Hamsterul, un animalut simpatic pentru copilul tau

Te-ai decis sa ii iei micutului tau un hamster, dar nu stii prea multe despre acest animalut: cum sa il ingrijesti, ce sa ii dai de mancare, cat spatiu ii trebuie, cum sa te joci cu el, etc.
Te-ai decis sa ii iei micutului tau un hamster, dar nu stii prea multe despre acest animalut: cum sa il ingrijesti, ce sa ii dai de mancare, cat spatiu ii trebuie, cum sa te joci cu el, etc.

Este bine de stiut ca hamsterul este un companion ideal pentru copilul tau, daca doresti sa ocupe un spatiu, relativ,  restrans, fara sa faca prea mult deranj.

Este de preferat sa achizitionezi un hamster de la un crescator autorizat, pentru ca starea de sanatate si temperamentul animalutului provenit de la acestia sunt mult mai bune; acest hamster este mai putin stresat decat cel care provine de la magazinele de animale.

In cazul in care te decizi sa cumperi un hamster dintr-un magazin de animale, fii atenta la modul in care arata si este scos din cusca.
Daca este speriat si fuge, inseamna ca nu s-a integrat foarte bine. Uita-te cu atentie la ochii lui: trebuie sa fie ageri si limpezi. Analizeaza-l cu atentie: nu trebuie sa aiba rani pe corp.

Desi pare un mic lenes, hamsterul iti poate provoca insomnii, fiind foarte activ in timpul noptii si, ar fi de preferat, sa il iei din camera copilului, inca de la inceputul serii.

Pentru a lega o "prietenie" cu hamsterul, obisnuieste-l cu mangaierile tale, care trebuie sa fie foarte usoare si dese, pentru a nu se speria, iar mai apoi, sa te muste. Are niste dinti foarte ascutiti pentru un animalut atat de mic. Deci, mare grija!

Ca mai toate rozatoarele, ii place sa se joace, sa se catere si sa exploreze, asa ca, ar fi bine sa ii achizitionezi o cusca, in care ai improvizat cateva tuneluri, scari, labirinturi si chiar o rotita pe care sa faca "gimnastica".  Pe podeaua custii ii poti pune rumegus fin, in care sa se poata ascunde.
Nu uita sa ii schimbi acest rumegus macar o data pe saptamana.

Pe langa jucariile din cusca, sa nu uiti sa aiba, in permanenta, apa si hrana proaspete. Hamsterul are obiceiul de a-si face provizii de hrana prin rumegus sau prin cotloanele tunelurilor, chiar daca rezervele nu-i sunt de folos.

Cum il hranesti?


Ai mare grija la regimul alimentar pe care i-l administrezi pentru ca poate avea tendinta spre ingrasare. Invata-l cu  portiile mici de fructe si legume proaspete (pe care le-ai dat prin razatoare sau le-ai taiat marunt) pentru ca sunt foarte sanatoase si pline de vitamine.

Dintre legumele pe care poti sa i le administrezi se numara si morcovul, dovlecelul, salata, broccoli, patrunjelul, fasolea pastai si porumbul.
Prefera banane, mere, nuci si caise. Ii poti oferi si carne de pui sau de curcan, pe care ai fiert-o si ai maruntit-o. In meniul sau ii mai poti introduce si oua fierte, branza, paine uscata si orez fiert.

Evita sa ii dai citrice, cum sunt lamaile, bogate in vitamina C si alte legume cu arome puternice, precum usturoiul si ceapa, pentru ca nu sunt sanatoase pentru aparatul sau digestiv.   

Nu face mofturi la mancare, de aceea poti sa ii oferi si mancare speciala pentru hamsteri, pe care o gasesti in petshop-uri, dar, este de preferat sa ii oferi un meniu variat.

Daca intr-un interval de 24 de ore nu a mancat toata cantitatea de fructe si legume, este bine sa arunci aceste resturi, pentru a elibera cusca de microbi; mancarea solida din petshop-uri poate fi lasata in boluri mai multe zile pentru ca nu se altereaza.


Sa nu uiti de apa! Pentru ca este un animal care se deshidrateaza rapid, trebuie sa aiba mereu apa proaspata in cusca. Vara este de preferat sa ii schimbi apa de doua ori pe zi. Este foarte bine daca i-ai instala un picurator, pe care sa il agati de un perete al custii, din care hamsterul sa poata bea apa oricand doreste.  

 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Lucky pe 18 Iun 2015, 08:39
    Hamsterul

    Buna! Am o hamsterita pe nume Lucky. E de rasa pitica. Cand am cumparat-o avea tot corpul bej si la jumatatea latimii corpului sau avea o dunguta alba, nu prea dreapta. Iar acum o am de vreo luna (nici o luna) si acum au inceput sa-i apara cam pe toata blana niste fire negre (rare). Bine-nteles ca blana bej si dunga alba tot o are. Dar ma sperie firele negre. Va rog , dati-mi o explicatie.

    0
    1

  • ionut pe 19 Iul 2012, 19:29
    hamsterul pufulet

    hamsterul meu pufulet,este cred ca batran are 2 ani si cateva luni ... am observat ca este chel pe burtica si ca naparleste dEce va rog spunetimi ca nu vreau sal vad asa:((

    3
    1

  • Alexander pe 22 Mai 2012, 18:48
    hansterii mei sunt agresivi

    ce sa ma fac cand vreau sa pun mana pe ei , scot un sunet de parca te electrocuteaza si nu stiu e sa fac dar cateodata ma lasa sa pun mana pe ei . As vrea sa le mai decorez casuta imi puteti da niste idei? va rog. Multumesc..!!!!

    1
    3

  • Alexander pe 22 Mai 2012, 18:47
    hansterii mei sunt agresivi

    ce sa ma fac cand vreau sa pun mana pe ei , scot un sunet de parca te electrocuteaza si nu stiu e sa fac dar cateodata ma lasa sa pun mana pe ei . As vrea sa le mai decorez casuta imi puteti da niste idei? va rog. Multumesc..!!!!

    3
    2

  • cosmi pe 13 Ian 2012, 15:30
    hamsterul meu

    eu am un hamster(baiat)si il cheama RUFUS.este campbell cel mai dragut!!! :*

    3
    0

  • selena pe 28 Apr 2011, 08:12
    hamsterii

    sunt foarte frumosi dragalasi si zgomatosi soriceii !!!!!!!! iubesc animalele dar mai ales hamsterii

    2
    1

  • deeyutzza pe 12 Ian 2011, 19:45
    LOLA hamsterita mea

    eu am o hamsterita pe nume lola. eu i-am pus o carpa in cusca iar ea si-a luato in casuta si si-a facut culcus. daca vrei sa te joci cu hamsterul construieste-i un traseu in pat sau in orice loc acest trase poate contine un tub sau mai multe de hartie igienica, un cerc prin care poate trece ,ceva inalt de escaladat si ce mai gasesti tu prin casa pentru joaca hamsterului,la sfarsit da-i ceva de mancare drept recompensa astfel hamsterului ii va placea si va invata si ceva.

    3
    2

  • alina pe 21 Dec 2010, 09:03
    RE:specii

    cea mai draguta specie este cu siguranta hamsterul ursulet :)...cum de altfel am eu si este f simpatic :)

    1
    2

  • AnDr33A pe 16 Oct 2010, 16:39
    Cum sa ma joc cu el..:D?

    Poi dak vrei sa rzi un pic de hamsterul tau dai o bucatica de servetzel nazal.NU TE SPERIA NU IL MANANCA!Acesta doar il roade shi apoi isi va face un culcus din el..:D

    3
    1

  • luca pe 5 Aug 2010, 11:50
    specii

    care este cea mai dragalasa specie?

    6
    0

  • ioana pe 31 Mai 2010, 16:22
    hamstarii...

    de ce nui poti cumpara

    1
    1

  • Nikiscumpika pe 3 Mai 2010, 12:58
    va rog

    imi spuneti si mie nume de hamsteri da sa fie de fetita:D mersi mult

    7
    1

  • iulia pe 2 Ian 2010, 18:06
    ce ....

    ce ...-pot face sa-i gasesc un nume potrivit -pot face sa-l educ?

    2
    2

  • sorin pe 17 Nov 2009, 11:01
    cum pot sa

    Cum pot sa imi conving parinti sa-mi ia doi hamsteri.Am mai avut inainte bunicul meu si stiu cum se ingrijeste.Sunt specialist.

    4
    1

  • Maier Ionut pe 26 Oct 2009, 18:18
    Cum sa majoc cu el?

    Cum sa ma joc cu hamsterul meu, ca sa se simta si el bine si eu? Nu esxista cv jocuri frumoase din care sa si invete ceva?

    6
    0

  • Melody pe 8 Ian 2009, 20:53
    ingrijirea unui hamster

    buna.Eu am un hamster pe nume Pati.sa stiti ca hamsterii se hranesc cu:morcovi,salata,mar,mancare speciala si mai ales cu apa.Dar hamsterii se hranesc cu mai multe lucruri.Hamsterii sunt galagiosi noaptea. Intotdeauna trebe sa ai grija sa nu-si bage mainile la priza.Este periculos.mai ales hamsterii sapa ca sa-si faca un culcus,asa ca fac multa mizerie.Hamsterul este cel mai usor animal de ingrijit.

    6
    0

  • duda pe 1 Sep 2008, 00:56
    tare

    http://www.animalutz.net/animalutz/14748

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod