Matt Damon - "baiatul de aur" al Hollywoodului

A aparut in cinematografie aproape de nicaieri si a devenit peste noapte "baiatul de aur" al Hollywoodului. Are un zambet usor ironic si un chip de pustan, desi anul acesta va implini 35 de ani. A dat lovitura in show-biz in 1997, cu filmul "Good Will Hunting", scenariul fiind scris de el si de cel mai bun prieten al sau, actorul Ben Affleck.Pelicula s-a dovedit a fi cea mai mare surpriza a anului si a obtinut Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original. De aici mai departe lucrurile au fost simple pentru Matt Damon...

Si acest lucru deoarece baiatul chiar are talent... Surprinzator pentru o meserie de acest fel, in care majoritatea vedetelor renunta la scoala rapid pentru a-si urma vocatia si pentru a-si intemeia o cariera, Damon este si unul dintre tipii destepti de la Hollywood. Probabil ca nu stiai ca a urmat cursurile Universitatii Harvard si ca mai avea nevoie doar de 12 credite pana la absolvire, aproximativ doua semestre...

Ceea ce ii uimeste pe toti cei din preajma lui este ambitia care il determina sa nu renunte la proiectele in care crede sincer si devotamentul pentru aceasta meserie care il solicita la maximum. Dar, asa cum el insusi spune, actoria scoate la suprafata ceea ce este mai bun in el.

Dupa succesul fenomenal obtinut cu "Good Will Hunting" - apreciat in egala masura atat de critici, cat si de public - portile i-au fost larg deschise lui Matt. De aici pana la roluri alaturi de "grei" ai Hollywoodului, cum ar fi Jude Law, Gwyneth Paltrow, Brad Pitt, George Clooney, Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Julia Stiles si multi altii, nu a mai fost decat un pas.

Asa se face ca Damon a primit roluri in filme de box office ("The Talented Mr. Ripley", "Saving Private Ryan", seria filmelor cu James Bourne, "Ocean's Eleven" si sequelul acestuia, "Ocean's Twelve", daca ar fi sa numim cateva dintre cele mai recente productii). Si-a castigat faima si reputatia de profesionist. Iar salariul, un bun indicator al valorii in Orasul Filmelor, a crescut si el simtitor: de la 600.000 $ primiti pentru "Rounders" (in 1998) pana la 10 milioane $ pentru rolul sau din "The Bourne Identity" (2002).

Personalitate si talent, caracteristici definitorii pentru Matt Damon...

Matt Damon este mai mult decat un chip frumos... Este un actor complet si talentat, dedicat profesiei sale. Este usor, atunci cand dai de succes, sa cazi in extrema cealalta, sa devii un tip dificil si rasfatat. Dar in ceea ce-l priveste pe Damon, aceasta capcana nu exista. Nu ni-l putem imagina decat asa cum este: simpatic, intelegator si curtenitor.

Da, intr-adevar, unul dintre cei mai buni actori ai Hollywoodului din acest moment este, in realitate, un tip de treaba. Are o reputatie de actor fara pretentii in relatia cu regizorii, care rareori se plange din cauza lucrurilor pe care este pus sa le faca. Este intotdeauna gentil cu fanii sai si un foarte mare sustinator al actiunilor caritabile.

Cei care il cunosc suficient de bine spun ca dedicatia sa pentru profesie nu este nimic nou si nici neobisnuit. A suportat cu stoicism antrenamentele pentru seria "James Bourne", s-a "infometat" pentru "Courage Under Fire", ceea ce i-a adus mai departe grave probleme de sanatate, a muncit cu sarguinta la filmari de 12 ore, in care a mancat in mod constant bataie (seria "Bourne")...

Are un stil aparte. Garderoba sa consta in foarte multe perechi de jeans si foarte multe tricouri. Nu il intereseaza aparentele, ci confortul. Insa atunci cand este necesar, se imbraca pentru succes, de cele mai multe ori ramanand fidel stilului sau personal. La festivaluri si diferite petreceri simandicoase este insa unul dintre cei mai bine imbracati barbati, "curtat" de toate marile case de design. In definitiv, arata prea bine pentru a nu atrage atentia!...

Se inconjoara de prieteni putini, dar buni, si nu uita niciodata de unde a plecat. Drept dovada, cel mai bun prieten al sau din copilarie, Ben Affleck, ii este in continuare alaturi. Si, daca iti spunem si faptul ca unul dintre cei mai dragi oameni din anturajul lui este Matthew McConaughey, iti imaginezi ca este un barbat caruia ii place sa se simta bine si sa rada din tot sufletul...

Nici femeile nu il ocolesc. Ar fi si greu... In ceea ce priveste domeniul sentimental, probabil ca ceea ce le atrage cel mai mult pe femei la el este aerul de adolescent, zambetul frumos, usor ironic, sentimentul de apropiere si de caldura pe care il degaja. Un barbat... "bine", stilat, talentat, atent si simpatic, este tot ceea ce isi pot dori femeile. Toate aceste calitati l-au "ajutat" sa se implice sentimental cu vedete ca Minnie Driver, Winona Ryder, Penelope Cruz si Claire Danes, pentru a numi numai cateva dintre ele...

De unde a plecat "Baiatul de aur" al Hollywoodului si unde a ajuns...

Fara sa exageram, aceasta este una dintre acele povesti de succes ale Hollywoodului. Baiatul care porneste de nicaieri si ajunge sa fie curtat de regizori importanti ai momentului... Este un tip de treaba, genul in care ne-ar placea sa ne regasim, ceea ce il face cu atat mai mult interesant si drag noua.

Matthew Paige Damon (numele Paige provine de la numele de domnisoara al mamei sale) s-a nascut in 8 octombrie 1970 in Cambridge, Massachusetts. Si-a petrecut copilaria alaturi de tatal sau, Kent Damon, de mama sa, Nancy Carlsson-Paige, profesoara la Colegiul Leslie, si fratele sau mai mare, Kyle, care este sculptor.

La varsta de 10 ani l-a intalnit pe Ben Affleck, un baiat cu doi ani mai mic decat el - cei doi locuiau pe aceeasi strada. Astfel au devenit de-a lungul timpului cei mai buni prieteni si parteneri in productiile cinematografice. In fapt, fiecare si-a facut aparitia in cateva dintre filmele in care a jucat celalalt.

Ben isi aminteste despre cum era prietenul sau la varsta aceea: "Mama mea incerca sa ma puna sa muncesc pe langa casa, diferite sarcini gospodaresti, si imi spunea mereu: 'Ei bine, mama lui Matt il pune sa ii gateasca o data pe saptamana.' Asa ca prima oara l-am cunoscut ca pe un tip care crea un precedent neplacut in cartier..."

Matt este si el foarte incantat de prietenul sau: "Ei bine, am crescut impreuna si cred ca am privit lumea in acelasi fel. Este cel mai amuzant tip pe care il cunosc si cel mai bun actor pe care l-am intalnit. Pur si simplu il admir foarte mult. Trebuie sa iti admiri prietenii apropiati. Pana la urma, nu stiu daca Ben este cel mai bun prieten al meu. El a fost, pur si simplu, acolo, langa mine...". Iar despre relatia lor de prietenie, Matt a comentat: "Suntem in mod constant acuzati de oamenii care intra si ies din cercul nostru de prieteni, de faptul ca suntem cei mai plictisitori oameni de pe lume."

Anii de liceu, petrecuti in Cambridge Rindge And Latin School, l-au ajutat foarte mult pe Matt sa socializeze. Desi relativ timid in fata profesorilor, Damon era foarte apreciat de colegele sale, devenind Mister Popularitate in sufletele lor. Asa cum spune Casey Affleck - fratele mai mic al lui Ben Affleck si, de asemenea, unul dintre actorii din "Good Will Hunting" - "Matt intotdeauna avea prietene."

Inca din anii de scoala talentul sau a devenit evident pentru profesori. Profesorul de teatru, Gerry Specca, considera inca de atunci ca Matt avea un "foarte mare potential si un talent minunat".

Dupa absolvirea liceului, Damon a fost acceptat la Universitatea Harvard, unde a studiat timp de trei ani, inainte de a renunta la educatie pentru a-si crea o cariera in actorie. Insa in timpul petrecut la facultate a trebuit sa scrie, pentru unul dintre cursuri, un scenariu. Nu l-a terminat la momentul respectiv, dar acesta a fost continuat mai tarziu, devenind mult apreciatul "Good Will Hunting".

O data ajuns la Hollywood, Damon a dat lovitura cu un rol de o singura replica in filmul "Mystic Pizza" (1988). Totusi cariera lui nu a reusit sa se inchege decat in 1992, cand a avut un rol principal in "School Ties". Desi filmul a fost un relativ fiasco, interpretarea consistenta a tanarului actor a fost apreciata. Nici acest lucru nu a fost de ajuns pentru a-i aduce faima, din moment ce pelicula nu a fost prea mult vizionata. Slujbe marunte, incercarea de a reusi intr-un domeniu in care prea putini razbat, insuccesul de pana atunci, toate acestea l-au saturat pe Damon pana peste cap de Hollywood...

"Good Will Hunting", cheia succesului

In acest moment Matt l-a contactat pe Affleck. In 1992, cei doi au reusit sa puna la punct scenariul lui Damon din facultate si au inceput sa alerge pe la studiouri, in incercarea de a-l transforma in film.

"Good Will Hunting" este o poveste despre prietenie si despre profunzimea unui individ, o poveste remarcabila si sensibila. Patru prieteni, care se ajuta neconditionat, in absolut orice situatie, au trait toata viata in zona din sudul Bostonului (cunoscuta si sub numele de "Southie"). Unul dintre acesti baieti, Will Hunting (rol interpretat de catre Matt Damon) are o capacitate uimitoare de memorare si de intelegere a problemelor, fiind un adevarat geniu ascuns. La adapostul prietenilor sai, Will nu isi doreste sa plece din Southie, iar povestea te poarta printre framantarile unui tanar care incearca sa descopere ce anume este mai bine pentru el.

Matt a povestit despre scrierea acestui scenariu: "Au fost foarte multe lucruri importante pentru noi atunci cand am realizat acest scenariu: sa tratam oamenii bine, sa nu avem regrete, sa fim responsabili in relatiile noastre si cu felul in care tratam oamenii, in general. Asta este filosofia noastra, Regula de Aur, cum ar veni...". Referitor la elementele autobiografice strecurate in film, Damon a comentat razand: "Ei bine, sunt un geniu!"

Proiectul peliculei a fost pana la urma acceptat de Miramax, regizor a devenit Gus Van Sant, iar Robin Williams a tinut mai departe afisul, asigurand astfel notorietatea filmului. Referitor la momentul in care s-a parafat cu adevarat intelegerea, Matt a marturisit: "'Costumele' ziceau: 'Baieti, discutam despre juma' de milion.' Iar Ben si eu, care nu stiam daca ne permitem sa mancam la McDonald's diseara, stateam si ne uitam: 'Juma' de milion de dolari?' Hmmm...".



Intrebat daca efectul pe care il au filmele sale asupra oamenilor (in special "Good Will Hunting") il influenteaza in acceptarea unor alte proiecte, Matt a raspuns: "Da, are un mare efect asupra mea. Unii oameni ne-au spus, dupa ce am facut acest film, ca i-a ajutat sa treaca peste o perioada dificila din viata lor. A insemnat foarte mult pentru noi, mai ales pentru ca simtul proprietatii asupra acestei pelicule, noi fiind si scenaristii, era foarte ridicat. Procesul crearii unui film este extrem de complicat - de la samanta care rasare pana la forma finala a produsului este cale lunga... Asa ca vreau ca tot ceea ce voi face sa insemne ceva cu adevarat, sa spuna ceva despre mine, despre lucrurile importante ale vietii."

Urcand pe panta ascendenta a succesului...


Inainte de lansarea peliculei "Good Will Hunting", in 1997, Damon a atras atentia asupra sa prin rolul din "Courage Under Fire" (1996), unde interpreteaza un soldat dependent de droguri. Foarte multi critici l-au laudat pentru acest rol si pentru ambitia sa de a face personajul cat mai credibil. Practic, actorul a slabit in jur de 20 de kilograme pentru acest film si, pentru ca nu isi permitea sfaturile unui nutritionist profesionist, a urmat singur o dieta. Acum Damon spune ca aceasta a fost cea mai mare greseala a vietii sale, deoarece problemele de sanatate care au aparut in urma acestui regim i-au cauzat ani de zile.

In anul urmator, Matt a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din "Good Will Hunting", iar el si Affleck au primit Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original. Despre aceste aprecieri, Damon a declarat: "Nu m-ar fi interesat nici daca am fi fost nominalizati pentru categoria Cei mai mari pampalai. Pentru ca, pana la urma, am fost nominalizat impreuna cu Ben si asta este grozav."

Mai departe, ofertele au inceput sa curga: a jucat in "Rounders", al regizorului John Dahl, ceea ce s-a dovedit a fi, in ciuda distributiei (Matt a jucat alaturi de Edward Norton) si a agitatiei dinainte de lansare, o dezamagire atat din punct de vedere financiar, cat si al criticii.

Nu acelasi lucru poate fi spus despre cel de-al doilea film realizat de Damon in acel an, in regia lui Steven Spielberg, "Saving Private Ryan". Actorul a precizat despre felul in care a primit acest rol: "Mi-a fost oferit. Cand Spielberg iti spune sa sari, il intrebi cat de sus?...".

In anul urmator, 1999, Damon si-a imbogatit CV-ul prin aparitia in alte doua filme de mare succes: "The Talented Mr. Ripley" al lui Anthony Minghella, in care a jucat alaturi de Cate Blanchett, Jude Law si Gwyneth Paltrow, si "Dogma" lui Kevin Smith. In ambele pelicule, a interpretat roluri negative, contrare personalitatii sale extrem de placute.

Dupa acestea, Matt a jucat in alte doua filme care nu au adus insa foarte mari profituri: "The Legend Of Beggar Vance" - alaturi de el s-au mai aflat Will Smith si Charlize Theron, si "All The Pretty Horses" - cu Penelope Cruz (amandoua realizate in 2000).

Anul 2001 il "agata" in productia blockbusterului lui Steven Soderbergh, "Ocean's Eleven", remake-ul unei pelicule clasice. Aici a jucat alaturi de Brad Pitt, George Clooney, Julia Roberts, un film care a adus profituri considerabile, suficiente sa ii stimuleze pe producatori sa faca si un sequel. Bineinteles, Matt a facut parte si din distributia acestuia, "Ocean's Twelve" (2004), echipei din 2001 alaturandu-i-se si Catherine Zeta-Jones.


In vara lui 2002, Damon are succes cu thrillerul "The Bourne Identity" (cel mai inchiriat DVD al anului 2003). Desi foarte multi se asteptau ca pelicula sa fie lasata in umbra de filmul mai putin "agitat" al bunului sau prieten, Affleck, "The Sum Of All Fears" - care s-a lansat cu numai doua saptamani inaintea lui "Bourne" - Damon a aratat lumii ca poate sustine in intregime un rol principal, pe care l-a dus cu brio pana la capat. In plus, aceasta interpretare i-a intarit actorului relatia cu criticii, care au apreciat jocul sau drept credibil si consistent.


Criticii au fost insa putin dezamagiti de proiectul starului care a presupus reuniunea cu regizorul de la "Good Will Hunting", Gus Van Sant, pentru productia usor intriganta si curioasa, "Gerry" (2002). Povestea este cea a unui tanar foarte tacut, pe numele sau Gerry, care se pierde intr-un desert impreuna cu un alt tanar la fel de tacut ca si el si care se numeste tot Gerry. Filmul, bazat pe foarte multa improvizatie si prezentat la Festivalul Sundance din 2002, nu a avut un prea mare impact asupra publicului si a criticilor. Dar renumele actorului a reusit sa ii asigure o lansare limitata in toamna respectiva.

In anul urmator, Damon a jucat in comedia "Stuck On You", alaturi de Greg Kinnear. Pelicula s-a bucurat de o foarte mare audienta si a primit reactii pozitive din partea criticilor. In 2004, starul s-a reintors la seria "Bourne" si a realizat sequelul "The Bourne Supremacy". Clasarea filmului pe primul loc in topuri a fost exact recunoasterea de care Damon avea nevoie pentru talentul sau.

Ce parere are Matt despre aceasta serie si despre personajul sau, James Bourne? "A fost o combinatie reusita intre scenariu si regizor. Scenariul a fost foarte interesant si inteligent. Asta s-a impletit perfect cu Doug Liman (regizorul), care face, de regula, filme independente si nu a mai realizat o pelicula de acest tip pana acum. Cred ca a fost o combinatie haotica foarte interesanta. Doug m-a convins sa abordez acest personaj. Dupa ce am vazut cum isi imagineaza el filmul, mi-am spus ca este o buna oportunitate si am acceptat."

Pregatirea pentru rol a fost intensiva: "Bineinteles, a trebuit sa ma apuc de arte martiale, de box, sa invat cat se poate mai mult despre armele de foc, iar toate acestea mi-au luat mai bine de cinci luni. Dar cel mai interesant aspect a fost faptul ca personajul are amnezie, asa ca se punea problema cum interpretez un tip care nu are nici un fel de amintiri? Dar inca de la inceput Doug mi-a spus ca nu este un film despre aceasta boala, nu facem un film gen 'Rain Man' aici, ca amnezia este doar un artificiu al intrigii. Este un film de actiune, iar personajul merge cu valul, asa ca publicul pur si simplu ia acest lucru de bun si urmareste actiunea in sine. Asa ca am decis ca amnezia sa nu fie o problema importanta, pe care sa ma axez in mod special."

Dintre filmele pe care starul le are in plan pentru viitorul apropiat se numara: "The Brothers Grimm", care va fi lansat in acest an, "Syriana" (alaturi de George Clooney), aflat momentan in post-productie si estimat pentru lansare tot in 2005, "The Good Shephered" - pre-poductie (2005), "The Departed" (2006) - pre-productie si sequelul "The Bourne Ultimatum", anuntat pentru 2007, unde Matt intra din nou in pielea lui James Bourne...

Stiai ca?...

A fost ales de revista "People" drept unul dintre cei mai frumosi oameni din lume (1998).

Parintii sai au divortat cand avea numai doi ani si si-a petrecut o parte din copilarie intr-un cartier din Boston, impreuna cu mama si fratele sau.

Pentru a-si perfectiona accentul sudist necesar rolului sau, Rudy Baylor, din filmul "The Rainmaker" (1997), a fost barman in Knoxville, Tennessee, fara sa fie platit pentru asta. Mai tarziu, l-a angajat pe unul dintre clientii sai drept consultant lingvistic.

A dat proba pentru un rol in filmul "To Die For" (1995), rol obtinut ulterior de Joaquin Phoenix.

A dat proba pentru un rol in pelicula "Primal Fear" (1996). Cel care a primit rolul, in schimb, a fost Edward Norton. Doi ani mai tarziu, in 1998, cei doi au facut echipa in filmul "Rounders".

Atat el, cat si prietenul sau, Ben Affleck, au fost actori figuranti in filmul "Field Of Dreams" (1989).

A refuzat rolul din "The Quick And The Dead" (1995). Leonardo DiCaprio a jucat in locul lui in aceasta pelicula.

A anuntat faptul ca s-a despartit de Minnie Driver in timpul showului lui Oprah Winfrey, cu putin inainte de Oscarurile unde a primit statueta pentru "Good Will Hunting".

A refuzat rolul principal in "The Majestic" (2001).

Cand nepotelul sau plange, ii canta melodia "Afternoon Delight"...

In iunie 2002 a fost numit unul dintre cei mai doriti 25 de burlaci din lume...

S-a ras in cap pentru filmul din 2004, "Euro Trip".

A jucat in sapte filme al caror titlu contine o parte din numele personajului pe care il interpreteaza: "Good Will Hunting" (1997), "Saving Private Ryan" (1998), "The Talented Mr. Ripley" (1999), "Gerry" (2002), "Spirit: Stallion Of The Cimarron" (voce, 2002), "The Bourne Identity" (2002), "The Bourne Supremacy" (2004). Un alt film in acest stil urmeaza sa fie lansat: "The Brothers Grimm" (2005).

A renuntat la fumat dupa o sedinta de hipnoza la care a apelat in Los Angeles.

A slabit aproape 11 kilograme antrenandu-se pentru "The Bourne Supremacy", pana la urma obtinand muschi abdominali extrem de bine conturati si apreciati de catre toate femeile din lume...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod