Proiect de 1,8 milioane de euro pentru combaterea discriminării copiilor

Salvați Copiii România, în parteneriat cu Salvați Copiii Suedia și cu Fundația IKEA, va desfășura timp de 3 ani un proiect în valoare de 1.8 milioane de euro, pentru susținerea celor mai vulnerabile categorii de copii în fața stigmatizării și a discriminării - copiii romi, copiii cu tulburări de sănătate mintală, copiii cu suferințe psiho-emoționale sau tulburări comportamentale, precum și pentru combaterea acestor fenomene la nivelul societății.

Salvați Copiii România, în parteneriat cu Salvați Copiii Suedia și cu Fundația IKEA,  va desfășura timp de 3 ani un proiect în valoare de 1.8 milioane de euro, pentru susținerea celor mai vulnerabile categorii de copii în fața stigmatizării și a discriminării - copiii romi, copiii cu tulburări de sănătate mintală, copiii cu suferințe psiho-emoționale sau tulburări comportamentale, precum și pentru combaterea acestor fenomene la nivelul societății.

Proiectul a fost lansat la București, joi, 6 septembrie 2012, la Școala Ion I.C. Brătianu 141,  în prezența Ambasadorului Suediei ES Dl Anders Bengtcén, a Dnei Elisabeth Dahlin, Președinte Executiv Salvați Copiii Suedia, a Dl Cornel Oprișan, country manager IKEA și a Dnei Gabriela Alexandrescu, Președinte Salvați Copiii România.

În cadrul acestei inițiative, Salvați Copiii România va derula acțiuni și soluții novatoare, pentru a răspunde în mod concret la unele din cele mai stringente probleme cu care se confruntă copiii, din cauza stigmatizării și a stereotipurilor.

Vor fi abordate trei mari surse de stigmatizare și de stereotipare negativă din societatea românească: apartenența la etnia romă ca o premisă a eșecului social, bătaia ca formă de educare a copilului, problemele de sănătate mentală ale copilului.

Astfel, stigmatizarea copiilor romi va fi contracarată prin intervenții în comunitate și atragerea acestora în sistemul educațional, ca prim pas pentru a asigura integrarea lor socială și accesul la oportunități de formare. Stereotipurile legate de educația copiilor prin bătaie, violență verbală sau emoțională – validate încă în mentalul colectiv din România - vor fi contracarate prin metode de parenting pozitiv și prin programe de formare destinate părinților, bunicilor, educatorilor, precum și personalului medical.

Stigmatizarea și stereotipurile negative legate de suferințele mentale ale copiilor vor fi combătute prin promovarea unor strategii de politici publice moderne la nivel național, care să permită prevenirea unor situații periculoase pentru copii, precum și tratarea corectă a problemelor cu care aceștia se pot confrunta.

Proiectul va fi însoțit și de o campanie de comunicare și de conștientizare, intitulată ”Copiii fără etichetă”, menită să atragă atenția asupra răului pe care etichetele negative – stigmatizarea și stereotipurile – îl produc asupra echilibrului emoțional și dezvoltării armonioase ale unui copil, indiferent de statusul său social, precum și să promoveze măsurile pozitive, care pot fi luate pentru a schimba astfel de abordări.

Concret, aproximativ 8.700 de copii și părinții acestora vor beneficia  de servicii educaționale și de sănătate, desfășurate în grădinițe estivale pentru romi, înființate de Salvați Copiii și în centre de consiliere pentru copii și părinți.

Un număr de 900 de profesioniști în domeniul sănătății și educației publice vor fi instruiți pentru a putea preveni, identifica și interveni în problemele cu care se confruntă copiii victime ale stigmatizării. Un ghid de bune practici pentru educația timpurie a copiilor romi va fi distribuit în toată țara celor interesați de acest subiect. Peste 10 milioane de copii și adulți români vor fi informați în legătură cu consecințele negative ale discriminării asupra copiilor vulnerabili și moduri prin care discriminarea poate fi combătută.

Proiectul este implementat de Salvați Copiii România cu asistență tehnică din partea Salvați Copiii Suedia, iar fondurile au fost colectate de IKEA prin intermediul Campaniei Jucăriilor de Pluș.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod