Colesterolul "bun" si colesterolul "rau"

Deseori auzim ca hipercolesterolemia conduce la aparitia bolilor de inima. Altfel spus, tot colesterolul este considerat a fi daunator. In realitate lucrurile nu stau chiar asa.

Colesterolul reprezinta un compus chimic complex, produs in organismul animal, in urma metabolismului normal al organismului. Este implicat in sinteza unor componente ale celulei si mai ales ale membranei celulare si este, de asemenea, punctul de plecare in sinteza unor hormoni. Organismul nu-si poate desfasura activitatea in absenta colesterolului. In cazul in care prin dieta nu este asigurat suficient colesterol pentru organism, atunci acesta incepe sa-l produca.
Exista un permanent echilibru intre colesterolul din dieta si cel produs de organism. Un organism adult, a carui dieta este lipsita de colesterol, poate produce mai mult de 1 g de colesterol pe zi. Acesta este vehiculat in organism (trimis in diferite parti ale corpului) cu ajutorul sangelui. Ca urmare, nivelul colesterolului in organism este determinat prin teste efectuate pe probe de sange.

Testele de determinare a colesterolului din sange sunt usor de facut, ieftine, obtinandu-se valoarea colesterolului total. Mult timp s-a considerat ca un nivel crescut al acestuia produce efecte negative asupra organismului.
Dar, pe masura ce oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga mai multe despre modul de transport si de utilizare al colesterolului in organism, a devenit evident faptul ca valoarea colesterolului total nu ofera informatii suficiente.

Colesterolul si alte molecule care contin colesterol sunt transportate prin sange cu ajutorul lipoproteinelor. Lipoproteinele sunt formate din proteine si grasimi (lipide) si, in functie de rolul lor in organism, au diferite densitati.

Aceasta diferenta de densitate a permis separarea lipoproteinelor in mai multe fractiuni, printre care:
- lipoproteinele cu densitate inalta (high density lipoproteins sau HDL);
- lipoproteine cu densitate scazuta (low density lipoproteins sau LDL).


Colesterolul continut in lipoproteinele LDL este cel raspunzator de formarea placilor aterosclerotice care impiedica circulatia sangelui in vene si artere. Acesta este asa-numitul colesterol "rau", care trebuie mentinut in organism la un nivel cat mai scazut. Colesterolul continut de HDL este implicat in multe functii importante ale organismului si este mai putin implicat in formarea placilor de aterom. Colesterolul din HDL este colesterolul "bun", care trebuie mentinut la un nivel ridicat.

Factorii care regleaza nivelul colesterolului legat sub forma de HDL sau LDL, din sange, sunt multipli. Se sustine ca ceea ce trebuie sa cautam noi acum sunt alimentele cu un continut scazut de colesterol legat sub forma LDL sau cu un continut crescut de colesterol legat sub forma HDL.


Alimente care nu contin colesterol: orice alimente de origine vegetala (fructe, legume, cereale);

Alimente care contin colesterol: tesuturi de origine animala, mai ales creierul, maduva spinarii, cordul; grasimile animale; alimente de origine animala, ex. carnea, produsele lactate, untura, shortening-ul.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andrei pe 5 Ian 2012, 14:09
    Colesterolul - mitologie in marketing

    Colesterolul din alimente nu este recunoscut de organism. Colesterolul este un produs obtinut prin procese intracelulare. Numai "materia prima" din care se produce colesterolul, este recunoscuta de organism. Normal ca este transportat de sange, dar numai cel produs. Valori mai mari sau mai mici ale colesterolului indica o functionare la parametri mai mult sau mai putin normali ale organismului. Normal ca hrana influenteaza functionarea organismului, dar hrana nu este responsabila de valorile de colesterol din organism. Orica produs obtinut prin procese intracelulare (Q10, taurina, colesterol etc.), si introdus in organism din exterior, nu este recunoscut. Totul e mitologie, maketing, politica economica sau cum vreti s-o numiti, dar numai adevar nu!

    1
    0

  • Pityu pe 5 Ian 2012, 12:49
    Coleasterolul rau -LDL

    Pot sa mananc produse de porc afumate, in ce proportie,si cu ce alte alimente ?

    8
    1

  • sanda pe 26 Ian 2011, 18:19
    ulei cocos

    incercati la magazinul Ki-Life, in piata Amzei, langa supermarketul Nic

    4
    0

  • victoria pe 29 Mar 2010, 17:17
    sfaturi

    este o planta pe nume VENTRILICA care scade colesterolul se gaseste la plante medicinale si ca pret cam 5 lei Are un efect bun Dar si argila este f buna Amindoua eu le am testat cu rezultate bune Desigur trebuie caut motivul ptr ca sar putea sa creasca pe baza endocrina Curespect ptr persoanele acestor reportaje

    0
    0

  • paul pe 17 Mar 2009, 15:30
    uleiul de cococs

    Va rog sa fiti amabila si sa-mi spuneti de unde pot procura uleiul de cocos virgin .Multumesc !

    3
    0

  • Stefan Elena pe 15 Ian 2009, 10:57
    Ulei de cocos,nerafinat

    Daca uleiul de cocos,nerafinat,face minuni cum spuneti dvs.!..atunci eu vreau sa-l incerc,dar va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l procur si de unde? Va multumesc!

    3
    1

  • andrei ana pe 17 Iul 2008, 09:55
    icrele

    va rog sa-mi spuneti ce fel de colesterol au icrele,care sunt cele mai rele si care sunt cele mai bune,va multumesc

    14
    0

  • elena pe 14 Iul 2008, 09:33
    ULEI DE COCOS

    Buna ziua , am citit si eu acest articol di revista d-voastra( mai demult) si v-as ruga sa-mi spuneti de unde pot compara ULEI DE COCOS nerafinat.Astept un raspuns cat de repede posibil. VA MULTUMESC MULT.

    7
    2

  • Mona pe 19 Mar 2008, 05:25
    Ulei de cocos nerafinat

    Sunt de acord cu majoritatea informatiilor din acest articol si cred ca sunt extrem de folositoare. As avea cateva obiectii insa: tot mai multe studii arata ca, de fapt, nu exista colesterol "rau" si colesterol "bun", ci un singur tip de colesterol, al carui nivel, cu atat mai mult, nu pare sa aiba legatura directa cu bolile cardiace (infarct miocardic, afectiuni ale vaselor coronariene, etc.) sau arterioscleroza. Diverse experimente, efectuate in tari diferite de-a lungul anilor, avand ca subiecti mii de pacienti, arata ca cei cu un nivel scazut al colesterolului pot sa fie victime ale infarctului miocardic (sau stop cardiac) in aceeasi masura, daca nu mult mai grav decat cei cu colesterolui ridicat in sange. Sper ca articolele de mai jos vor fi mai explicite in acest sens si va vor oferi o noua perspectiva in ceea priveste colesterolul si influenta dietei asupra sanatatii in general. Tip: un aliment ce produce miracole pentru cei ce sufera de boli cardiace: ULEIUL DE COCOS, NERAFINAT (o lingurita dimineata si una seara, timp de 1-3 luni de zile, va avea un efect extrem de benefic asupra sanatatii inimii si a sitemului circulator, in general). Aceasta metoda merita incercata - dovezile sunt nenumarate si ajuta la orice varsta, indiferent de starea sanatatii. http://www.coconutoil.com/kendrick.htm http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/05/28/cholesterol-heart.aspx

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod