Transplant de inima vie, incheiat cu succes in Marea Britanie



O echipa de chirurgi britanici a realizat cu succes o operatie de transplant de inima vie, aceasta fiind a treia operatie de acest gen in lume, medicii fiind de parere ca procedura va revolutiona modul in care sunt realizate transplanturile de organe, informeaza editia electronica a Daily Mail. Coordonatorul echipei de medici a fost profesorul Bruce Rosengard de la Spitalul Papworth din Cambridge. Pacientul a fost o femeie in varsta de 58 de ani care a cerut ca numele ei sa nu fie dat publicitatii.
Acest gen de operatie a mai fost realizat de doua ori in Germania si consta in mentinerea vie a inimii in afara corpului, aceasta fiind calda si pulsand, inainte ca transplantul sa fie efectuat. Pana acum organele trebuiau conservate in gheata si transferate pacientului in maximum sase ore de la prelevare, existand mari riscuri de deteriorare a acestora, daca nu se respectau regulile. Aparitia noii tehnologii, numita TransMedics Organ Care System si dezvoltata la Boston (Statele Unite), inseamna faptul ca organele pentru transplanturi au o durata de viata mai mare si pot fi transportate pe distante mai lungi.
Profesorul Rosengard a declarat ca, in mod traditional, organele sunt taiate din corp, asezate intr-o solutie concentrata de potasiu si apoi asezate intr-un recipient cu gheata, urmand a fi resuscitate inainte de a se realiza transplantul. In cazul noii tehnologii, inima este taiata din corp, utilizand solutie de potasiu, asezata intr-un recipient cu solutie salina rece si conectata la un aparat care o alimenteaza cu sangele donatorului si oxigen. Inima este mentinuta la o temperatura de 34 - 36 de grade Celsius.
"Experimentele de laborator au scos la iveala faptul ca inima poate fi mentinuta in aceasta stare cel putin 12 ore", a declarat Rosengard. La o saptamana dupa operatie, pacienta care a primit transplantul se simte bine si toate functiile sale sunt normale. Rosengard este de parere ca acest procedeu ar putea duce la dublarea sau chiar triplarea numarului de transplanturi realizate anual.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod