Ce trebuie sa stii daca ajungi in Olanda

Pentru calatorul ajuns in Olanda este foarte bine de stiut faptul ca99,9% din populatia olandeza vorbeste limba engleza. Olanda este taramorilor de vant si a lalelelor.

Desi olandezii inteleg in mare parte germana, putini o vorbesc siprefera sa evite conversatia in germana din motive lesne de inteles(legate de evenimentele din razboi). Desi o tara mica, Olanda estesuprapopulata (16 milioane de locuitori pe o suprafata de 6 ori maimica decat a Romaniei). Mare parte din populatie este formata si dinalohtoni (imigranti) care sunt grupati cu precadere in marele centreurbane Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haga.

Tarife mijloace de transport in comun: o calatorie cu trenul Amsterdam -Utrecht si retur = 9,50 euro; o calatorie cu trenul Amsterdam-Maastrichtsi retur = 34,20 euro; o calatorie cu tramvaiul sau autobuzul= circa1,50 euro.

Nu exista practic o mancare sau bautura traditionale.
Chiar se spune inghidurile turistice faptul ca "Amsterdam-ul este orasul unde se manancain toate limbile" datorita numarului mare de restaurante cu specificchinezesc, japonez, indian, italian, marocan, turc, etc. O mancarespecifica este ceva de genul unui ghiveci de la noi. Se bea multa bere,desi aceasta nu poate fi mentionata ca o bautura specifica. Exista deasemenea un ritual al cafelei, servirea ei este foarte importanta (seserveste numai fierbinte, intotdeauna cu lapte si cu prajituri alaturi).

De asemenea se bea mult ceai, dupa obiceiul englez, dar spre deosebire deacesta, in zilele libere ceaiul in Olanda se serveste la ora 15.00 (ora lacare incep si vizitele) si nu la orele 17.00.
Olanda este o tara in careoamenii muncesc enorm de mult. Realizarile lor arata acest lucru. Mareparte din tara este inconjurata de apa (teritoriul pe care este asezatorasul Amsterdam). Munca si serviciul ocupa un rol de importanta deosebitain viata olandezilor alaturi de casa, masina si vacante.

Perioadele de reduceri la magazine sunt in lunile de sfarsit de decembrie- ianuarie (pentru colectia de iarna) si iunie - iulie (pentru colectiade vara) ale fiecarui an.
Intrarea la un muzeu/film = 7 euro.
Intrarea la concert = intre 25 si 50 euro, in functie de locul ocupat.Ceea ce trebuie sa stie un strain ajuns pentru prima data in Olanda:limba engleza, comportamentul civilizat cu toate aspectele implicate,respectarea cu strictete a legii.
Mari bulevarde comerciale in Amsterdam sunt Kalverstraat, Leidsestraatsi bineinteles luxosul bulevard P.C.
Hoofdstraat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod