Cum să organizezi cu bani puţini o masă de Crăciun bogată

O masă de Crăciun bogată nu înseamnă, în mod necesar, o cheltuială de proporţii. Poţi pregăti acasă un meniu satisfăcător, de sărbatoare, fără să investeşti sume colosale. Ai nevoie doar de o strategie isteaţă, puţină chibzuială şi o organizare pe măsură.
Îţi vine să crezi sau nu, poţi să organizezi cu bani puţini o masă de Crăciun bogată. Ai grijă să îţi formulezi un plan cu cel puţin o săptămână înainte, astfel încât să nu fii tentată să cumperi alimente gata preparate sub presiunea timpului, care să te coste mult mai mult decât dacă le-ai pregăti acasă. Sfaturile de mai jos te vor ajuta cu siguranta să îţi planifici mai eficient bugetul de sărbători!

1. Stabileşte o sumă maximă pe care o poţi cheltui

Înainte de a face economii pe unde se poate, asigură-te că îţi impui o limită atunci când mergi la cumpărături. Dacă te hotărăşti să nu depăşeşti suma de 500 de lei, fă tot posibilul să rămâi în buget.

2.
Decide-te din timp asupra meniului


Al doilea pas este să treci pe hârtie meniul la care te-ai gândit, altfel nu poţi să ştii de ce ai nevoie şi cum poţi să improvizezi. Ideal este să alegi preparate simple şi sofisticate, diversificate şi inteligent combinate. Nu uita, de Crăciun nu se dublează stomacul nimănui, deci fii rezonabilă.

3. Măsoară cu atenţie cantitatea ingredientelor

Înainte să pleci la cumpărături, fă o listă cu toate ingredientele de care ai nevoie şi trece în dreptul lor cantitatea aferentă pentru masa de Crăciun. De pildă, dacă inviţi 10 persoane la masă, nu te aproviziona cu carne cât pentru 15 persoane.

Gândeşte-te în avans de câte porţii ai nevoie şi cât de mari vor fi ele, ţinând cont şi de vârsta invitaţilor (copiii, adolescenţii şi femeile vor mânca mai puţin decât bărbaţii).
Fă-ţi o idee realistă asupra cantităţii de mâncare care va fi consumată, dacă nu vrei să iroseşti bani.

4. Alege supermarketuri avantajoase

Cumpără toate produsele din acelaşi loc sau doar din supermarketurile care au de regulă preţuri mici şi oferte speciale. Nu aştepta până în săptămâna Crăciunului să faci cumpărăturile, altfel vei plăti mai mult pe aceleaşi alimente, din pricina perioadei. Orice diferenţă de preţ este importantă, dacă aduni sumele mici de la fiecare produs în parte.

5. Optează pentru sortimente ieftine, acolo unde poţi

Avantajul tău este că prepari singură felurile de mâncare de Crăciun, deci poţi improviza în privinţa alimentelor pe care le alegi.
Brânza din plăcintă poate fi o telemea obişnuită, pateul cu care umpli ouăle nu trebuie să fie de gâscă, iar ciocolata din fursecuri poate fi una obişnuită - nimeni nu va sesiza diferenţa.

Mai bine investeşti într-un vin bun, folosindu-te de sumele economisite cumpărând ingrediente ieftine pentru celelalte preparate.

6. Adaptează reţetele

Dacă prăjitura pe care vrei să o faci pentru masa de Crăciun are o reţetă cu ingrediente scumpe, precum migdalele, coniacul sau branza mascarpone, poţi să improvizezi şi să înlocuieşti produsele costisitoare, cu nuci obişnuite, vişinata de la părinţii tăi şi cremă de branză dulce obişnuită.
Mai ştii borcanele de gem care zac în cămară de luni întregi, neatinse? Acum le poţi specula cu adevărat calităţile, preparând deserturile de Crăciun cu dulceaţă naturală, foarte gustoasă.

Pune accent pe calitate, şi nu pe calitate.
Umple masa de Crăciun cu decoraţiuni frumoase (cele de anul trecut sunt perfecte), pune mare accent pe detalii şi vei obţine o masă de Crăciun bogată, cu bani puţini!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kiki pe 21 Dec 2013, 09:32
    pacat...

    ...putea fi un articol folositor...subiectul e generos...DAR ai dat-o in bara incepand cu foto :cum sugerezi idei economice,si arati atata opulenta ?! crezi ca masa celor saraci va arata asa cu ajutorul tau ?!ASTA ERA IDEEA ! Cei ce scrieti pe-aici aveti raspundere,nu vreti sa intelegeti !

    4
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod