cele mai expuse la soare părţi ale corpului (de obicei pe picioarele la femei şi pe piept şi spate la bărbaţi), această boală se poate dezvolta oriunde - chiar şi pe scalp, fapt pentru care este foarte important ca verificarea pielii să fie amănunţită. Trebuie să verificăm cu atenţie întregul corp, inclusiv degetele de la picioare şi tălpile", recomandă specialistul dermatolog. 

Este ideal şi recomandat ca alunitele asupra cărora avem dubii să fie examinate de către dermatolog.
În cazul în care există multe aluniţe, dificil de monitorizat, care au nevoie de o urmărire foarte atentă şi minuţioasă, soluţia ideală este cartografierea lor sau “molemapping”, o procedură care trebuie realizată în cabinetul dermatologic. 

Regula ABCDE 

Leziunile cutanate asociate cu melanomul au anumite caracteristici denumite “ABCDE”, care pot fi uşor de indentificat de la o verificare la alta a pielii: 

Asimetrie – dacă o jumătate din aluniţă este diferită în mărime sau formă în comparaţie cu cealaltă jumătate. Pentru a vedea dacă o aluniţă este asimetrică folosiţi o rigla opacă şi acoperiţi jumătate din aluniţă, iar ulterior comparaţi-o cu cealaltă jumătate.
Dacă există diferenţe, înseamnă că aluniţa este asimetrică; 
B (border) – dacă marginea aluniţei este neregulată; 
Culoarea – poate fi un semn al unei boli de piele; dacă există multe culori pe o aluniţă, atunci aceasta ar trebui prezentată unui medic dermatolog de urgenţă; 
Diametru – alunitele care cresc într-o perioada scurtă de timp la adulţi pot reprezenta activitate atipică şi chiar malignă; 
Evoluţie – aluniţele care îşi schimbă structura reprezintă un semnal de alarmă. Pont: atenţie mare şi la aluniţele plane, nu doar la cele care devin palpabile; 
Alunitele care sângerează frecvent şi nu se vindecă uşor, la fel ca şi aluniţele nou apărute la persoanele adulte, în special dacă au o formă, culoare, structura diferită de celelalte, reprezintă motive de prezentare la medicul dermatolog pentru un control de specialitate. 

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Claudiu pe 5 Ian 2020, 14:19
    Nimica

    Am doua alunițe

    0
    0

  • Tiberiu pe 16 Dec 2019, 13:12
    Va rog sa ma ajutați cu problema mea

    Bună ziua. Soția mea are un nwvi la nivelul sânului stand lângă sfârc și de doua zile am observat o modificare prima data era mic iar de câteva zile el a crescut și sa format precup o punga de apa azi când va scriu aceste rânduri una din cele 2 pungulite s-a spart fără sa ai facă durere . . As dori sa știu cum se va manifesta aceasta și care sunt urmările. Ce trebuie făcut în privința asta!!??

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod