Sedinte de consiliere psihologica de cuplu - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, Bucuresti - Timisoara cabpsi@mymail.ro, 0722 453 906, 0721 207"/>

Teama de viitor?

Am 21 ani si abia mi-am inceput viata sexuala cu un barbat mai in varsta; pentru mine a fost foarte dureros, desi el a facut tot posibilul sa ma simt ok; oare data viitoare va fi la fel de dureros? Cum as putea sa trec peste complexele legate de corpul si lipsa mea de cunoastere in acest domeniu?

De frica durerii mi-e teama sa nu-l resping; am incercat destul de mult sa nu ma implic sentimental in aceasta relatie si nu pot sa simt ceea ce el simte pentru mine. Sunt precauta si neincrezatoare, dar mi-e teama ca din cauza nesigurantei mele o sa-l pierd. Mi-e teama sa ma implic, sa ma atasez si apoi sa sufar. Nu pot sa-l vad pe el cu ochi de indragostita, pentru ca orice imi spune el nu il cred; stiu ca gresesc, dar nu pot sa-mi dau seama cum voi rezolva aceasta problema; el fiind primul din viata mea, dezamagirile anterioare care m-au facut sa ma inchid in mine au fost doar pasiuni adolescentine lipsite de orice importanta; mi-e teama sa nu-l pierd, pentru ca realizez ca el poate deveni o persoana prea importanta in viata mea; suntem impreuna de 3 saptamani si cred ca am facut dragoste prea devreme; el are 30 de ani si se gandeste la casatorie, fapt care pe mine ma sperie; nu a concretizat gandurile lui in fata mea dar si mie mi-e teama ca ma voi atasa atat de mult incat as vrea ceva serios; sunt speriata de mine, de ceea ce as putea simti si de ceea ce-mi rezerva viitorul; din punct de vedere profesional ma consider realizata - fac 2 facultati si am un serviciu stabil, si totusi ma simt nesigura.
Ce pot sa fac? Va rog, ajutati-ma cu sfaturi care imi pot schimba viata. K

Claudiu Ganciu - psiholog si psihoterapeut la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, raspunde:

As incepe prin a remarca un fapt - dorinta ta de schimbare. Recitind mesajul tau, am facut un inventar a ceea ce simti tu:

frica de durere;
teama de a-l respinge;
lupti sa nu te implici sentimental;
teama de a-l pierde;
teama de a iubi;
neincredere;
speriata de perspectiva casatoriei;
nesiguranta;
O paleta foarte larga de sentimente pe care le simti.

Inceputul vietii sexuale este relativ dificil si pentru baieti si pentru fete. Sexualitatea se asuma in timp, este dificil la inceput deoarece si a face dragoste se invata. In mod normal, actul sexual evolueaza de la o zi la alta. De obicei, problemele vin din dificultatile de asumare a propriei corporalitati si a propriei sexualitati. Teama de propriul corp, de propria exprimare sexuala este o stare mai raspandita decat crezi printre femei. In mod traditional femeia era crescuta in spiritul frumusetii. "Fetitele sunt frumoase" este mesajul pe care parintii il transmiteau candva copiilor lor. Astazi lucrurile s-au mai schimbat. "Este important sa te descurci, sa fii puternica" pare a fi un mesaj tot mai raspandit si sustinut de miscarea feminista.
Pretul renuntarii este recrudescenta complexelor legate de propria sexualitate. Daca e un pret ce merita sau nu, e o intrebare la care fiecare poate raspunde.

Pe masura ce vei descoperi propria ta feminitate si propria ta sexualitate vei capata incredere in ceea ce esti si ceea ce stii. Pentru a o descoperi este necesar sa mergi mai departe pe acest drum. Experimenteaza in timpul actului sexual atat cat simti nevoia si discuta cu partenerul tau. El pare o persoana cooperanta care poate intelege ceea ce se intampla in tine. Pe de alta parte, durerea si ceea ce simti nu apare in timpul actului sexual, ci in momentul penetrarii. Dar un cuplu se simte bine si poate trai placere chiar daca actul penetrarii lipseste. Diversificarea modalitatilor de exprimare sexuala te poate ajuta sa fii pregatita pentru a infrunta o situatie care poate fi dureroasa la inceput. Dar cu timpul situatia se va modifica iar sexualitatea ta se va manifesta.

Frica se rezolva infruntand obiectul fricii. Atunci cand simtim ca suntem pregatiti - "azi imi propun sa fac asta. O voi face desi imi vine sa ma intorc inapoi". Ar fi ciudat totusi sa-ti fie cu adevarat frica de cel pe care il iubesti. Si totusi se intampla. O intrebare ramane - simti ca te poti lasa in mainile lui?

Nu poti sa treci peste lipsa de cunoastere decat prin cunoastere. In viata cunoastere este secundar invatata din carti, internet, filme, etc., ci este preponderent din actiunile pe care tu sau persoanele semnificative tie le exercita.
Doar actionand poti avea cunoastere. De asemenea mai putem invata de la persoanele care pot juca rolul de mentor. Parintii? Prietenii? Altii? Fiecare poate avea persoane semnificative care reprezinta ceva pentru ei. Cred ca si tu ii ai.

Este posibil ca (aceasta este regula) complexele de care vorbesti sa fie caracteristice pentru viata ta din acest moment, in ansamblul ei. Ele te afecteaza si te impiedica sa te exprimi si in alte contexte ale vietii in afara vietii sexuale. Ele au aparut candva, sunt convins ca nu te-ai nascut cu ele. Le vei rezolva atunci cand vei reusi sa rezolvi cauzele care te-au condus acolo.

Dezamagirile anterioare te-au marcat. Este firesc. Ai ajuns sa crezi ca daca baietii pe care ii cunosti ti-au provocat dezamagiri este firesc ca toti reprezentantii sexului masculin sa se comporte similar. Nu voi vrea sa te conving de contrariul pentru ca ceea ce simti este mai puternic decat un gand al tau. Dar as avea o intrebare - tatal tau este la fel? El te-a dezamagit?

Pare ca in acest cuplu este o diferenta de ritm. Partenerul tau actioneaza prea repede fata de ritmul tau ceva mai lent. Tu ai nevoie de timp pentru a te obisnui cu el, cu ceea ce simti, cu ceea ce esti. Sentimentele tale par a spune ca esti luata prin surprindere si nu stii exact ce sa faci. Ai vrea sa nu-l pierzi dar ai vrea sa nu te pierzi.

Ce poti sa faci? Discuta cu partenerul tau toate lucrurile acestea.
Arata-i si lui acest raspuns si vezi ce parere are. Sunt convins ca va intelege ceea ce se petrece cu tine si va incerca sa vada si el lumea cu ochii tai. La inceputul raspunsului ti-am facut un inventar al afectelor tale despre care scrii. Iti pot propune sa le definesti cat mai exact cu nuantele lor. De a merge intr-un "dincolo de aparenta". Spre exemplu - ti-e frica de durere. Mai exact? De ce fel de durere, cand apare durerea, unde si cum o simti? Sau - ti-e teama sa-l respingi? Daca l-ai respinge ceea ce ti s-ar intampla ar fi...?

Acesta este un proces pe care poti sa-l faci singura. Este un proces de descoperire de sine prin formarea Eului Autoreflexiv. Daca simti ca nu poti sa te descurci singura sau cu partenerul tau poti apela la profesionisti. In general, pentru persoanele care isi incep viata sexuala este necesar sa existe o consiliere psihologica, in conditiile in care parintii, scoala nu ofera nimic concret in aceasta privinta.







Arhiva
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod