O noua boala monitorizata si in Romania: legioneloza

Asa-numita boala a legionarilor - "legioneloza" este transmisa de o bacterie care supravietuieste in instalatiile de aer conditionat, filtrele si rezervoarele de apa, piscine sau dusuri. La cererea autoritatilor sanitare europene, legioneloza va fi supravegheata si la noi intrucat aici exista conditii care ii favorizeaza aparitia.
Legioneloza este o forma de penumonie severa. Astfel, toti pacientii care sufera de aceasta afectiune, dar pentru care nu se cunoaste cauza exacta a bolii, vor fi supusi unor teste de sange si de urina suplimentare pentru a se stabili daca este prezenta bacteria Legionella pneumophila. Persoanele infectate depistate vor intra in carantina si vor primi tratament cu antibiotice.

Maladia se dezvolta de regula in spatiile inchise, in sali de sedinta mari, in avioane - de la aerul conditionat etc.
Pe timpul verii, instalatiile de aer conditionat trebuie sa fie mentinute in perfecta stare si sa fie curatate de doua-trei ori pe saptamana. Bacteria este foarte periculoasa intrucat, odata ajunsa in alveolele pulmonare, se multiplica in 24 de ore si are o actiune foarte rapida si agresiva, in special la persoanele cu imunitatea scazuta.

Ministerul Sanatatii le-a trimis hotelierilor din toata tara o serie de masuri pentru prevenirea infectiei. Hotelurile au obligatia sa prezinte certificat de absenta a legionelei din instalatiile de aer conditionat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod