Transplantul de tesut ovarian prelungeste viata

Facebook Twitter Comenteaza
Transplantul de tesut ovarian prelungeste viata

Medicii au constatat ca transplantul de tesut ovarian in cazul femeilor care au facut chimioterapie le prelungeste viata.

 

Multe femei aleg sa-si criogeneze tesutul ovarian inaintea tratamentelor agresive pentru cancer pentru ca apoi acesta sa fie transplantat pentru refacerea fertilitatii. In urma testelor efectuate pe cobai soareci, medicii de la o clinica medicala din Tokio au constatat o imbunatatire a calitatii vietii, precum si o prelungire a ei, pe langa restabilirea functiilor aparatului reproducator, informeaza publicatia britanica DailyMail.

"Beneficiile pe care le pot aduce procedurile pentru pastrarea fertilitatii constatate in studiul nostru pot indica faptul ca exista posibilitatea ca aceste proceduri odata aplicate pe subiecti umani ar avea rezultatul scontat de imbunatatirea si prelungire a vietii unei femei",
precizeaza coordonatorul studiului, dr.

Noriko Kagawa de la o clinica pentru femei din Tokio.

Expertii nu cunosc cu exactitate cauzele acestor efecte, insa mizeaza pe ideea ca transplantul restabileste functiile hormonale. Urmatorul pas consta in a verifica daca o femeie poate sa faca un transplant ovarian de la un donator utilizandu-se cat mai putine medicamente imunosupresoare post-transplant.

Pana in prezent, transplantul ovarian s-a realizat doar in cateva cazuri folosindu-se donatori compatibili, cum ar fi o sora geamana.

Deoarece celulele canceroase se dezvolta si se divid rapid, se administreaza citostatice, care au scopul de a ucide celulele cu dezvoltare rapida.
Dar si unele celule normale se multiplica rapid si chimioterapia le afecteaza si pe acestea. Cand se intampla acest lucru rezulta efectele secundare. Celulele normale cu ritm rapid de crestere  sunt celulele sanguine din maduva spinarii, celulele tractului digestiv, din sistemul reproducator si foliculii pilosi. Citostaticele pot afecta si celulele din inima, rinichi, vezica urinara, plamani si sistemul nervos.

 

Uneori efectele secundare se pot face simtite toata viata, acesta este cazul in care chimioterapia determina afectarea ireversibila a inimii, plamanilor, rinichilor sau organelor reproducatoare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod