Tutunul – aroma la masculin

Toata lumea a auzit de nicotina,tutun,tabac,pipa,trabuc/havana/tigara de foi,tigareta,tigara. Astazi tutunul se regaseste in multe dintre parfumurile barbatesti.
Toata lumea a auzit de nicotina,tutun,tabac,pipa,trabuc/havana/tigara de foi,tigareta,tigara. Astazi tutunul se regaseste in multe dintre parfumurile barbatesti.

America a dat Europei cacao, porumb, dar si tutunul.Da, nicotiana tabacum a fost adusa in Europa dupa descoperirea Americii, in 1492, de catre Cristofor Columb.Planta insa are o istorie veche de peste 4.000 de ani, bastinasii din America Centrala folosind tutunul atat ca planta ornamentala cat si pentru fumat sau ca planta medicinala pentru vindecarea ranilor si bolilor de piele.
Multumita continutului de nicotina (numele alcaloidului vine de la Jean Nicot, 1530–1600, ambasadorul francez la curtea regala portugheza) are, in cantitati mici, efecte calmante pe care indienii au stiut sa le aprecieze.Ei au initiat obiceiul fumatului din pipa atat la ceremoniile religioase cat si in relatiile diplomatice dintre triburi – este deja bine cunoscuta fumarea pipei pacii.Primele pipe au fost confectionate din piatra moale de culoare rosie sau din argila.

Odata cu introducerea in Europa, acesta a cunoscut gloria, obiceiul fumatului raspandindu-se cu repeziciune in vest:Portugalia, Franta, Anglia, Tarile de Jos (Belgia, Olanda si Luxemburg),iar in est, prin intermediul tarului Petru cel Mare al Rusiei care a testat aceasta planta fumand pipa pe cand isi facea studiile in Tarile de Jos.


Odata cu secolul al XIX-lea apar tigaretele, iar incepand cu Primul Razboi Mondial, datorita pretului scazut, devin extrem de populare in toate mediile sociale.Sub forma de tutun de pipa, trabuc, tigara de foi, tigareta, sau, mai nou, sub forma de bautura lichida, tutunul isi continua existenta indiferent de lupta care se duce impotriva sa.

Indiferent daca esti fumator de tigara, trabuc ori pipa, fumatul este asociat adesea cu viciul,iar noile descoperiri medicale privind efectele nocive asupra sanatatii il asociaza cu boala si moartea.Dincolo de campaniile antifumat, impatimitii acestui obicei continua sa-si savureze portia de tutun zilnic.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod