Timiditatea si inhibitiile

Timiditatea fata de straini isi are radacinile inca din primii ani ai copilariei. Cand o persoana necunoscuta incearca sa le vorbeasca, sugarii isi ascund capul dupa...
Timiditatea fata de straini isi are radacinile inca din primii ani ai copilariei. Cand o persoana necunoscuta incearca sa le vorbeasca, sugarii isi ascund capul dupa umarul mamei lor, copii de vastre mici de pitesc dupa fusta mamei, in vreme ce adolescentele chicotesc ducandu-si mana la gura.

Cei mai multi dintre adulti vor continua sa fie stapaniti de angoase atunci cand se confrunta cu o situatie sociala cu care nu sunt familiarizati. Ca sa intri singur intr-o incapere plina de necunoscuti, care discuta plini de insufletire unii cu altii, ai nevoie de curaj.

Teama de a fi considerat un nepoftit intr-un teritoriu strain este puternica, iar noul-venit isi exprima de regula nevoia de a se proteja fata de mediul necunoscut prin formarea unei bariere pe corp. Femeile isi ating in mod frecvent parul, isi aranjeaza hainele sau isi "verifica" bratara, ceasul de la sau geanta.

Barbatii pot fi adeseori vazuti cum intra intr-un local frecandu-si palmele in timp ce se indreapta spre bar. Toate aceste gesturi, oricat de inconstiente ar fi ele, formeaza o bariera temporara pe suprafata corpului si tradeaza nervozitatea noului venit. Timiditatea celui venit din afara trebuie infranta de fiecare data cand apare o situatie sociala noua. Cu cat capeti mai mult experienta, cu atat vei fi mai in stare sa iti ascunzi anxietatea.

Blocaje

Timiditatea rezultata din teama sau dorinta caracterizeaza inceputul majoritatii relatiilor sexuale, dar chiar si dupa ce aceasta a fost infranta si relatia a intrat pe un fagas, e posibil ca inhibitia sa impiedice instalarea adevaratei intimitati.

Daca partenerii sunt blocati in sinea lor, fie din teama, fie din dezgust fata de propria sexualitate, sau din lipsa de curaj, de imaginatie sau de cunoastere, ei se pot copula pe toata durata vietii lor conjugale fara sa comunice cu adevarat unul fata de celalalt, si fara sa ajunga vreodata sa-si cunoasca ungherele ascunse si subtilitatile profunde ale personalitatilor lor.

O astfel de situatie poate sa convina anumitor cupluri, dar daca unul dintre parteneri devine mai aventuros, s-ar putea sa caute altundeva stimularea necesara. Adevarata satisfactie nu poate insa sa o dea calatoria incognito pe drumuri paralele, fiind necesara o atitudine deschisa in toate aspectele vietii in doi.

O relatie presupune o comunicare reciproca. Relatia sexuala este, in cazul cel mai fericit, o unire in care simtamintele - fizice si emotionale - sunt impartasite fara oprelisti. Un schimb liber nu poate avea loc daca unul sau ambii parteneri au retineri.

Eliminarea blocajelor

Teama provocata de eliminarea blocajelor este o alta cauza importanta a inhibitiei sexuale. Pentru cei care au fost educati in ideea ca pastrarea controlului reprezinta cheia succesului in viata, fie si numai gandul ca ar putea renunta la aceste blocaje ii sperie, pentru ca imediat se gandesc la haos si la dezastru.

Acest lucru este adevarat atat pentru femei, cat si pentru barbati, in aceeasi masura. Si intr-adevar, este posibil sa treci prin toate fazele actului sexual, incepand cu preludiul si incheind cu orgasmul, fara sa te abandonezi nici macar o clipa celeilalte persoane. Rezultatul este un act sexual "rece", mecanic.

O femeie isi poate dori cu disperare sa arate cat de atragator il gaseste pe partenerul ei si poate sa-si doreasca din tot sufletul sa se daruiasca, dar nu poate face pentru ca se teme sa renunte la blocaje. In consecinta, cu scopul de a-si demonstra sexualitatea, ea poate mima ceea ce crede ca poate exprima prin gesturi "necontrolate", ajungand chiar pana la mimarea orgasmului.

Pas cu pas

Prefacatoria este obositoare, mai ales in pat, unde este foarte vulnerabila si sub privirea atenta a partenerului. Nu ofera satisfactii pentru ca ridica o bariera intre tine si partener, iar daca problema nu este rezolvata cu rapiditate, nu va face decat sa va indeparteze si mai mult. Rezervati-va timp nelimitat si intimitate absoluta.

Luati lucrurile cat se poate de usor, savurand fiecare atingere si mangaiere. Nu fortati nimic, iar daca unul dintre voi simte ca celalalt a facut o manevra artificiala - una care ar sugera sa "mergeti mai departe" - trebuie sa- l opreasca si sal faca sa revina la un comportament normal. A fi lipsit de inhibitii insemana sa faceti ce va place amandurora si puteti afla asta miscandu-va cu mare atentie, ca si cum v-ati explora reciproc corpurile pentru intaia data.

Articol realizat cu ajutorul Pro Editura si Tipografie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod