Maria Radu - povestea unui album

Iti mai amintesti de finala preselectiei nationale pentru concursul Eurovision 2004? Sau de o tanara delicata, care a magnetizat juriul si telespectatorii interpretand piesa "All this time"? Maria Radu, fosta solista a formatiei Van Noizz, a fost considerata atunci o adevarata revelatie. In acest an, ea revine pe scena muzicii, cu primul sau album solo, care va fi lansat in aceasta primavara. Care este povestea acestui proiect si cat de lung a fost drumul Mariei de la primul concert sustinut in public si pana aici?

- Iti mai amintesti cum a fost prima data pe scena?
Am cantat cu formatia Solaris, 2 melodii de-ale lui Elvis, la 14 ani, pe stadionul Progresul, in fata a mii de oameni. Cand am vazut un public atat de numeros m-am speriat, dar dupa primele note cantate mi-am venit iute in fire si mi-am facut treaba bine.

- In decursul carierei, ai colaborat cu multe formatii: Timpuri Noi, Directia 5, Vank... Incearca sa definesti ce a insemnat fiecare etapa...
Fiecare trupa are personalitatea ei si este definita de modul de lucru, atmosfera din timpul repetitiilor, "diviziunea muncii" in interiorul grupului si asa mai departe... Eu m-am simtit bine colaborand cu toate formatiile, dar pot sa iti spun ca de exemplu la Timpuri Noi era vorba mai mult despre energie si atitudine, la Directia 5 - in componenta de atunci - era un amestec interesant de rock si sensibilitate, iar la Vank, cu hitul "Langa inima mea vine inima ta", despre o piesa care mi-a placut si care a placut foarte mult si publicului. Am avut norocul sa colaborez cu trupe care faceau fiecare, in felul sau, ceva nou in Romania. Atat Timpuri Noi, cat si Directia 5, Vank si Van Noizz aveau un sound si o abordare noua, proaspata la vremea aceea, comparativ cu ceea ce se canta in Romania. In Van Noizz, dat fiind succesele si colaborarea de lunga durata, m-am simtit cel mai "implicata".

- Cum se numeste albumul la care lucrezi acum? Cat timp ai lucrat la el?
Nu va pot spune cum se numeste deoarece sunt mai multe titluri propuse. Ramane sa decidem in urmatoarele 10 zile. Lucrez la el de aproximativ 6 luni.

- Cum ai defini etapa in care te afli acum?
Sunt intr-o etapa mai linistita, mai echilibrata, mai "asezata" din punct de vedere muzical si asta se va vedea pe album, unde vor fi prezente si piese pop, si piese electro, si piese mai ritmate.

- Cum ti-a venit ideea acestui album... care a fost acel "ceva" de la care a pornit totul, inclusiv decizia de a-ti "reconstrui" propria formatie?
Am fost foarte incantata de reactia publicului atunci cand m-am prezentat cu o piesa compusa de mine si de Fisa (Emanuel Gheorghe) la selectia nationala pentru Eurovision de anul trecut. Chiar daca nu m-am situat pe locul intai, numarul de voturi venite din partea publicului m-a incurajat fantastic si mi-a dat increderea necesara pentru a porni un proiect solo. Pentru mine a fost un castig enorm, mai ales ca m-am prezentat fara a avea asteptari marete si fara a avea in spate o casa mare de productie, manageri si o armata de stilisti si coregrafi. Dealtfel, piesa din concurs - "All this time" - a aparut de la sine, m-am trezit ca fredonam refrenul direct cu versurile in engleza! Am dat fuga la Fisa si, fiindca eram in criza de timp, am orchestrat, inregistrat si mixat totul in 3 zile! Am avut norocul sa colaborez si cu un om exceptional de talentat si dedicat, domnul Victor Pamfilov, inginer de sunet si muzician la randul lui, care de atunci ne-a devenit prieten. Ulterior, am filmat si videoclipul piesei, la Sulina, intr-un decor superb.

- Ce a insemnat pentru tine "momentul" Eurovision - anul trecut ai fost considerata o adevarata revelatie... Ai mai incerca o data sa concurezi la Eurovision?
Nu stiu, daca voi fi inspirata si voi considera ca am o piesa care merita sa fie in selectie, voi concura.

- In ce masura simti ca te reprezinta acest album? Care este mesajul pe care vrei sa-l transmiti? Care crezi ca este importanta lui pentru cariera ta?
Ma reprezinta suta la suta, din moment ce nu mi-a impus nimeni ce si cum sa cant. Ar fi pretentios si usor ipocrit sa afirm ca vreau sa "transmit" un mare mesaj. De altfel, consider ca daca esti sincer si macar o parte din emotia pe care o simti atunci cind canti este trasmisa catre cei care asculta, pariul e cistigat! Fiecare cintec are starea si individualitatea lui si probabil fiecare va rezona in functie de gusturi, dispozitie, temperament si asa mai departe.Veti asculta si cintece extrem de sensibile si unele mai "jucause".

- Care sunt piesele in care simti ca te regasesti cel mai bine?
Evident, ma regasesc mai mult in cantecele la a caror compozitie am participat si eu, dar si in piese pe care am ales sa le cant tocmai fiindca am simtit ca eu si ele (cantecele) avem ceva in comun. Nu am pus pe disc nici un cantec de umplutura sau care sa imi displaca.

- Albumul contine si piese in limba straina? Daca da - ai sentimentul ca limba engleza, de pilda, este mai muzicala?
Da, albumul va contine si cel putin 3 cantece in engleza. Limba romana este extrem de muzicala, poate prea muzicala daca ne gandim la genuri mai agresive de rock, spre exemplu. Limba engleza ne suna mai bine deseori fiindca de mici am ascultat atatea si atatea hituri, rockul si pop-ul au aparut in spatiul anglo-saxon, suntem intr-un fel conditionati de asta. La fel de adevarat este ca in engleza suna bine si cea mai lirica balada, dar si cel mai "greu" rock...

- Ce stil abordezi acum? Se prefigureaza o schimbare?
Este un album de interpret, genurile sunt destul de variate, dar va fi un album coerent.

- Ce anume te inspira in scrierea versurilor?
Sunt doua mari modalitati de a scrie versurile. Ori le imaginezi pe o linie deja compusa, ori ai cel mult o stare pe care incerci sa o exprimi in cuvinte si mai apoi definitivezi linia melodica, orchestratia etc. V-am spus, de exemplu, ca la piesa "All this time" am cintat refrenul direct cu versurile, la alte piese am compus textul in functie de ceea ce imi inspira melodia, iar la altele am apelat la colaboratori tocmai pentru a colora un pic albumul.

- Ce parere ai despre artistii care se plang de "povara celebritatii?"
Cei care se plang de povara celebritatii ar trebui sa renunte la ea, este simplu. Nu ar mai avea de ce sa se planga. Cred ca e putin rasfat sau ipocrizie la mijloc.

- Daca ai avea sansa sa canti in duet cu un artist strain, cine ar fi alesul?
Mi-ar placea sa cant cu foarte multi, dar am sa numesc doar 3 - Aretha Franklin, Annie Lennox si George Michael.

- Care a fost cel mai inedit public pe care l-ai avut sau cel mai inedit concert sustinut?
Am cantat, in Van Noizz (cu Romeo Vanica Jr.), in fata Hanului lui Manuc, o ora si trei sferturi, desi era programat sa stam pe scena doar o jumatate de ora. Am cantat tot repertoriul nostru in reluare, adica fiecare cantec de 3 ori! Nu de capul nostru, ci la cererea publicului... hihi.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre Maria, sa asculti diverse melodii sau sa vezi cateva dintre fotografiile ei recente, nu trebuie decat sa accesezi site-ul ei, respectiv www.mariaradu.ro si tot aici ai posibilitatea de a-i scrie. Navigare placuta!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod