Primii pași

Cu toții știm că momentul acela când îți vezi copilul mergând pentru prima dată este un moment memorabil. Dar cum îți dai seama că micuțul e gata să facă primul lui pas?
Primul pas al bebelușului este un moment important în dezvoltarea lui. Când mersul de-a bușilea se transformă în mers biped, micuțul tău e gata să treacă la o nouă etapă în dezvoltarea lui.

Fiecare bebeluș e diferit și își dezvoltă abilitățile în propriul său ritm, dar te poți aștepta să înceapă să meargă de-a bușilea în jurul vârstei de 8 luni. Apoi între 9 și 17 luni, el va începe să meargă în picioare.

Unii bebeluși sar peste mersul de-a bușilea și trec direct la mers normal. În acest caz, micuțul tău probabil se va mișca într-o parte și-n alta pe burtică, folosindu-se de mâini și picioare pentru a se împinge în față.

Această mișcare e total normală – bebelușul tău își întărește mușchii pentru ca mai târziu să poată merge. Genul acesta de mișcare sau mersul de-a bușilea vor fi urmate rapid de abilitatea bebelușului de a se ridica într-o poziție dreaptă.
În această perioadă, e important să-i arăți cum să-și îndoaie genunchii. Astfel, el va ști cum să treacă mai ușor de la statul în picioare la statul jos și invers.   

“E foarte important să știi că fiecare bebeluș are propriul lui mod de a învăța să meargă. Unii se vor târî, alții vor merge de-a bușilea, iar unii bebeluși le vor face pe ambele pentru a se pregăti și a se simți destul de încrezători să facă primii pași. Din aceste motive, nu ar trebui să încerci să-l faci să meargă mai devreme decât este el pregătit. . Încurajarea lui în această încercare îi va da sprijinul emoțional și psihologic de care are atâta nevoie pentru a face primii lui pași.”, sfătuiește expertul Pampers.

De îndată ce stăpânește statul în picioare, următoarea mișcare este să facă pași.
Începând să se simtă mai stabil pe picioare, s-ar putea ca bebelușul tău să înceapă să facă 2 – 3 pași în stânga și-n dreapta.

Când se va simți confortabil făcând acești pași, literalmente mici, el va deveni mult mai încrezător. Când nici nu te aștepți, micuțul tău care până ieri mergea de-a bușilea, acum începe să meargă în picioare.
 
“Fiecare vârstă are momente speciale, dar parcă aşa de multe ca în primul an de viaţă nu găsim în nicio altă etapă. Poate pentru că fiecare zi e ceva nou şi neaşteptat pentru părinţi, sau pentru că acum au loc cele mai rapide şi spectaculoase transformări în viața bebelușului. În primul an de viaţă, bebelușul începe să îşi dezvolte simţurile, se adaptează la noul mediu, se obişnuieşte cu alimentaţia din acest nou mediu, învaţă să vorbească, îi ies dinţişorii, învaţă să meargă și să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său .
Toate aceste etape de dezvoltare înseamnă un mare efort de adaptare pentru bebelușul tău.
Fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul său, dar sunt câteva etape prin care trece fiecare bebeluș și pe care este bine să fii atent la ele. Iată momentele pe care trebuie să le urmărești: până la 16 săptămâni, bebelușul trebuie să își poată ține capul ridicat, după a 48-a săptămână, trebuie să meargă în picioare sau de-a bușilea, tot atunci el trebuie să poată sta în fund, după a 35-a săptămână ar trebui să observi că se rostogoleşte de pe spate pe burtă, îşi atinge genunchi și se împinge pe vârfuri. După 30 săptămâni, ar trebui să poată ține o jucărie în mână, iar după 26 săptămâni ar trebui să reacționeze la sunete. La 34 de săptămâni va căuta obiecte cu privirea, până la 16 săptămâni va zâmbi, iar la 1 an va diferenţia persoanele din familie de cele străine.  Până la 26 de săptămâni ar trebui să gângurească, până la 40 de săptămâni, ar trebui să îl auzi rostind silabe, iar până la 1 an se va uita spre obiectul sau persoana despre care este întrebat (ex: unde e tata? unde e ursuleţul tău?).”
–sfătuiește Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.


Bebelușul tău când a început să meargă?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod