Primele "organe de rezerva" crescute in laborator, transplantate cu succes la om



Primele organe reconstruite in laborator din celule prelevate exclusiv de la pacienti au fost transplantate cu succes la sapte bolnavi care au cate o vezica urinara nou-nouta lipsita de riscurile respingerii, asociate cu transplantul de la un donator. Aceasta prima dovada ca oamenii pot sa-si creeze "organe de rezerva" a fost relatata de revista medicala "The Lancet", care a facut public succesul unei echipe de la Institutul de Medicina Regenerativa din Carolina de Nord. Cercetatorii americani au anuntat, luni, ca cei sapte pacienti cu vezici reconstruite sunt perfect sanatosi dupa operatie, sistemul lor digestiv si urinar, precum si alte procese metabolice functionand normal.
Pentru reconstruirea organelor, medicii au prelevat cateva celule musculare din vezicile bolnave, pe care le-au plasat pe exteriorul unui cadru biodegradabil din colagen, care reproduce forma unei vezici. In interiorul cadrului au fost plasate celule epiteliale, iar tot ansamblul a fost tinut in substante nutritive in laborator. In doua luni s-a format un nou organ gata de transplantare. Noua vezica nu o inlocuieste total pe cea bolnava, ci este atasata acesteia. Cei sapte pacienti au varste de la 4 la 19 ani si sufereau de o afectiune congenitala din pricina careia vezica lor era lipsita de flexibilitate, erau nevoiti sa urineze la fiecare 30 de minute si riscau sa ajunga la blocaj renal.
In ultimii 100 de ani, medicii au incercat mai multe variante de rezolvare a unor probleme similare, cea mai raspandita fiind construirea unei vezici din tesut intestinal, procedura plina de riscuri, deoarece intestinul este menit sa absoarba substantele nutritive, nu sa serveasca la excretie. Pacientii cu astfel de vezici erau expusi unui risc ridicat de cancer si pietre la rinichi, risc inlaturat de noua metoda, cel putin in cazul unui pacient care a fost urmarit sapte ani dupa operatie. Pe baza acelorasi principii urmate in cazul celor sapte pacienti, directorul Institutului de Medicina Regenerativa, Anthony Atala, spera ca pana la 20 de alte tipuri de tesut si organe umane sa poata fi reconstruite.
Medicii au reusit deja sa creeze cartilagii, portiuni de piele si de os, toate transplantate cu succes. In curand, ar putea fi transplantate si valve ale inimii sau portiuni de artere, in locul celor artificiale, dupa ce testele pe animale au fost un succes. Nu au fost insa create organe mai complexe, dar este cert, scrie "The Independent", ca tot pe aceasta cale omul isi va putea crea o inima, un ficat sau stomac noi, dupa ce la folosirea de organe de porc modificate genetic s-a renuntat, pentru ca nu au fost gasite solutii de a evita cazurile de respingere, nici garantii suficiente ca virusurile animale nu se vor transmite la om. Desi se afla la ani distanta de momentul cand fiecare organ va putea fi reprodus, Atala considera ca tehnicile regenerative folosite in cazul vezicilor vor reprezenta "solutia la lipsa de donatori".
Din pricina scaderii constante a numarului de accidente rutiere, principala "sursa" de organe viabile in tarile dezvoltate, mii de pacienti de pe listele de asteptare pentru transplant mor inainte sa poata fi operati. De pilda, in Marea Britanie, numai o treime din pacienti isi gasesc un donator in fiecare an. (B.M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod