Cum să folosești retinolul. Ghidul complet pentru un ten impecabil

Retinolul se numără printre puținele ingrediente cosmetice cu eficiență dovedită științific, iar beneficiile sale sunt extraordinare, de la combaterea acneei și până la estomparea ridurilor.
Cu siguranță ai auzit de retinol și poate că deja l-ai încercat. Este privit ca unul dintre cele mai eficiente ingrediente cosmetice și cu toate acestea este înconjurat de numeroase mituri.

Prima greșeală este aceea că vorbim despre retinol, când de fapt adevărata discuție ar trebui să fie despre retinoizi. Există mai multe tipuri de retinoizi, care sunt disponibili în diferite concentrații. Toți sunt derivați din vitamina A, singura diferență fiind concentrația. Acidul retinoic este cel mai puternic și este eliberat de obicei pe bază de rețetă, fiind folosit pentru a trata acneea și semnele îmbătrânirii. Restul retinoizilor de la cel mai puternic la cel mai slab sunt retinaldehida, retinolul si esteri de retinol.

Printre efectele benefice ale retinolului se numără accelerarea reînnoirii celulare și stimularea producției de colagen și elastină.
Oferă fermitate pielii și reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor. Poate uniformiza culoarea pielii, estompând pigmentarea. De asemenea, poate combate acneea, inclusiv acneea chistică. De aceea retinolul este considerat o adevărată armă esențială pentru un ten frumos și sănătos. Iată ce ar trebui să știi despre retinol:

Poți începe să folosești retinol în jurul vârstei de 25 de ani


Deși nu există o vârstă minimă de folosire a retinolului, cei mai mulți dermatologi recomandă includerea lui în îngrijirea pielii în jurul vârstei de 25 de ani, în special dacă te confrunți cu acneea și pigmentarea. Este de preferat să începi cu o cremă cu retinol pe care să o folosești timp de trei luni, apoi să faci trei luni pauză. Cercetările au arătat că reînnoirea celulară nu mai este accelerată după trei luni de folosire.

Retinolul are efecte secundare


Retinolul nu are același efect asupra tuturor.
Dacă suferi de rozacee, eczeme sau psoriazis, este de preferat să eviți retinolul. Acest ingredient provoacă inflamație, uscarea pielii și sensibilitate crescută. În cazul pielii normale, aceste efecte sunt mult mai ușor de tolerat. 

În mod obișnuit, efectele secundare ale retinolului durează câteva săptămâni, timp în care pielea se obișnuiește cu el.

Când și cum să folosești retinolul


Este cel mai bine să introduci retinolul treptat în rutina de îngrijire a pielii. Înroșirea, uscarea și descuamarea pielii sunt reduse sau evitate complet dacă crești treptat toleranța pielii la retinol. Începe prin a-l folosi o dată sau de două ori pe săptămână și crește treptat frecvența aplicării pe măsură ce pielea se obișnuiește cu el. „Aplică numai seara, o cantitate de cremă cu retinol de dimensiunea unui bob de mazăre, pe pielea curată și uscată, evitând zona ochilor”, declară pentru byrdie.com medicul Linda Blahr.
„Pentru cele mai bune rezultate, așteaptă 30 de minute înainte de a aplica alte produse”, recomandă specialista.

Când folosești un retinoid, fie că este retinol sau alt tip, renunță la folosirea unor exfolianți chimici precum acizi AHA sau BHA. Retinolul are efect exfoliant intens, iar pielea va avea de suferit dacă dublezi efectul exfoliant cu alte produse.

Folosește întotdeauna cremă cu SPF


Retinoizii accelerează reînnoirea celulară, ceea ce înseamnă că îți subțiază temporar pielea și o fac mai fragilă. În acest fel cresc fotosensibilitatea pielii. Aplică zilnic cremă cu protecție solară pentru ten când urmezi un tratament cu retinol. Evită expunerea la soare și reaplică produsul cu SPF de-a lungul zilei. De aceea este de preferat să folosești produsele cu retinoizi în lunile de toamnă sau iarnă și să le eviți pe timpul verii. 

Cum să alegi un produs cu retinol


Eficiența produsului este dată de tipul de retinoid, de concentrație și de formula de aplicare.

Concentrația retinoidului va determina cât de eficient este produsul.
Încearcă produsele pe care este specificată concentrația. În general, atunci când folosești retinol, este bine să începi cu o concentrație de 0,1 și 0,2%, crescând treptat până la o concentrație de 1%.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod