Vitaminele si rolul lor antioxidant

Medicii recomanda la inceputul primaverii consumul de vitamine si minerale, fie prin alimentatie cu legume proaspete, fie sub forma de pilule, necesar pentru o functionare optima a organismului slabit in timpul iernii. Trei dintre vitamine - A, C si E - sunt renumite pentru capacitatile lor antioxidante. Ele neutralizeaza radicalii liberi, despre care se crede ca sunt cauza multor boli grave, precum cancerul, afec-tiunile coronariene, diabetul, cataracta, artrita. Tot radicalii liberi sunt cei care declanseaza procesul de imbatranire.


Vitamina A - protectie impotriva cancerului

Vitamina A, care este cunoscuta si ca vitamina cresterii, face parte din categoria vitaminelor hiposolubile, jucand un rol important in vedere, crestere, formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.
Aceasta vitamina este una dintre cele care au si un rol antioxidant, oferind protectie impotriva cancerului.
Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: retinol (in alimente de origine animala) si provitamina A - caroten (in produse de origine animala si vegetala).
Vitamina A poate fi gasita in special in ficat, morcov, cartofi dulci, dovleac, untura de peste, lapte, unt, galbenus de oua rosii, spanac, ardei, varza, sfecla rosie, mango, papaya, curmale etc. Sursele principa-le pentru vitamina A raman ficatul, galbenusul de ou si uleiul de peste, iar provitami-na A se regaseste in fructele si legumele verzi. Doza recomandata este de 600 miligrame pe zi pentru femei si 700 miligrame pe zi pentru barbati.

Vitamina C formeaza globulele rosii

Vitamina C este o alta vitamina importanta care, pe langa rolul antioxidant, este antihemoragica, antiinfectioasa, antianemica. Vitamina C este indispensabila la formarea colagenului si tesutului osos, combate permeabilitatea si fragilitatea capilara si participa la formarea anticorpilor, asigurand astfel protectie impotriva unor forme de cancer si a bolilor coronariene.
Ajuta organismul sa absoarba fierul din alimente si formeaza globulele rosii. Doza recomandata este de 400 de miligrame pe zi pentru femei si barbati. Fumatorii au nevoie de 800 de miligrame zilnic.
Sursele cele mai bogate de vitamina C le constituie citricele, fructele (portocale, papaya, mere, kiwi, afine, capsuni, coacaze, macese), ardeiul verde dulce, patrunjelul, mararul, varza rosie, broccoli, cartofii, spanacul. De asemenea, se gaseste in ficat, rinichi, creier si lapte. Vitamina C se distruge prin fierbere, conservare sau expunere la lumina.

E - vitamina fertilitatii

Vitamina E, cunoscuta si sub denumirea de vitamina fertilitatii, este tot o vitamina hiposolubila cu rol antioxidant puternic, care impiedica deteriorarea celulelor de catre radicalii liberi, stabilizand membranele celulelor si imbu-natatind functia imuna la varstnici.
Vitamina E previne bolile car-diovasculare si multe forme de cancer si reduce riscul aparitiei cataractei.
Unele studii au reliefat ca in diabetul zaharat vitamina E poate imbunatati controlul me-tabolic.
Rolul sau cel mai impor-tant este insa acela de a mentine troficitatea aparatului germinativ. Are si un rol antiinfectios, antiscleros, ce se implica in com-baterea distrofiilor musculare si osoase.
Originea vitaminei E este una mixta, adica si vegetala, si animala, gasindu-se indeosebi in cereale, telina, varza, fasole, mazare, salata, spanac, mere, uleiuri vegetale, precum si cel de soia si cel de porumb, lapte, oua, carne, unt si branzeturi.

Vitaminele B cresc rezistenta la infectii

Alte vitamine care au rol antioxidant sunt cele din grupul B6, care au multiple implicatii in metabolism, ajutand la transformarea proteinelor, lipidelor si glucidelor. Acestea sunt hidrosolubile si intervin in formarea globulelor rosii, asigura buna functionare a creierului si, printre altele, joaca si un rol antioxidant, ajutand organismul sa elimine unele substante toxice.
Vitaminele din grupul B6 favorizeaza formarea anticorpilor, crescand astfel rezistenta la infectii.
Vitaminele din grupul B6 sunt foarte sensibile la lumina, dar rezista la caldura. Doza recomandata este de 1,2 miligrame pe zi la femei si 1,4 miligrame pe zi la barbati.
Vitaminele din grupul B6 se gasesc atat in regnul animal, cat si cel vegetal, in drojdie uscata, ficat, soia, banane, nuci, cartofi, orez, cereale integrate, peste, polen, spanac, cacao, telina, patrunjel, fasole boabe.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod