A fost lansată prima iniţiativă de educare şi informare cu privire la prevenirea melanomului

Campania „Un viitor fără pată!“, prima iniţiativă de educare şi informare cu privire la prevenirea melanomului, a fost lansată la mijlocul acestei săptămâni, cu sprijinul companiei de biofarmaceutice Bristol-Myers Squibb, şi îşi propune o mai bună înţelegere şi conştientizare a pericolelor cancerului de piele.

Campania „Un viitor fără pată!“, prima iniţiativă de educare şi informare cu privire la prevenirea melanomului, a fost lansată la mijlocul acestei săptămâni, cu sprijinul companiei de biofarmaceutice Bristol-Myers Squibb, şi îşi propune o mai bună înţelegere şi conştientizare a pericolelor cancerului de piele.

 

„Prin campania «Un viitor fără pată!» vrem să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. În perioada mai - iunie vom organiza acţiuni speciale în toate centrele universitare importante din ţară, cu ajutorul studenţilor de la Medicină, prin care vom încerca să îi învăţăm pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului şi să meargă la medic.

Poveştile pacienţilor care  trec prin această experienţă sunt grăitoare“, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

“Asociaţiile studenţeşti, cu tinerii lor voluntari dinamici şi inventivi, reprezintă un partener de bază în promovarea stilului de viaţă sănătos către populaţie, stil de viaţă care poate preveni apariţia cancerului şi poate ajuta la depistarea precoce”, a afirmat Adriana Melnic, Director Executiv al Societăţii Române de Cancer.  

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa.
Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.  

Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în țările mediteraneene la 12-20/100000 pe an în țările nordice și este în continuă creștere. În România, incidența a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare.
Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri. „Prognosticul este  însă extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiul III şi stadiul IV“, a explicat dr. Dan Jinga, şeful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar Bucureşti.  

În cadrul campaniei „Un viitor fără pată!“, în luna mai va fi lansat website-ul www.info-melanom.ro, care va oferi publicului informaţii detaliate şi avizate de către medici specialişti.
Vor putea fi accesate secţiunile: Informează-te, Protejează-te, Depistează, Noutăţi, Recomandări şi Testimoniale.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod