Cum decorez dormitorul adolescentului?

Este evident ca fiecare dintre noi ne dorim un spatiu in care sa ne simtim in largul nostru si in care intimitatea sa ne fie respectata. Acelasi lucru isi doreste si copilul tau, ajuns acum la varsta adolescentei.
"Vreau o camera asa cum imi place mie!". De cate ori copilul tau nu ti-a spus acest lucru, pe un ton din ce in ce mai autoritar? Este evident ca fiecare dintre noi ne dorim un spatiu in care sa ne simtim in largul nostru si in care intimitatea sa ne fie respectata. Acelasi lucru isi doreste si copilul tau, ajuns acum la varsta adolescentei. Necesitatile sale s-au schimbat, iar camera sa trebuie adaptata noilor cerinte, pentru a-i fi utila in toata aceasta perioada.

Adolescenta este o faza critica in procesul de dezvoltare si maturizare a oricarei persoane. Ca atare, este vital ca dormitorul tanarului sa aiba un design care sa fie adaptabil toanelor, diferitelor sale capricii si stari. Atunci cand faci alegerea pentru designul dormitorului, asigura-te ca ai inteles si stii tot ceea ce trebuie despre preferintele copilului tau adolescent.

Iata cateva idei pentru momentul (foarte apropiat...) in care vei renova camera sa.

Ce alegem pentru o adolescenta

Daca ai o fata adolescenta, ia in calcul culorile sale preferate, pentru stabilirea paletei cromatice.
Poate ca rozul si movul nu mai sunt nuantele sale "de suflet", desi ii placeau la nebunie in copilarie... Poate ca acum opteaza pentru tonurile mai puternice, mai luminoase si mai "tipatoare".

Nu ai de unde sa stii aceste lucruri daca nu stai de vorba cu ea despre noile sale preferinte si gusturi. Cu atat mai mult este recomandabil sa o intrebi daca nu esti sigura de inclinatia sa actuala spre anumite culori. In plus, faptul ca discuti cu ea o va face sa simta ca parerea ei conteaza in "consiliul de familie". Pana la urma, camera ei va fi cea care va suferi transformari, motiv pentru care este important sa tii cont si de ceea ce crede ea.

Implic-o in acest proces, intreband-o in permanenta si cerandu-i sfatul in ceea ce priveste planurile de redecorare. Mai mult decat atat, plecati impreuna atunci cand cumparati diferite obiecte esentiale in acest scop.

Respecta aceeasi "reteta" si pentru elementele de mobilier si accesorii. Tine minte ca orice obiect din camera trebuie sa raspunda nevoilor copilului.
Mobilierul la moda si in culori vesele se va potrivi de minune personalitatii unui adolescent, insa adaugarea unor elemente decorative adecvate unui adult si cu aspect "serios" nu este o idee chiar atat de buna...

Ce alegem pentru un adolescent

La fel ca in cazul fiicei tale, trebuie sa tii cont si sa respecti preferintele fiului tau. Aceasta deoarece (si) baiatul tau are gusturi de care este important sa se tina cont.

In acest moment al vietii sale, tanarul simte nevoia sa fie independent si sa se "desprinda" de familie. Din acest motiv, uneori este mai dificil sa il determini pe un adolescent sa se implice in procesul de redecorarea a camerei sale decat pe o fata. Insa vei reusi sa ii atragi atentia daca il rogi sa ia parte la aceasta activitate - in acest fel, va simti ca nu i se impune sa faca ceva, dar ca i se adreseaza o rugaminte pe care poate oricand sa o refuze, daca isi doreste acest lucru.

Avand in vedere faptul ca orice copil asteapta cu nerabdare sa isi vada camera reamenajata, mai mult ca sigur ca va accepta cu bucurie sa fie alaturi de tine cu sugestii si idei.

Incepand de la planuri, cumparaturi, varuit, tapetat si pana la decorat, roaga-l sa te ajute si vei vedea cat de indatorat si fericit va fi de noile sarcini pe care si le asuma singur, de aceasta data.
In plus, un astfel de proiect reprezinta un lucru extraordinar pentru un adolescent - il va tine ocupat in timpul liber, iar fiul tau se va distra pe cinste vazand ca poate integra in designul propriei camere elementele care il intereseaza in mod direct.

Faptul ca ii permiti sa contribuie in mare parte la activitatile pe care le presupune redecorarea dormitorului sau, va duce la rezultate favorabile atat pentru tine, cat si pentru el, la finalul proiectului vostru.

Poti face si economie!

Poti economisi foarte multi bani daca nu arunci toata mobila si accesoriile vechi din dormitorul copilului. Poti recicla aceste lucruri, revopsindu-le in culorile pe care fiul sau fiica ta le prefera. Faptul ca reconditionezi mobila veche, punand-o in valoare prin culoare si aspect, te scuteste de cheltuirea unor sume frumusele pe alte noi elemente de mobilier...

Veiozele vechi pot fi si ele "imbunatatite", schimbandu-le abajururile, pictandu-le sau lipind pe ele diferite abtibilduri sau autocolante haioase.


Pentru un plus de stil si aspect "dramatic", poti schimba manerele sertarelor si clantele usilor cu unele viu colorate sau din metal stralucitor, care sa contrasteze cu nuanta in care sunt varuiti peretii.

In cazul in care nu i-ai cumparat deja un astfel de accesoriu copilului tau, un bean bag (fotoliu pufos, in forma de para si nu numai, umplut cu bobite de polistiren) este ideal in camera sa. Este unul dintre obiectele preferate ale adolescentilor.
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bianca pe 21 Iun 2012, 15:38
    ma gandeam sa-mi decorez camera asa:

    pai 1 perete trcrcoaz unu violet, unul bej cu o nuanta de mov in el si unul alb si pe el sa-mi pun tot felul de postere cu caii pentru ca ii ador si postere cu cantareti si tot feluri de chesti deaste.iar tavanul albastru inchis si pe el sa pun stele fosforescente ce parere aveti.apropo euam 13 ani

    0
    0

  • Claudika pe 31 Dec 2010, 12:08
    Camera mea

    Eu sunt Claudia si am 12 ani.Ador rosul,turcoazul,verdele,rozul......De fapt imi plac toate culorile,dar principalele culori sunt rosul,rozul,galbenul si turcoazul.Am o camera foarte tare,dar as vrea sa-i mai fac ceva,sa adaug stralucire.Daca aveti sugestii va rog scrieti-mi la comentariu.Aaa....si as vrea sa imi pun ceva si pe usa ,ceva de genu:numele meu din litere sclipicioase sau ceva floricelele,fluturas,stelute.

    2
    2

  • ina pe 22 Nov 2010, 20:36
    Dormitor de fata si baiat!

    Buna! Am 19 ani si am inceput renovarea apartamentului. Dormitorul este o problema pentru ca il impart cu fratele meu de 10 ani. Partea buna este ca amandoi vrem albastru inchis(mentionez ca avem jaluzele albastre inchis)... Insa nu stiu daca sa fac 2 pereti opusi. Daca puteti sa`mi dati un sfat. Mentionz ca imi place si rozul :D

    4
    1

  • Adina pe 12 Nov 2010, 17:52
    Vreau camera mea si sa fie dupa gustul meu.

    Buna! Ma numesc Adina am 14 ani, in 30 ianuarie fac 15. Impart dormitorul cu fratele meu de 9 ani. Deci suntem un baiat si o fata care au aceeasi camera (care este mica si multa mobila). Va rog sa imi dati niste sfaturi cum sa fac sa fie mai mult loc prin camera. Va roggg! Multumesc!

    2
    3

  • carmenussa pe 19 Mai 2010, 14:22
    si mai multe idei

    Buna fetele. Vreau si eu sa imi redecorez camera, si tot ma "bat" cu parintii mei sa o faca asa cum mi-o doresc eu. Am inceput sa adun fel de de fel de poze cu ce mi-ar place, si cum as vrea sa arate camera. Foarte misto articolul, mi-a fost de folos. Am mai gasit si alte idei foarte misto si pe un site www.savanaculoare.ro urati-mi succes cu convinsul alor mei. :)) Mersi

    0
    0

  • andreea pe 15 Nov 2009, 20:27
    un dormitor perfect

    Buna ma numesc Andreea si am 16 ani. In curand, mai exact peste 2 saptamani eu si familia mea vom avea propria noastra casa. Eu voi avea pentru prima data in viata.o camera care va fi doar a mea. Nu ma pot hotari la nuantele mobilei. Mi-am ales mobila,trebuia sa aleg una nu prea scumpa. Si m-am multumit cu asta. Mobila contine un sifonier cu 2 usi si rafturi,pat de 2 persoane si inca ceva ca un fel de birou,su sertare,rafturi si usi. Si patul mai contine si 2 nopturi in cele doua parti ale patului. trebuie sa imi aleg doua nuante pentru mobila. Mai mult nu se poate . Si nu prea ma pricep . Nu vreau sa fi ceva foarte copilaros,dar nici ceva foarte serios. imi place foarte mult galbenul dar nu stiu cu ce culoare l-as putea combina. dar va rog ,nu imi recomandati negru,deoarece matusa mea are mobila negru cu galben. M-ar interesa si pereti. Mi-ar placea o singura culoare si ceva modele pe deasupra. Dumneavoastra ce ziceti ? Va multumesc si astept raspuns Nu uitati de mine va rog Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra si va apreciez munca. O seara buna !!!!!!!!!

    0
    0

  • Alexandra pe 20 Iul 2009, 18:05
    o noua camera...

    Buna!Numele meu e Alexandra si am 15 ani si anula acesta ma mut la casa unde o sa am o camera imensa si nu prea stiu cum sa imi decorez camera si va rog foarte mult sa ma ajutati si voi cu un sfat! Va multumesc mult!

    4
    0

  • Kity pe 20 Iul 2009, 00:28
    Camera mea !

    Buna ! Numele meu e Cristina(Kity imi spun colegii) . Am 10 ani si 7 luni . Mi-am convins parinti sa-mi schimbe mobila din camera . Dar au pretenti :mobila SA DEPASEASCA 5000 ron(banii noi ) , sa am pat de 2 pers. (considera ca ma misc prea mult noapte si pana la orma o sa ca din pat )si am o camera destul de mica ! Sunt clasa a5-a ,sagetator , forte activa , imi plac petrecerile in pijamale si iubesc saga Twilight si saga Vampirates ! Sunt destul de matura si m-am saturat de mobila mea cu barbie ,ursuleti si tot feluri de lucruri care imi placeau la 5 ani ! Va pup !

    0
    1

  • marina pe 19 Iul 2009, 11:06
    camera mea

    nu stiu cum sa imi decorez camera deoarece este foarte mica

    1
    2

  • andrada pe 24 Iun 2009, 22:56
    am nevoie de idei

    buna....sunt din timisoara,stau la bloc ...mentionez fptul stau la bloc pt a va putea da seama k nu am spatiu de "desfasurare"...de curand am implinit 18 ani ,am o relatie serioasa cu prietenul meu si de aceea vreau sa-mi redecorez camera...caut in disperare de eva vreme idei,da nu intalnesc pe nimeni care sa ma ajute....ingurele lucruri pe care le stiu sunt clorile...un mov inchis si un roz la fel de inchis...patul de 2 persoane si probabil cu un voal deaspra....ma puteti ajuta u idei?

    0
    1

  • Ariana pe 19 Mai 2009, 11:04
    camera mea

    Salut, numele meu este Ariana si locuiesc in Sibiu. In curand eu si familia mea ne vom muta la casa, iar eu nu stiu cum sa imi decorez camera, cum sa o zugravesc si ce mobila sa cumpar. Desigur mutandu-ne la casa, camera mea va fi de vreo trei ori mai mare decat vechea mea camera. VA ROOOG ajutati-ma sa imi fac camera cat mai placut (mie imi place culoarea roz) Va astept cu drag sa imi raspundeti......P@@@

    1
    3

  • Maria pe 27 Apr 2009, 14:47
    o schimbare

    Buna, am 13 ani si vreau sami decorez camera e potrivita pt. pereti culoare mov deschis? dar nu stiu ce mobila sami iau si de unde . sunt sagetator

    1
    0

  • Alexa pe 22 Feb 2009, 19:52
    As dori sa fac niste mici schimbari in camera mea...

    Buna sunta Alexa am 15 ani si m-am gandit sa fac niste mici schimbari in camera mea.Parintii au fost de acord sa-mi zugraveazca camera in alta culoare si sa- mi cumpere cateva accesorii noi,insa mobila va ramane neschimbata...Ce culori s-ar potrivi pentru pereti,covoare,perdele si ce accesorii ar fi potrivite daca mobila este maro deschis cu gri?

    1
    2

  • kathy pe 22 Feb 2009, 05:26
    camera mea

    am uitat sa mai precizez ca am 17 ani si sunt nascuta pe data de 3 august, in concluzie sunt zodia leu.. si recunosc ca am o oarecare credinta in zodiac :P va multumesc din nou si scuzati-ma de deranj :D ah... pot spune ca am si parti crazy :D cred ca asta s-a vazut deja, nu?:-? :-" :D

    2
    1

  • kathy pe 22 Feb 2009, 05:24
    camera mea

    buna, numele meu este kathy, ma rog.. numele meu de fapt este catalina, dar mi se spune kathy :D este mai scurt, mai practic si suna mai bine :D urmeaza sa imi redecorez camera, de fapt in curand va avea parte de transformari grave de la parchet, zugravit la demolat de alte lucruri inutile. am o vaga idee cam ce as vrea in camera mea, dar nu sunt inca decisa, adica vreau mai multe feluri de lucruri, dar nu prea stiu care cum sa le potrivesc, sa le asortez, tocmai de aceea apelez la ajutorul dvs.mi-as dori sa fie ceva mai crazy, noncomformist.sa va spun cate ceva despre mine, in primul rand ascult rock, punk, pop...cam in jurul acestor genuri se invarte gusturile mele muzicale, imi place sa ma distrez, ador sa ies cu prietenii in diverse locuri, de la parcuri, cafenele, pana la cluburi.am si o parte romantica in mine, melancolica unoeri, dar in majoritatea timpului sunt sangvinica si putin colerica :">imi plac toate culorile in afar de roz, lila si tot ce tine de aceasta culoare, movul se accepta totusi :D ador bordoul in combinatie cu negrul :x :D obisnuiesc sa dorm foarte mult, imi place sa dorm :D cam atat despre mine, v-am spus toate acestea cu speranta ca ma veti ajuta, dandu-mi cateva sugestii in functie de imaginea pe care v-am ajutat sa v-o creati despre mine. mai am totusi o dilema, in casa noastra mai exista un dormitor mult mai spatios si mai luminos decat acesta, iar parintii mei mi-au sugerat sa mi-l decorez pe acela insa pe mine nu ma mai tenteaza atat de tare, am impresia ca nu imi va mai conferi aceeasi atmosfera pe care mi-ar putea-o conferi acest dormitor destul de micut, dar suficient si nu foarte luminos, doar cu o mica fereastra care da in garaj. dvs ce spuneti, ar fi o idee mai buna dormitorul mai spatios si luminos, ar fi mai benefic decat acesta? astept raspunsul dvs. si sper din suflet ca nu v-am plictisit :)

    1
    0

  • alexandra pe 16 Feb 2009, 13:50
    docorarea dormitoruui

    eu cu sora mea ne-am gandit sa ne schimbam camera. Am lipit postere nu stiu ce putem sa mai facem ne dati si noua cateva idei?

    4
    0

  • galatean patricia pe 6 Feb 2009, 09:26
    camera mea

    Buna!Sunt Patricia si nu stiu cum sa-mi decorez camera.Ma voi muta intr-o casa noua si camera mea va fi destul de spatioasa.as vrea sa folosesc culorile albastru deschis,alb,rosu,bleu si ceva negru.ajutati-ma,va rog!Multumesc!

    0
    0

  • Alexandra pe 17 Ian 2009, 14:14
    Cum sa-mi decorez dormitorul?

    Buna,sunt Alexandra si in curand ma voi muta in casa noua si voi avea o camera a mea destul de spatioasa.Nu prea stiu ce culori pot folosi in mobilier si la pereti.Va rog sa ma ajutati!Multumesc!

    0
    0

  • Cornelia pe 7 Dec 2008, 00:06
    Cum sa-mi amenajez dormitorul?

    Buna,sunt Cornelia,sunt adolescenta si urmeaza sa ma mut impreuna cu familia mea intro alta casa recent construita,am o camera a mea pe care trebuie sa o amenajez,as dori sa imi dati un sfat in legatura cu aceasta.Va rog sa ma ajutati. Multumesc!

    0
    0

  • Boltye Andrei pe 3 Dec 2008, 14:52
    o noua camera

    Buna, Am 17 ani, iar in scurt timp ne vom muta la casa noua, binenteles voi avea o camera a mea destul de mare, pe care as dori sa ma sfatuiti cum sa o amenajez.Nu prea stiu ce culori sa folosesc la mobilier , la pereti, dar mi-ar place ca in camera mea sa pot sa imi primesc si prietenii , sa invat ...

    1
    0

  • alexandra pe 8 Iun 2008, 13:59
    Cum sa-mi decorez dormitorul?

    buna.. sunt alexandra (adolescenta) si as vrea sa-mi desenez peretii.. culorile camerei mele sunt galben si rosu. va rog sa ma ajutati.multumesc!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod