Secretara moderna - detaliul care face diferenta

Inacceptabil pentru 2004, dar totusi nesurprinzator, avand in vedere ca traim in Romania, imaginea secretarei este inca una denaturata...
Inacceptabil pentru 2004, dar totusi nesurprinzator, avand in vedere ca traim in Romania, imaginea secretarei este inca una denaturata.

Fie ca e utilizata ca inlocuitor modern al robotului telefonic (detaliu ramas, culmea, neexploatat de industria IT), fie ca e privita chioras de colegele avide de istorioare condimentate si banuita de infidelitati cu seful sau pur si simplu nu e perceputa de colegii grabiti sa-si bea cafeaua pentru a deschide cu adevarat ochii pentru o noua zi, secretara pare de cele mai multe ori persoana cel mai putin indispensabila firmei.

"Sunt suficiente fete frumoase la noi care stiu sa ridice receptorul", gandesc inca multi patroni autohtoni. Si de aici reiese ca principala activitate a unei secretare intr-o firma este aceea de a spune "Buna ziua" si numele firmei de 30 de ori pe zi.
Plus, obligatoriu, cafeaua sefului.

Totusi, daca rasfoim paginile de job-uri ale ziarelor vom constata ca pentru posturile de secretara se prefera persoane cu studii superioare, cunoscatoare de limbi straine, contabilitate primara, calculator.

"Am lucrat intr-o firma unde, pe langa faptul ca redactam si concepeam toata corespondenta, tineam si contabilitatea primara, traduceam majoritatea documentelor, ma ocupam si de dosarele de angajare, functia mea fiind aceea de secretara. Denumirea functiei nu ma deranja catusi de putin, insa atitudinea unor colege, mai ales, era uneori de-a dreptul jignitoare. Nu conta cat de mult munceai, ceea ce conta era ca tu, in firma respectiva erai pe una dintre ultimele pozitii ierarhice."(Raluca, 24 de ani)

Mai mult decat atat, secretara este tapul ispasitor ideal pentru fiecare criza de nervi a sefului sau pentru fiecare greseala.
Ea nu are dreptul nici sa fie obosita, nici suparata, nici ocupata cand i se cere ceva. Ea trebuie sa fie tot timpul disponibila si pentru sefi si pentru colegi si pentru clienti si pentru colaboratori, furnizori, musafiri, trecatori, rude etc. Si in timp ce zambeste, asculta, serveste, aceeasi secretara cauta oferte pentru noi achizitii, scrie invitatii, ia legatura cu alte firme, raspunde la telefon, ii aminteste sefului de sedinta de la 4, aranjeaza sala de conferinte si termina si traducerea aia urgenta. "O zi de munca pentru mine e o cursa contra cronometru. La sfarsitul zilei, insa, nu raman foarte multe dovezi palpabile, pentru ca munca mea inseamna , , , ."(Ana, 25 ani).

Un alt aspect important al acestei meserii este contactul permanent cu angajatii firmei. "Interactionand zilnic cu majoritatea colegilor, dar mai ales cu directorul, incepi sa-i cunosti, sa devii sensibila la starile lor, sa stii fiecare ce tip de personalitate este.
Mai mult, pe la biroul meu trec toate barfele, sunt lasate toate problemele si foarte multi colegi imi fac mici sau mari confesiuni". (Adriana, 25 ani)

De aceea un sef intuitiv (categorie destul de restransa la noi) ar trebui sa stie ca prin secretara poate asigura un bun flux al comunicarii atat in interiorul firmei, cat si in afara ei. Totusi, cati dintre angajatorii din Romania sunt constienti de importanta alegerii unei secretare profesioniste si nu doar fosta "Miss Boboc", cati dintre noi, colegi sau sefi, apreciem aceasta munca?

Daca lucrezi ca secretara, nu pierde din vedere importanta ta in cadrul firmei. De cele mai multe ori, indiferent de pozitie, conteaza atitudinea ta fata de munca pe care o prestezi si fata de ceilalti. Fa-te respectata prin calitatile tale umane si aminteste-ti ca acest respect se castiga mult mai greu decat cel ierarhic.
Nu ramane niciodata intr-o firma in care simti ca munca ta nu e apreciata. Multi ajung sa-si dea seama ce persoane valoroase aveau in echipa abia dupa ce acestea pleaca. Fii una dintre aceste persoane valoroase, in primul rand in ochii tai si nu lasa o mentalitate complet demodata si trei colegi rautaciosi sa-ti strice imaginea de sine. Chiar si in Romania oamenii mai pot schimba parerile preconcepute. Fii unul dintre ei.
 

Comentarii (18)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iepu pe 11 Feb 2013, 14:27
    ....Mda

    Multe fete sau femei aici care nu stiu ce zic...printre care cea care vrea neaparat sa fie secretara.Cea cu o viitoare secretara...Helloooo trezeste-te omule, asta e job-ul tau mult dorit...Scuza-ma atunci dar cu siguranta sarmul de care spui va fi singurul care te va ajuta ca minte din pacate...Eu nu zic ca nu as vrea sa fiu secretara.AS VREA SA LUCREZ CA ORICE in momentul asta, dar sincer nu gasesc absolut nimic.NU zic ca o fi munca usoara, dar frateee studii superioare, experienta minin 2 3 ani...salariu 9 milioane...Si duci juma de firma in carca,Mai acu doua zile, anunt pt secretara full time, mult de alergat pe la institutii..650 ron salariu...PE BUNEE??????Pai stai nene adica vrei sa fiu cu studii, cu experienta, sa stiu contabilitate sa fac nu stiu ce si nu stiu cum si dai sub 1000 de ron???E bataie de joc.Asta ca sa nu mai zic ca probabil cand vrei concediu e bataie de cap.As vrea si eu sa gasesc un post normal, pe la 1200 ron, intr-un birou normal, unde sa nu trebuiasca sa te imbraci office si sa nu conteze un cacat de diploma, pana la urma irelevanta.M-am saturat de atatea pretentii peste pretentii si in schimb primesti numai suturi si oferte demne de femeia de servici, Macar acolo dai cu matura nu iti folosesti atatea cunostinte dobandite in scoala, pentru care pana la urma ai dat niste bani.

    2
    0

  • mihailescu silviu pe 22 Sep 2012, 14:08
    caut asistent manager (secretara )

    aici aveti dreptate ..........cine nu cunoaste importatnta secretarei nu are de ce sa fie manager este mult mai importanta decit tot ce ati subliniat mai sus dar............intrebarea pertinenta este unde poti gasi o secretara care sa corespunda macar la ce ati subliniat mai sus? daca stiti vreuna doresc sa o angajez sa ma contacteze la importatoriengrosromania@gmail.com mihailescu silviu este numele meu

    1
    4

  • anonim pe 14 Sep 2012, 11:43
    sectr personala

    am fost la interviu pt secretara dar toti mi-au cerut ceva mai mult...sex

    2
    1

  • s.drg pe 7 Sep 2012, 15:08
    O vitoare secretara

    Buna dragele mele,am lucrat mai multi ani in vanzari si mi-am dorit mereu sa fiu secretara si sa ma imbrac cat mai sic..chiar scria cineva mai sus ca prefera hainele lejere..eu cred ca si un jeans cu niste balerini draguti si niste camasute lejere pot da bine...pana la urma cred ca suntem imaginea firmei,a sefului ..nu? Abia astept sa trec la tinute mai office... Am mari emotii...pt ca nu stiu ce voi avea de facut..in schimb ma bazez pe sarmul meu si pe felul meu de a fi...amabila,nu pot sa spun ca zambesc 100 % din timpul meu dar sunt o pers draguta si placuta. Aveti incredere in voi...eu sunt de parere ca este o meserie frumoasa..si stresanta e adevarat dar putem razbi..succes dragelor!

    1
    1

  • ioana pe 22 Mar 2012, 11:48
    un sfat..

    Sunt si eu secretara de cateva luni:) sunt si destul de tanara, 23 ani, si vreau sa va spun ca am fost foarte speriata si stresata cu cateva saptamani inainte sa ma apuc de lucru, nu stiam cu ce sa incep si partea proasta e ca nu mi-a aratat nimic fosta secretara , nici macar un sfat, dar m-am autoinvatat singura si prin intelegerea si suportul colegilor am avut incredere in mine si acum sunt foarte mandra si fericita de postul pe care il ocup..Dupa parerea mea, daca te aranjezi , daca zambesti tuturor si oferi respect, si faci ceea ce ti se cere.. o sa duci o viata frumoasa la locul de munca.Desi sunt zile in care suntem mai vulnerabile la stres si nervi, sa nu uitam ca si cei din jurul nostru au o viata externa celei din firma si au problemele lor deasemenea,dar noi trebuie sa stam cu spatele drept si sa zambim... Eu asa m-am ajutat si pot spune ca sunt foarte fericita si imi iubesc munca...Aaaa... cand vine vb de barfe, ignor total, e cel mai bine, fara bisericute, mai bine cu toata lumea:) Succes fetelor, si, desi am doar 3 luni de cand lucrez, sunt 100% multumita cu tot ce tine de slujba asta...pt moment:d ne auzim in viitor

    1
    0

  • isabella pe 17 Feb 2011, 13:36
    secretara

    in curand voi merge la noul loc de munca si ca secretara, dar...am o problema si una mare din punctul meu de vedere. sunt o persoana care prefera imbracamintea lejera, blugii, tricourile, hanoracele, adidasi, balerini..etc...vara port rochite si fuste, dar foarte lejere...acum e problema, cum ma imbrac la noul post???? cu hainele pe care le am!!!!!!!!!! nu am nimic office.....helppppp

    5
    0

  • daniela pe 29 Dec 2010, 13:47
    secretara

    sunt incepatoare si nu stiu mai nimic sa fac.....ce ar trebui sa fac,cum sa raspund la tef,cum sa ma comport la birou etc.

    11
    1

  • daniela pe 14 Oct 2010, 18:07
    despre secretariat

    Sunt secretara la o firma de constructii de 6 luni ,stiu engleza la nivel mediu citit si vorbit si am cunostinte de calculator in programele in care am lucrat si as vrea sa ma angajez in alta parte deorece firma este pe cale sa se inchida dar nu i-mi gasesc un post in acest domeniu.Ce ar trebui sa fac sa am mai multe sanse de a gasi un post.

    8
    0

  • mihaela pe 9 Aug 2010, 22:22
    sunt secretara

    Deci sunt secretara la o facultate de arte si va spun ca este foarte greu, nu doar raspunzi la telefon si faci cafele. Am 43 de ani dar nu ma dau obosita inca dar la un moment dat este un INFERN. In speta la admitere. As vrea sa gasesc un loc unde sa fiu o secretara mai linistita.

    0
    1

  • Mihaela pe 17 Feb 2010, 10:51
    Pentru patru ramona

    Am citit anuntul tau. Nu vreau sa te dezamagesc, dar pentru a fi secretara, dar mai ales pentru a fi o secretara buna, trebuie sa fii impasibila la rautatile celor din jur, sa te dedici intru totul muncii, dar, cel mai important, trebuie sa-ti placa ceea ce faci. Cat despre ce trebuie sa faci? Multe ...

    0
    2

  • patru ramona pe 28 Ian 2010, 18:21
    secretara

    vreau sa fiu secretara ce studii imi trebuie ce rebuie sa stiu sa fac

    5
    0

  • seqa residence pe 9 Mar 2009, 15:52
    caut secretara

    caut secretara cu cunostine PC si limba engleza contact:office@seqa.ro

    0
    0

  • nicoleta pe 31 Oct 2008, 14:13
    secretara??

    De putin timp am fost la un interviu pentru traducator dar la locul faptei am aflat ca defapt e nevoie de un translator.Le-am spus ca nu ma descurc ca translator dar seful de acolo a zis ca eman energie pozitiva si a zis ca creeaza un post de secretara pentru ca vrea sa lucrez cu ei...Nu va ganditi la prostii pentru ca eu sunt pe departe de ceea ce poti numii o gagica buna...nu sunt nici slaba si nici nu ma imbrac eu prea shic..(am fost la interviu in tenesi si blugi). Ceea ce e mai nasol e ca nu stiu ce o sa fac eu ca secretara eu lucrand pana acum numai ca desenator tehnic pe coputer. Am nevoie de ajutor deoarece nu stiu ce raspunderi o sa am mai ales ca incep serviciul pe 1 decmbrie.(Nicoleta 21 ani)

    0
    0

  • georgeta pe 6 Iul 2008, 17:54
    secretara

    af fi secretara inseamna a cunoaste oamenii, a fi alaturi de ei, de trairile lor, a te implica cu adevarat in bunul mers al firmei, a fi mandra de reusita unui proiect in care te-ai implicat, a sti tot ce misca si tot ce implica desfasurarea in bune conditii a activitatii firmei. Dar atentie, nu trebuie sa uiti de tine ...

    6
    1

  • ela pe 11 Iun 2008, 16:20
    pentru noli

    Eu nu lucrez ca secretara, am o pozitie executiva de care sunt foarte multumita din toate punctele de vedere si nu sunt de acord cu parerea celor care desconsidera secretara. Ea trebuie sa stie cel putin o limba straina si sa aiba cunostinte minime de calculator, si trebuie sa detina anumite abilitati. De ce? Pentru ca asta implica job-ul respectiv: relationare, comunicare, implicare. Daca nu stii aceste minime cunostinte, nu te poti angaja pe un post decent nicaieri. Si, de obicei, din postul acesta se pot invata cele mai multe in companie si se poate promova cel mai usor. Daca tu ai stii cele cerute pentru postul de secretara, dar doresti sa te angajezi pe un alt post, mult succes! Depinde de fiecare!

    3
    0

  • noli pe 30 Apr 2008, 15:41
    secretara

    Daca tot este vazuta atat de prost aceasta meserie,de ce atunci cand doresti sa ocupi acest post ti se cer atatea?! :strudii, referinte, EXPERIENTA, limbi straine, nu stiu cate programe de calculator??? Pai scuzati-ma daca as avea toate astea nu m-as mai angaja secretara!!!! O zi buan tuturor

    1
    0

  • eva pe 19 Apr 2008, 22:40
    secretara

    sunt un tot in firma ..inafara de tot ce poate fi personal,dar sunt mandra de mine de realizarile mele profestinale si merg inainte cu fata sus..curaj fetelor,nu toata lumea vrea o secretara pt.....ci un om competent in toate

    0
    0

  • Nicoleta pe 26 Mar 2008, 14:11
    Secretara

    Dragele mele, am 39, sot, 2 copii (18 si 14) sunt secretara de 10 ani intr-o firma in care lucrez de 20. Si sunt o femeie frumoasa! Am licenta in management de 1 an, inainte am facut o post- liceala si probabil la anul voi face master. Sfat: secretariatul este singurul post in care nu-ti permiti aliante, prietenii, suete Tineti stacheta cat mai sus prin atitudine, tinuta si fiti convinse ca sunteti cele mai importante dintre angajati, contactul firmei cu exteriorul si implicit prima impresie. Iubiti- va meseria si nu lasati studiile !

    3
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod