Escalada si alpinism - pentru copiii energici

Ai un prichindel indragostit de natura si dornic de aventura?
Micutul tau este dotat cu un spirit al aventurii iesit din comun? Ii place sa se catare prin copaci, pe garduri, chiar si pe cel mai inalt dulap din casa pentru ca se simte intrigat de ce ar putea gasi acolo sus? Ce ar fi sa ii oferi cateva cursuri speciale de "urcat pe pereti" (la propriu)?

Cu totii am auzit de alpinista Crina Coco Popescu de 15 ani, care a escaladat cel mai inalt varf al Oceaniei - Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, intrand in Cartea Recordurilor drept cea mai tanara alpinista din lume care urca acest munte. Pentru ea, "muntele este un prieten langa care se simte ea insasi". Interesanta filosofia unui copil de numai 15 ani, indragostit de acest sport...

Escalada este un sport care poate fi practicat de oricine, indiferent de varsta, conditie fizica, dimensiuni sau conformatie.
Te ajuta sa capeti incredere in fortele proprii, sa intelegi ce inseamna mobilizare, coordonare si control. Este o sansa extraordinara sa il practici alaturi de micutul tau, nu-i asa?

Bogdan Dudau, presedintele Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, spune ca escalada are doua mari atuuri: "Este o oglinda tip-grila a valorilor si un magnet pentru practicant: fiecare traseu te atrage ca un magnet si-ti doresti sa reusesti acel traseu, iar fiecare traseu corespunde unei anumite valori, care-ti spune implicit despre valoarea ta. Nereusita te va motiva sa mai incerci, iar reusita te va impinge catre nivelul superior".

Pentru copii, escalada este o activitate mai mult decat incitanta si ii ajuta pe prichindeii de toate varstele sa se descopere pe sine si sa capete incredere in fortele proprii.
Pentru ei, catararea este la fel de fireasca precum mersul. Interesant este faptul ca escalada imbina bucuria jocului si a miscarii, fiind o permanenta provocare, o sursa inepuizabila de imaginatie, care le ofera satisfactii nebanuite.

Multe dintre miscarile din escalada sunt intuitive si naturale, ceea ce-l va face pe copilul tau sa se simta in largul sau. Progresul in catarare apare treptat, fara a fi nevoie de o activitate de rutina riguroasa.

A ajunge in varf reprezinta pentru copil o provocare permanenta, care-l determina sa nu renunte usor. "Ceea ce se intampla intr-un joc virtual pe computer, escalada ii ofera pe viu. Practicarea escaladei necesita o combinatie unica de echilibru si tenacitate mentala, forta, rezistenta si flexibilitate.
Prin escalada, copiii isi dezvolta atat aspectele de ordin fizic, emotional, social, intelectual, cat si estetic al personalitatii lor"
, explica Bogdan Dudau.

Dezvolta fair-play-ul, cooperarea si responsabilizarea


Din fericire, escalada indoor a capatat o popularitate foarte mare in ultimii ani. Peretii artificiali de escalada pot fi vazuti astazi mai peste tot: in campusurile universitare, in salile de sport ale scolilor si gradinitelor, in interiorul centrelor comerciale, acolo unde se desfasoara activitati recreationale.

La o sala de escalada, copilul tau se poate antrena tot timpul anului, atat pe durata sezonului rece cat si in timpul saptamanii, cand nu poate iesi in natura.
 
Aici poate invata tehnicile de escalada si manevrele de coarda intr-un mediu sigur, sub supravegherea unor instructori specializati, inainte de escalada o stanca.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod